Novice


Arhiv: Izšla je septembrska številka revije Glas gospodarstva

V septembrski reviji Glas gospodarstva izpostavljamo inovacije, povod pa je torkova podelitev nacionalnih priznanj za najboljše inovacije 2023. »Slovenija mora v najkrajšem času priti nad povprečje, se pravi med inovacijsko najbolj intenzivne države vsaj v EU,« je v intervjuju za Glas gospodarstva poudaril minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič.

Arhiv: Posvet - Gospodarski strateški svet za digitalizacijo - 3. oktober 2023

V Sloveniji bi morali letno usposobiti okoli šest tisoč strokovnjakov informacijske in komunikacijske tehnologije, a jih le okrog 2.500, kar Slovenijo uvršča na 1. mestu v EU po težavah pri pridobivanju IKT kadrov. Med evropskimi državami je Slovenija skoraj edina, ki še ni uvedla obveznega predmeta računalništva in informatike v osnovne in srednje šole. Glavna tema razprave na posvetu, ki ga organizira Gospodarski strateški svet za digitalizacijo pri GZS, bodo digitalne kompetence s fokusom na pomembnosti in koristih digitalnih vsebin RIN (računalništva in informatike) že v osnovnih in srednjih šolah.

Arhiv: Priložnosti za slovensko gradbeno projektivo v Saudovi Arabiji

Na interaktivnem srečanju bo praktične izkušnje poslovanja na saudskem trgu delil povezovalec slovenskih in saudskih podjetij, Radomir Putnik.

Arhiv: UMAR: Znižana predvidena rast BDP v letu 2023

Jesenska napoved gospodarskih gibanj 2023: letos nadaljnje umirjanje rasti gospodarske aktivnosti, zlasti v izvoznem delu, v prihodnjih letih pričakujemo nekoliko višjo gospodarsko rast.

Arhiv: essCert: zamenjava gesla

Do 31. oktobra posodobite geslo za dostop do spletne aplikacije essCert.

Arhiv: Javni poziv Ekosklada za naložbe v učinkovito rabo energije in obnovljive vire energije za poslovne subjekte

Ne spreglejte: Eko sklad je objavil javni poziv za naložbe v učinkovito rabo energije in obnovljive vire energije za poslovne subjekte, in sicer za naložbe, izvedene po 1. 1. 2023. Upravičenci so pravne osebe, samostojni podjetniki posamezniki in druge fizične osebe, ki opravljajo registrirane dejavnosti, ali s predpisom ali z aktom o ustanovitvi določene dejavnosti, ki so vsi vpisani v poslovni register v Republiki Sloveniji, razen njihovih podružnic v tujini, pravne osebe javnega prava, ki imajo stvarno premoženje v svoji lasti, razen neposrednih uporabnikov državnega proračuna.

Arhiv: Stališče gospodarstva o predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu okolja - 2

Ljubljana, 14. september 2023 - Gospodarska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije, Slovensko – nemška gospodarska zbornica in Advantage Austria Ljubljana so na predsednika vlade, ministrsko ekipo, poslanske skupine v Državnem zboru RS ter na Državni svet RS naslovile pismo, v katerem pobudnikom Predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu okolja, za kar trenutno poteka zbiranje 5.000 podpisov državljank in državljanov, očitajo zavajanje javnosti, pomanjkanje javne razprave, kršitev evropskih pravil in standardov, uvajanje novih administrativnih obremenitev in novih dajatev.

Arhiv: VABILO na Gospodarsko delegacijo v Avstrijo

Vodilne predstavnike slovenskih podjetij, nagrajence regionalnih inovacij, vljudno vabimo k udeležbi v gospodarski delegaciji, ki jo organiziramo v partnerstvu z Združenjem industrialcev Zgornje Avstrije, Avstrijske gospodarske zbornice ter Grand Garage - inovacijska delavnica.

Arhiv: Investiranje in poslovanje v Srbiji

V sodelovanju s Srbskim poslovnim klubom Slovenija in Javno agencijo SPIRIT Slovenija, organiziramo tradicionalno poslovno-informativno srečanje na temo priložnosti in pogojev za poslovno investiranje slovenskih podjetij v izbranih srbskih mestih in občinah. Pričakujemo tudi obisk predstavnikov srbskih podjetij, ki jih zanima poslovno sodelovanje s slovenskimi partnerji.

Arhiv: MGTŠ: Pilotni projekt Mapiranje slovenskega gospodarstva

Namen projekta je spodbuditi povezovanje slovenskih podjetij s tujimi gospodarstvi ter prenos dobrih poslovnih praks. V sklopu 1. faze projekta je ministrstvo pripravilo kratko anketo, znotraj katere bodo anketiranci na podlagi krajših vprašanj izrazili svoj interes po gospodarskem povezovanju in področjih povezovanja. Projekt je v pilotni fazi in je ustvarjen za gospodarsko povezovanje z Nemčijo, ki je glavna slovenska gospodarska partnerica. V primeru pričakovanega dobrega odziva bo ministrstvo projekt razširilo na druge države. Rok za izpolnitev ankete: 21. 9. 2023

Arhivi