Zapri

Novice


Arhiv: V Ženevi pritisk na Kitajsko

Ameriški predsednik Trump z najavo o uvedbi dodatnih carin na 200 mrd USD uvoženega blaga iz Kitajske očitno misli resno. Ugodni gospodarski podatki iz Amerike omogočajo ZDA dobro izhodiščno točko za nadaljevanje trgovinske vojne. Kratkoročni učinki teh ukrepov bodo po predvidevanjih krepitev globalnih cen, višanje obrestne mere, šibkejši juan ter nižje vrednosti delnic. Na srednji rok bi se lahko vrednost svetovne trgovine zmanjšala za 170 milijard dolarjev. Dvajset gospodarsko najmočnejših držav (G-20) je po navedbah Svetovne trgovinske organizacije (WTO) v zadnjem obdobju podvojilo število trgovinskih ovir.

Arhiv: Sporočilo javnosti s strani Informacijskega pooblaščenca kot pomoč pri izvajanju določb GDPR

Informacijski pooblaščenec je na svoji spletni strani objavil nova gradiva, ki bodo v pomoč podjetjem in institucijam pri razumevanju in izvajanju določb Splošne uredbe o varstvu osebnih podatkov (GDPR).

Arhiv: Razdeljena britanska politika glede prihodnosti pogajanj z EU

Odstop sekretarja za brexit Davida Davisa je presenečenje, saj je premierka Mayeva še pred dvema dnevoma zatrjevala, da ima podporo svojega kabineta za načrt o tesnem sodelovanju z EU tudi po izstopu države iz EU. Davisova odločitev pomeni novo negotovost glede prihodnje oblike izstopa Združenega kraljestva iz EU.

Arhiv: Trgovinska vojna med glavnima velesilama brez zmagovalcev

Napovedi Trumpove administracije o uvedbi carin na uvoz kitajskega blaga so se uresničile, kot tudi kitajski odgovor. Trgovinska vojna se krepi in bi lahko zajela še druge proizvode in druge države. Zgodovinske izkušnje kažejo, da bi se lahko svetovna gospodarska rast samo v letošnjem letu zmanjšala za četrt odstotka (za 180 milijard evrov) ter v naslednjem za pol odstotka (za 360 milijard evrov). Mednarodna trgovina, svetovni potrošnik in poslovne investicije bodo pri tem najbolj prizadete, še posebej na srednji in daljši rok. Zaradi izvoza na zalogo pa napovedi novih carin navidezno pospešujejo aktualno gospodarsko rast, a za ceno nižje v prihodnosti.

Arhiv: Sporočilo za javnost: ZAPOSLOVANJE TUJCEV – EN KORAK NA DOLGI POTI

Na Gospodarski zbornici Slovenije pozdravljamo, da bo s 1. julijem začel veljati prost pretok delovne sile s Hrvaško. Vzpostavljen bo tudi register podjetij z visoko dodano vrednostjo. Že s 13. junijem pa je možen digitalni postopek oddaje vlog za zaposlovanje tujcev na portalu e-VEM. Ob neugodnih demografskih trendih in strukturnih neskladij na trgu dela gre za korake, ki bodo pozitivno prispevali k odpravljanju kadrovske vrzeli v Sloveniji. Problem pa s tem še zdaleč ni rešen.

 

Arhiv: ŽELITE DOSTOPATI DO NOVIH TRGOV? Razvijati nove poslovne priložnosti? CERN predstavlja izjemno poslovno priložnost za SI gospodarstvo

Na potrebe mednarodnih organizacij, CERN, ESA, ITER, FAIR, ESFRI, e-IRG idr., ki skupaj predstavljajo več kot 2mrd v € vreden trg, lahko z vašo ponudbo izdelkov in storitev odgovorite tudi vi. Z njimi lahko pridobivate ključne reference za delo na največjih svetovnih projektih. Vabimo vas, da se prijavite v katalog.

 

Arhiv: Oblikujte zmagovalno strategijo za pridobivanje vajencev!

GZS v sodelovanju s CPI organizira brezplačno delavnico z naslovom Oblikujte zmagovalno strategijo za pridobivanje vajencev, namenjena podjetjem, ki želijo pridobiti vajence in najti način kako čimbolj učinkovito predstaviti svoje podjetje in poklice mladim in njihovim staršem.

Arhiv: DELAVNICA - Kako zgraditi uspešno podjetje

V četrtek 21. junija v Inštitutu MoST pripravljajo interaktivno delavnico Kako zgraditi uspešno podjetje. Delavnica je namenjena tako malim, srednjim kot mikro podjetjem, rdeča nit pa je, kako postati uspešen lastnik, saj je to ključnega pomena za nadaljnji razvoj.

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.