Mediji

Arhiv: Zdaj je čas za nov plačni model elektroindustrije

Ljubljana, 18. oktober 2022 – Prenova modela plač za elektroindustrijo je bila osrednja tema konference, ki sta jo soorganizirali Zbornica elektronske in elektroindustrije pri GZS in Sindikat kovinske in elektroindustrije Slovenije. Pilotni projekt, ki se je začel že leta 2020, želi postati primer dobre prakse dialoga med predstavniki delodajalcev in delojemalcev ter izhodišče za sprejemanje oziroma prenovo tudi ostalih panožnih pogodb. Organizatorja konference ocenjujeta, da je sedanji družbeno gospodarski trenutek pravi, da se odločneje pristopi k rešitvam plačnega modela, ki bo odpravil anomalije, ki so se nakopičile v zadnjih tridesetih letih.

Arhiv: Strateški svet za gospodarstvo predvsem o energetski krizi

V ponedeljek, 17. oktobra, se je na svojem prvem srečanju sestal strateški svet za gospodarstvo. Gre za posvetovalni organ pod vodstvom ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaža Hana, ki naj bi pripravil izhodišča in ukrepe za prihodnji razvoj slovenskega gospodarstva. Na prvem srečanju, ki se ga je kot član strateškega sveta udeležil tudi predsednik GZS Tibor Šimonka, so obravnavali problematiko energetske krize, pomoč izvoznemu gospodarstvu, dvig dodane vrednosti in trg dela. Strateški svet se bo sestajal na dva do tri mesece, v vmesnem času pa bo ministrstvo na podlagi razprav pripravljalo zakonodajne predloge.

Arhiv: Več sodelovanja tudi med spoloma za prebojne inovacije v industriji in širše

Ljubljana, 17. oktober 2022 – Plačne vrzeli med moškimi in ženskami ne bi smelo biti, je na današnji 4. konferenci Industrija prihodnosti dejal Matjaž Han, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo. V Sloveniji je povprečna mesečna bruto plača za ženske namreč še vedno za 4,2 odstotka nižja od plače njenega moškega kolega, med vsemi delovno aktivnimi v zasebnem sektorju je zgolj 38 odstotkov žensk, v industriji je z 32 odstotki ta delež še nižji.

Arhiv: V teh dneh izide oktobrska številka revije Glas gospodarstva

Izzivi so priložnosti za odkrivanje novih pristopov, inoviranje in tudi podajanje na nove trge. S tem se strinja tudi gospodarski minister Matjaž Han, s katerim smo se pogovarjali za tokratno številko revije Glas gospodarstva.

Arhiv: Analitika GZS: Proračuna za leti 2023 in 2024 omogočata manevrski prostor za ukrepanje

GZS nima pomembnih zadržkov pri predstavljenih proračunih za leti 2023 in 2024, poziva pa k razumni porabi tudi v primeru, da gospodarske okoliščine ne bodo narekovale potrebne fiskalne intervencije.

Arhiv: Materiali bodo ključni za zeleni prehod

"Prepričan sem, da je večina podjetij že stopila na pot trajnostnega preoblikovanja proizvodenj. Vendar potrebujemo primerljivo in konkurenčno poslovno okolje, dovolj virov in kadre, ki so usposobljeni, da lahko ta prehod izpeljejo," je na današnjem posvetu o materialih za končne produkte v Portorožu dejal predsednik sveta SRIP MATPRO Marko Drobnič. Posvet z naslovom Pot do zelenega proizvoda - trajnost izven okvirjev so organizirali SRIP MATPRO in GZS.

Arhiv: Na vrhu primorskega gospodarstva o nujnih ukrepih za blažitev energetske krize

Dobrovo v Goriških Brdih, 12. oktober 2023 - Nujni so hitri in odločni ukrepi vlade, ki bodo naslovili in ublažili posledice vse bolj zaostrenih gospodarskih razmer, tako zaradi energetske krize kot zaostrovanja na trgu energentov in materialov, se je strinjalo prek 150 gospodarstvenikov na današnjem tradicionalnem srečanju gospodarstvenikov Primorske.

Arhiv: Zaposlovanje tujcev: nujne izboljšave pri operativni izvedbi postopkov

Na upravnih enotah (UE) je potrebno zagotoviti dodatne kadrovske kapacitete, digitalizirati postopke, omogočiti elektronski vpogled v vloge ter z namenom preseganja teritorialne pristojnosti uvesti centralno obravnavo vlog na UE ter enotni klicni center, so na današnji delavnici o zaposlovanju tujcev na Gospodarski zbornici Slovenije ponovno izpostavili udeleženci.

Arhiv: Računovodski servisi so katalizator dogajanja v mikro, malih in srednjih podjetjih

V Laškem poteka 24. Kongres izvajalcev računovodskih storitev. Gre za največji in najpomembnejši izobraževalni in družabni dogodek računovodske stroke v Sloveniji.

Arhiv: Gospodarstvo veliko pričakuje od mobilne tehnologije 5G

Ljubljana, 7. oktober - Združenje za informatiko in telekomunikacije pri GZS je včeraj organiziralo aktualen dogodek na temo mobilne tehnologije pete generacije (5G) in njenih prednosti za nove digitalne produkte, storitve in poslovne modele v gospodarskih panogah.

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.