Novice


Arhiv: Popravilo blaga je bolj trajnostna rešitev, ki pa bo za manjša podjetja izziv

GZS sicer podpira predlog direktive Evropskega parlamenta in Sveta o popravilu blaga, kar lahko prispeva k trajnostnemu razvoju in bolj učinkoviti uporabi naravnih virov, vendar opozarja, da bodo predvsem manjša podjetja imela težave pri spoštovanju te direktive.

Arhiv: Izjema za napotene javne uslužbence: Ali velja za vse ali pa bomo vložili ustavno presojo!

»Odločitev vlade, da za napotene javne uslužbence zagotovi enoletno prehodno obdobje izvajanja določil Zakona o izvajanju čezmejnih storitev, je sprejemljiva zgolj in edino, če bo enako veljalo tudi za vse ostale napotene delavce,« je dejal Mitja Gorenšček, glavni izvršni direktor GZS. Ob tem je opozoril, da imajo napoteni javni uslužbenci že sedaj dohodninsko olajšavo, z izjemo pa bi ohranili tudi ugodnejšo obravnavo pri plačilu prispevkov. »V kolikor bo vlada vztrajala pri izjemi za napotene javne uslužbence, bomo temu v vseh fazah zakonodajnega postopka ostro nasprotovali, odločitev izpodbijali z vetom v Državnem svetu RS, poleg tega pa vložili ustavno presojo,« je bil jasen Gorenšček.

Arhiv: Gospodarstveniki pri predsedniku vlade enotno in odločno: »Če želimo blaginjo za vse, je čas, da prenehate dodatno obremenjevati gospodarstvo

Predsednice in predsedniki 14 gospodarskih in kmetijskih organizacij ter združenj so se v ponedeljek sestali s predsednikom vlade dr. Robertom Golobom in ministrsko ekipo. Gospodarstvo je pozvalo k srečanju, saj si želi biti enakovreden sogovornik pri pripravi premišljenih in dolgoročnih po-poplavnih in siceršnjih ukrepov ter sprememb. Parcialni ukrepi, ki so bili že sprejeti ali najavljeni, povzročajo še dodatne nepotrebne pretrese, v že tako nestabilnem poslovnem okolju. Gospodarstveniki se zavedajo, da lahko le skupaj – država, gospodarstvo in civilna družba – oblikujejo prihodnost države in družbe ter zagotavljajo blaginjo za vse.

Arhiv: Ponudba Član Članu - Oktober 2023

Spoštovani, v nadaljevanju vam posredujemo osveženo ponudba Član Članu - Oktober 2023.

Arhiv: Digitalni ATA zvezek

Mednarodni carinski dokument ATA zvezek (ATA Carnet) prehaja v digitalno obliko. Za lažjo predstavo kako deluje, si poglejte kratke video predstavitve.

Arhiv: Čezmejno izvajanje storitev: delodajalske organizacije predlagamo podaljšanje prehodnega obdobja

GZS, ZDS, TZS, OZS in ZDOPS smo na ministra za delo Luko Mesca naslovile pismo, v katerem predlagamo pripravo spremembe Zakona o čezmejnem izvajanju storitev na način, da se podaljša prehodno obdobje še najmanj za 1 leto in se s tem prepreči nastanek negativnih učinkov na slovensko gospodarstvo.

Arhiv: Integralno projektiranje in trajnostna gradnja kot ključna nosilca trajnostnega in krožnega gradbenega gospodarstva

Z dogodkom želimo prikazati možnosti, priložnosti in izzive, ki se projektantski in gradbeni stroki porajajo pri zasnovah, razvoju in uporabi sistemov integralnega načrtovanja in grajenja v širšem gradbenem in arhitekturnem vidiku v širšem grajenem okolju in prostoru.

Arhiv: Posvet SRIP MATPRO, 12. oktober 2023, GH Bernardin, Portorož

Kovinski in multikomponentni materiali so ključne surovine za številne industrije, kot so avtomobilska, gradbena, elektronska, energetska in letalska industrija idr. Pomanjkanje teh materialov lahko omeji proizvodnjo in ovira rast teh panožnih industrij, kar lahko vodi do izgube konkurenčnosti države na mednarodnem trgu. Da bi izboljšala svojo konkurenčnost, mora država s svojimi materiali upravljati pametno ter spodbujati vlaganja v raziskave in razvoj alternativnih materialov in tehnologij. Glavni poudarki posveta bodo industrijska proizvodnja v novih pogojih; razprava o izzivih in priložnostih v industriji materialov; proizvodnja strateških materialov v Sloveniji; predstavitev uspešnih primerov materialov, ki so pripomogli k razvoju slovenskega gospodarstva; področje razvoja človeških virov: napovedane potrebe po kompetencah - predstavitev Brošure SRIP MATPRO; mikrodokazila – agilno zapolnjevanje vrzeli.

Arhiv: Ostro nasprotujemo nameri vlade, da še dodatno obremeni delodajalce

Delodajalske organizacije GZS, TZS, OZS, ZDS in ZDOPS smo predsedniku vlade dr. Robertu Golobu poslale dopis, v katerem smo izrazile ostro nasprotovanje nameri Vlade RS, da ponovno uvede daljše obdobje izplačevanja bolniške odsotnosti v breme delodajalca na način, kot je to veljalo pred spremembo zakonodaje v letu 2022.

Arhiv: Javni poziv podjetjem_FORUM AGENTI MILANO 2023 – 9. in 10. november 2023

Skupaj z italijanskimi partnerji praznujemo deset let od začetkov sodelovanja slovenskih in italijanskih organizatorjev poslovnih dogodkov, ki potekaj pod imenom FORUM AGENTI in so namenjeni ustvarjanju poslovnih stikov z lokalnimi agenti v Italiji. Vabimo vas, da se čimprej prijavite, saj boste le tako lahko pravočasno pridobili čim več primernih sogovornikov, ki vam bodo lahko pomagali pri vašem poslovanju na italijanskem trgu.

Arhivi