Mediji

Arhiv: Anketa GZS: Bikovska rast cen energentov hromi gospodarstvo. Vlada naj ukrepa v najkrajšem času!

Ljubljana, 20. januar 2022 – Stroški za energijo so v letu 2021 glede na 2020 podjetjem porasli za blizu 18 odstotkov. Ocenjeni stroški za energijo v letu 2022 pa naj bi za skoraj 128 odstotkov presegli stroške energije v letu 2021. 12 odstotkov podjetij kot ukrep za obvladovanje povišanih strokov energentov navaja zaustavitev proizvodnje. Skoraj polovica podjetij opozarja, da je njihov dolgoročni obstoj ogrožen. To je pokazala anketa, ki jo je izvedla Gospodarska zbornica Slovenije med gospodarskimi subjekti. Na anketo je odgovorilo 148 podjetij, glede na njihovo skupno porabo energije pa ocenjujemo, da gre za reprezentativni vzorec.

Arhiv: GZS predlaga razširitev pomoči za nakup hitrih testov za vse delavce

Ljubljana, 18. januar 2022 – "Na Gospodarski zbornici Slovenije predlagamo, da se pomoč za nakup hitrih antigenskih testov na virus SARS-CoV-2 za samotestiranje razširi na vse delavce in osebe, ki na kakršnikoli drugi pravni podlagi opravljajo delo pri delodajalcu, ali samostojno opravljajo dejavnost, ne glede na to, ali je za njih samotestiranje obvezno po predpisih ali ne," je v pobudi, naslovljeni na Vlado RS zapisal generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti.

Arhiv: Zadnje spremembe pri karantenah gospodarstvo spravljajo v neenakopraven položaj

Ljubljana, 18. januar 2022 – »Gospodarstvo sicer pozdravlja spremembe, ki od jutri veljajo glede karanten v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, sociali in zdravstvu. Vendar pa enako pričakujemo tudi za vse dejavnosti v gospodarstvu. Dejstvo je, da se vedno več podjetij sooča z rastočim deležem odsotnih zaposlenih zaradi karanten in izolacij,« opozarja generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti. Ob tem je izrazil razočaranje, da kljub napovedim glede skrajšanja karanten do tega za enkrat ni prišlo.

Arhiv: Delodajalci podpiramo predlagane spremembe Zakona o dohodnini

Razlogi: zaposleni bodo prejeli višje neto plače, kupna moč bo večja, gospodarstvo pa bo hitreje okrevalo.

Arhiv: Lesarska delegacija na EXPO 2020

Zaradi velikega obiska in COVID omejitev se današnji slovenski poslovni forum na EXPU 2020 "Sustainable Living and Wood" odvija hkrati v slovenskem paviljonu in na prostem. Forumu bodo sledili tudi B2B.

Arhiv: Gospodarstvo potrebuje pomoč na področju stroškov energentov TAKOJ

Ljubljana, 14. januar 2022 – Na Gospodarski zbornici Slovenije je danes zasedal Strateški svet za energetski prehod (SSEP). V ospredju je bila še vedno nerešena problematika visokih cen energije za gospodarstvo, ki zaradi izrednih razmer pričakuje takojšnjo pomoč. Člani SSEP opozarjajo tudi na nujnost sprejemanja strateških odločitev na področju energetike, ki se v zadnjih letih prepogosto odlagajo na kasnejše obdobje, medtem pa Slovenija plačuje kazni in nenazadnje ostajamo povsem nezavarovani pred razsežnostmi vseevropske energetske krize, ki smo ji priča.

Arhiv: Lesarska gospodarska delegacija na 5-dnevni obisk na EXPO 2020 Dubaj

Ljubljana, 14. januar 2022 – V nedeljo, 16. januarja, na 5-dnevni poslovni obisk na EXPO 2020 Dubaj odhaja slovenska lesarska gospodarska delegacija. Delegacijo organizirata GZS in Lesarski grozd v sodelovanju z Javno agencijo SPIRIT Slovenija in MGRT, Direktoratom za lesarstvo.

Arhiv: GZS za skrajšanje izolacij in karanten

Ljubljana, 14. januar 2022 – Gospodarstvo opozarja na vedno več motenih delovnih procesov zaradi izjemno visokega števila okužb s koronavirusom v slovenski družbi. Posledično je vse več zaposlenih v izolaciji in karanteni. Generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti, navaja, da se sicer »podjetja prilagajajo vse večjemu številu karanten in izolacij na različne načine, odvisno od poslovnih procesov, ki so pri njih moteni, vendar pa jih vse več opozarja, da se približujejo stopnji, ko bodo morali določene delovne procese verjetno celo zaustaviti. Gospodarska zbornica Slovenije zato v imenu svojih članov poziva strokovnjake in vlado, da proučijo možnost za skrajšanje tako izolacij kot karanten na pet dni z negativnim testom.«

Arhiv: Gospodarske asociacije za podporo poslovnim subjektom ob dvigu minimalne plače

Ljubljana, 13. januar 2022 – GZS, TZS, OZS, ZDS in ZDOPS so na ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti naslovile predlog podpore poslovnim subjektom ob skoraj 5-odstotnem dvigu minimalne plače.

Arhiv: 2022 Kick-off: Umetna inteligenca in pametni roboti kot nova paradigma malih in srednje velikih podjetij

Na GZS se zavedamo pomena uvajanja digitalizacije ter uvajanja najsodobnejših rešitev industrije 4.0. Zbornica elektronske in elektroindustrije je skupaj s članom, koncernom Kolektor, pripravila dogodek član-članu, namenjen prav za majhna in srednje velika podjetja.

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.