Novice


Arhiv: Želite pomagati podjetjem v poplavah?

V kolikor želite pomagati prizadetim podjetjem z materialnimi dobrinami, kot so na primer gradbeni material, strojna oprema, sanitetni material in podobno, lahko svojo ponudbo oddate tukaj in bo vidna vsem podjetjem, ki potrebujejo pomoč. V poplavah prizadeta podjetja potrebujejo tudi pomoč strokovnjakov, kot so vzdrževalci strojev, IKT opreme, električarji ipd. V kolikor ste pripravljeni pomagati, vas prosimo, da nam zaupate svoje podatke prek obrazca. Vaši podatki bodo posredovani izključno prizadetim podjetjem in ne bodo javno objavljeni.

Arhiv: Vabilo k anketi glede zelenega prehoda v podjetjih

Kljub izzivom, s katerimi nas v zadnjih tednih sooča narava, se moramo na GZS ukvarjati tudi s strateškimi vprašanji, ki so pomembni za razvoj in nasploh prihodnost slovenskega gospodarstva. Z anketo, h kateri vas vljudno vabimo, želimo pridobiti vpogled v že izvedeno transformacijo v podjetjih oz. s projekti, ki jih izvajate, ter vaše načrte v zvezi z zelenim prehodom. S pomočjo vaših odgovorov bomo lahko bolj prepričljivo in argumentirano zastopali interese gospodarstva v odnosu do pristojnih ministrstev, institucij in organov.

Arhiv: Webinar Kako izpolnjevati obrazce za prijavo škode po poplavah

Na webinarju boste pridobili vse potrebne informacije glede pravilnega izpolnjevanja obrazcev za prijavo škode na strojih, opremi, zalogah in zaradi izpada prihodka, glede vlog za povračila nadomestil plač zaradi višje sile in čakanja na delo ter glede obrazcev glede prijave škode na infrastrukturi. Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport pripravlja odgovore na nekatera najpogostejša vprašanja, ki bodo v kratkem objavljeni na njihovi spletni strani. Načrtuje se tudi izvedba še enega podobnega dogodka, in sicer predvidoma v prihodnjem tednu, o čemer boste pravočasno obveščeni.

Arhiv: Dodaten rok za oddajo ocene škode v gospodarstvu po poplavah - 20.september; za predplačila še vedno 1. september

Obveščamo vas, da je Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport na pobudo gospodarstva omogočilo dodaten rok za prijavo škode podjetij v poplavah, in sicer do 20. septembra 2023. Opozarjamo, da morajo podjetja, ki za sanacijo potrebujejo predplačilo pomoči v višini do 10 odstotkov ocenjene škode, prijavo še vedno oddati do 1. septembra 2023.

Arhiv: Prijava ocene škode zaradi poplav s strani gospodarstva - rok 1. september 2023

Obveščamo vas, da je Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport začelo z oceno škode v gospodarstvu po avgustovih poplavah in plazovih. Obrazec za oceno škode in vlogo za dodelitev predplačila morajo oškodovanci iz gospodarstva izpolniti skladno z navodili ministrstva ter obrazec poslati na ministrstvo najkasneje do 1. 9. 2023.

Arhiv: Oddaja vlog za čakanje na delo in za višjo silo - predvidoma od dne 17.8.2023

Novela zakona ureja interventne ukrepe za odpravo posledic poplav iz avgusta 2023 ter pri zavodu za zaposlovanje omogoča uveljavljanje pomoči v primeru višje sile zaradi posledic naravne nesreče in začasnega čakanja na delo.

Arhiv: Začasna ocena škode v podjetjih blizu 400 milijonom evrov

»Hitra pomoč gospodarstvu je najbolj učinkovit odgovor na stisko, v kateri so se znašla mnoga podjetja na najbolj prizadetih območjih. Ukrepi, ki jih je včeraj potrdil Državni zbor, gredo v pravo smer. Zato moramo s takim tempom nadaljevati«, pravi generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal. Po dosedanjih podatkih, ki smo jih zbrali na GZS s strani članov, je škoda v gospodarstvu že blizu 400 milijonom evrov. Gre za škodo na infrastrukturi, opremi, materialu in izgubi prihodka. To so prve, neuradne ocene, ki jih bomo na zbornici zbirali tudi v prihodnjih dneh.

Arhiv: MF: Donacije za odpravo posledic poplav lahko nakažete tudi na poseben TRR državnega proračuna

Objavljamo številko računa državnega proračuna, na katerega lahko podjetja in državljani nakažejo donacije za odpravo posledic poplav, ki so v minulih dneh prizadele večji del Slovenije.

Arhiv: MDDSZ: Prizadeti v poplavah lahko upravičeni tudi do izredne denarne socialne pomoči

V primeru naravnih nesreč veljavna socialna zakonodaja omogoča pomoč v obliki izredne denarne socialne pomoči. Vlogo se, trenutno lahko vloži na kateremkoli centru za socialno delo in tudi po elektronski poti brez varnega elektronskega podpisa, po 6. septembru pa na krajevno pristojnem centru za socialno delo.

Arhiv: Finance.si: Kaj mora vedeti podjetje, če donira ali če prejme donacijo-POPRAVEK

Podjetja v Sloveniji imajo možnost donacije s posebnimi davčnimi olajšavami in pravili glede davčne obravnave. Ključni poudarki pravne ureditve donacij za podjetja - POPRAVEK

Arhivi