Mediji

Arhiv: Skupna izjava vodstev koroških družb

Ob tem, ko se koronavirus (COVID-19) širi po vsem svetu in Sloveniji, sta naša glavna skrb zdravje in varnost sodelavcev in dolgoročna ohranitev delovnih mest. To lahko zagotovimo le tako, da tudi v teh okoliščinah za svoje kupce ostanemo zanesljiv partner, dokler nam bodo razmere to omogočale.

Arhiv: MGRT in GZS se strinjata: proizvodnja se ne sme ustaviti

Ljubljana, 17. marec 2020 – Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek ter predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Boštjan Gorjup sta se sestala z namenom izmenjave mnenj glede zapiranja tovarn in proizvodnih obratov. Z vidika, da ne bi zapiranje ogrozilo tudi oskrbe prebivalstva, sta se strinjala, da se proizvodni procesi ne smejo ustaviti. Ob tem apelirata na gospodarstvenike, da organizirajo delovne procese tako, da v največji meri zaščitijo zdravje svojih zaposlenih. To je ta trenutek najbolj pomembno.

Arhiv: Gospodarstvo potrebuje podporo Vlade RS

Ljubljana, 17. marec 2020 – Gospodarska zbornica Slovenije poziva predsednika Vlade RS h podpori gospodarstvu in uveljavitvi dodatnih ukrepov, ki bodo blažili posledice epidemije novega koronavirusa na slovenska podjetja. Proizvodnja v dejavnostih, ki so nujne za nemoteno preskrbo prebivalstva, še vedno teče. Enako velja to za podjetja, kjer je izvršitev naročila ključnega pomena za pravočasno dobavo. So pa povsod v teh družbah prilagodili delovne procese v smeri zaščite zaposlenih in preprečevanja širjenja okužb.

Arhiv: Kateri javni interes bo prevladal v primeru Kemis?

Predstavniki podjetja Kemis so v sporočilu za javnost oznanili, da so v ponedeljek prejeli odločbo Inšpektorata RS za okolje in prostor, da je tudi njihov – sicer po požaru saniran - glavni objekt, kjer poteka skladiščenje in obdelava odpadkov, nelegalna gradnja. Na podlagi te odločbe so prejšnji teden po hitrem postopku stekli ukrepi odklopa elektrike in vode.

Arhiv: Ob Dnevu odprtih podatkov ustanovili Stičišče odprtih podatkov Slovenije

Danes je na Gospodarski zbornici Slovenija potekal Dan odprtih podatkov, katerega namen je bil predvsem seznaniti in širiti zavest o pomembnosti in vlogi odprtih podatkov za razvoj družbe, hkrati pa tudi spodbujati sodelovanje in povezovanje tistih, ki odprte podatke uporabljajo pri svojem delu; gospodarstvenikov, razvijalcev aplikacij, analitikov, študentov in drugih.

Arhiv: Kdo se igra z zdravjem ter varnostjo ljudi in okolja?

V Sloveniji so postali odpadki izjemen problem. Čeprav so sestavni del življenja, se pri nas nočemo soočiti z njimi. Zato ne samo, da ne razvijamo infrastrukture za ravnanje z odpadki, temveč jo drastično poslabšujemo.

Arhiv: Gospodarstvo potrebuje jasne ukrepe za soočanje s posledicami koronavirusa

V trenutku, ko se v Sloveniji sestavlja nova vlada, se gospodarstvo sooča s posledicami pandemije novega koronavirusa. Tako v Aziji kot v številnih evropskih državah, sedaj pa tudi pri nas, se primeri okužbe širijo, s tem pa tudi težave in problemi tako na ravni posameznika kot podjetij in cele družbe.

Arhiv: Napovedovanje kompetenc prihodnosti osnova za oblikovanje učinkovitega izobraževalnega sistema po meri gospodarstva

Niti polovica razpisanih mest v poklicnem izobraževanju ni pokrita. Več kot polovica mladih v Sloveniji študira. Kljub temu pa se na številne naravoslovno-tehnične smeri vpiše manj študentov kot je prostih mest. Stopamo v obdobje digitalizacije. Nove tehnologije in materiali postavljajo pred nas izzive vseživljenjskega učenja in pridobivanja novih kompetenc, so se strinjali udeleženci današnje konference o kadrih in kompetencah v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije (GZS). Za pravočasno prilagajanje novim trendom razvoja je nujno tudi napovedovanje kompetenc za obdobje naslednjih 5 do 10 let.

Arhiv: Slovenska podjetja na Kopaonik Business Forumu

2. in 3. marca je 25-članska delegacija slovenskih podjetij pod vodstvom generalne dirktorice GZS Sonje Šmuc obiskala osrednji srbski poslovni dogodek Kopaonik Business Forum 2020. Tako imenovani "srbski Davos" vsako leto v marcu v smučarski center Kopaonik privabi preko tisoč predstavnikov srbskega gospodarstva in politike, ki tri dni na številnih panelih in okroglih mizah razpravljajo o razmerah in priložnostih srbskega gospodarstva in njegove umeščenosti v regionalne in globalne poslovne tokove.

Arhiv: GZS uspela s ključnimi predlogi dopolnitev NEPN-a

Vlada Republike Slovenije je konec februarja sprejela nov Celoviti nacionalni energetski in podnebni načrt Republike Slovenije (NEPN), ki določa energetske cilje, politike in ukrepe Slovenije do leta 2030. V prihodnjih dneh bo Slovenija dokument posredovala v Bruselj. Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) smo s sprejetim načrtom lahko zadovoljni, saj so - drugače kot v verziji NEPN 4.1, ki je bila dana v javno razpravo - v njem upoštevane ključne pripombe in sugestije gospodarstva, ki smo jih izpostavljali v dialogu s pristojnimi institucijami.

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.