Novice


Arhiv: Podjetja nudijo pomoč prizadetim podjetjem v poplavah

Na spletni strani GZS smo odprli poseben portal, kjer zbiramo ponudbe podjetij, ki razpolagajo s potrebnimi materialnimi dobrinami, kot so na primer gradbeni material, strojna oprema, sanitetni material, živila, oblačila, obutev in podobno. Podjetja, ki potrebujete pomoč vabimo, da stopite v stik s ponudniki. Hkrati pa spodbujamo še ostala podjetja, ki bi lahko priskočila na pomoč, da izpolnijo spletni obrazec.

Pomoč prizadetim v najhujši ujmi doslej

Gospodarske zbornice z zaskrbljenostjo spremljamo razmere na terenu in posledice katastrofalnih poplav, ki so prizadele tudi proizvodne in druge poslovne obrate, zato naše člane pozivamo, da sodelujejo z lokalnimi izpostavami republiške Uprave za zaščito in reševanje predvsem pri nudenju pomoči tistim podjetjem, ki so jim poplave povzročile škodo.

Arhiv: Sporočilo za javnost: Projekt »Dolina vodika severnega Jadrana« (North Adriatic Hydrogen Valley - NAHV)

S projektom »Dolina vodika severnega Jadrana« (NAHV) so vodilni partner Holding Slovenske elektrarne (HSE), podjetje ECUBES in celoten konzorcij, ki ga sestavlja 38 partnerjev in pridruženih subjektov zlasti iz Slovenije, Hrvaške in Avtonomne dežele Furlanije Julijske krajine v Italiji, tej makro-regiji s ponosom zagotovili trdno pozicijo na VODIKOVEM ZEMLJEVIDU PRIHODNOSTI! 24. julija 2023 v Ljubljani je HSE, vodilni partner projekta NAHV, v imenu celotnega konzorcija, tudi podjetja ECUBES, podpisal s Clean Hydrogen Partnership Pogodbo o sofinanciranju projekta NAHV v vrednosti 25 milijonov evrov nepovratnih sredstev. Podpis pogodbe pomeni zeleno luč za uraden pričetek izvajanja transnacionalnega evropskega projekta v okviru programa Horizon Europe, katerega cilj je vzpostavitev vodikove doline. Projekt, ki se bo začel izvajati 1. septembra 2023 in bo trajal 72 mesecev, bo vključeval sedemnajst pilotnih projektov na območju vseh treh partnerskih držav.

Arhiv: Pričetek ocenjevanja škode v gospodarstvu zaradi julijskih neurij - tudi v severnoprimorski regiji

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je na osnovi sklepa Uprave RS za zaščito in reševanje na podlagi Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč in Uredbe o metodologiji za ocenjevanje škode zadolženo za pripravo ocene škode zaradi posledic julijskih neurij. Vloge za ocenjevanje škode lahko oddajo oškodovanci za neurje z dežjem, vetrom, zemeljskimi plazovi in poplavami med 17. in 25. julijem 2023 za naslednje lokalne skupnosti v severnoprimorski regiji: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin

Arhiv: GZS: Napoteni delavci v tujino niso samo diplomati

Delodajalci že od decembra lani, ko je bil sprejet Zakon o čezmejnem opravljanju storitev, opozarjamo vlado na problem dodatne obremenitve plač napotenim delavcem iz gospodarstva, vendar se politika ni zganila, dokler niso ugotovili, da imajo enak problem tudi javni uslužbenci. Javni uslužbenci, ki so napoteni na delo v tujino so že danes deležni dohodninske olajšave, kar je ustavno sporna neenaka obravnava vseh zaposlenih, zato delodajalci pričakujemo, da bo vlada enako obravnavo razširila tudi na napotene delavce iz gospodarstva.

Arhiv: Odgovor Ministrstva za obrambo na pobudo GZS SPGZ za spremembo Zakona o varstvu pred utopitvami (ZVU) in Pravilnika o reševalcih iz vode

Na pobudo GZS SPGZ v zvezi z spremembo Zakona o varstvu pred utopitvami (ZVU) in Pravilnika o reševalcih iz vode prejeli spodbuden odgovor Ministrstva za obrambo. Sporočajo, da so že začeli s pripravo spremembe predpisov s področja varstva pred utopitvami, ki jih je treba dopolniti, nekatere določbe prilagoditi sedanjim razmeram, ugotovljena odstopanja pa odpraviti. Strinjajo se z našimi navedbami, da je treba za zmanjšanje tveganja pojavnosti nesreč pri izvajanju dejavnosti na divjih vodah najprej dobro usposobiti vodnike in določiti normative za velikost skupine, ki jo lahko pri posamezni panogi relativno varno in nadzorovano obvlada vodnik ali inštruktor.

Arhiv: Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost - pripombe do: 7. 8. 2023

Obveščamo vas, da je v fazi medresorskega usklajevanja Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost (predlog ZDDV-1). Namen sprememb in dopolnitev je prilagoditev nacionalne zakonodaje direktivam EU in sodni praksi Sodišča EU.

Arhiv: Izdan je sklep o pričetku ocenjevanja škode zaradi posledic neurja z dežjem, vetrom, zemeljskimi plazovi in poplavami

Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje je dne 26. 7. 2023 izdala na podlagi 7. in 54. člena Uredbe o metodologiji za ocenjevanje škode (Ur. list RS, št. 67/03, 79/04, 81/06 in 68/08) sklep, da se prične z ocenjevanjem škode na stvareh zaradi posledic neurja z dežjem, vetrom, zemeljskimi plazovi in poplavami med 17. in 25. julijem 2023. O nadaljnjem poteku aktivnosti in glede prijav vas bomo obveščali, zato predlagamo, da ste pozorni na naša obvestila.

Arhiv: Obvestilo za stranke - potrjevanje javnih listin avgust 2023 GZS SPGZ

Cenjene stranke obveščamo, da bomo tudi v mesecu avgustu 2023 fizično potrjevali javne listine v skladu z uradnimi urami, to je med 8.30 in 11:30, z nekaterimi izjemami. Dnevi z omejenim delovnim časom za fizično potrjevanje javnih listin: 11. avgust 2023 od 8:00 do 9:00 ure, 14. avgust 2023 ZAPRTO.

Arhiv: Znatno ohlajanje gospodarstva: Junijski padec porabe električne energije v predelovalnih dejavnostih brez primere v zgodovini

Junijska poraba električne energije v predelovalnih dejavnostih je bila za petino nižja kot lani in celo za desetino nižja kot v času prvega vala pandemije covida-19 (junij 2020). Julijski podatki o razpoloženju v evropskem in slovenskem gospodarstvu pomenijo poglabljanje negativnih trendov v predelovalnih dejavnostih in upočasnjeno rast v storitvenih dejavnostih.

Arhivi