Novice


Arhiv: ANALIZA PRIZNANJ GZS ZA INOVACIJE 2015-2019

Na GZS smo pripravili lično predstavitev analize tako regionalnih kot nacionalnih priznanj za inovacije zadnjih petih let.

Arhiv: Posnetek webinarja #PKP1 – kaj vemo in česa še ne?

Tudi po uveljavitvi Zakona o intervencijskih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo ostaja veliko dilem. Veliko vprašanj še nima enoznačnega odgovora. Kdo je upravičen do uveljavljanja nadomestil pri zavodu, kakšen je postopek uveljavljanja pravic, kako je z obračunom in izplačilom pravic po zakonu … Vabimo vas, da si ogledate posnetek webinarja, na katerem so svetovalke Pravne službe in infopike nagovorile ključne teme.

Arhiv: Webinar: Krepitev sodelovanja v času oddaljenega dela

Čeprav delo na daljavo in delo na domu nista novost, je trenutna situacija postavila njune okvire v druge dimenzije. Tehnologija omogoča marsikaj, vendar odnose vzpostavljamo ljudje. Vodje, člani timov in vsi, ki v tem okolju sodelujejo. Kako voditi, usmerjati in sodelovati v tem okolju? Kako vzpostavljati stik in ohranjati povezanost v realnosti, ki nam omejuje stike? Kateri so novi izzivi, s katerimi se srečujemo? To je nekaj vprašanj, ki jih bo osvetlila Alenka Brod, direktorica Racio razvoj HR&M consulting d.o.o. v okviru ponedeljkovega webinarja.

Arhiv: EUROCHAMBRES danes v pozivu EK k učinkovitejšemu protikriznemu ukrepanju

Združenje evropskih gospodarskih zbornic (EUROCHAMBRES), katerega članica je tudi GZS, kontinuirano spremlja gospodarske posledice pandemije COVID-19 in Evropski komisiji v sodelovanju z nacionalnimi zbornicami posreduje predloge ukrepov. Danes je Eurochambres pristojnim komisarjem posredovalo stališča in predloge, s katerimi spodbuja EU k ukrepom, da bi na globalni in evropski ravni preprečili skušnjave po razmahu protekcionizma, ki nastajajo ob sicer razumljivi skrbi držav, da najprej poskrbijo za svoje prebivalstvo. Eurochambres v zadnjih napovedih ocenjuje, da bo zdajšnja gospodarska kriza težja od tiste v letu 2008 in poziva EU k hitrejšemu ukrepanju za zaščito globalne trgovine z blagom in storitvami in vzdrževanja globalnih in evropskih preskrbovalnih verig pri izvozu in uvozu. Nujni ukrepi posameznih držav morajo biti okrevanju primerno časovno omejeni in nediskriminatorni.

Arhiv: FURS: Pogosta vprašanja in odgovori o ukrepih na davčnem področju za blažitev posledic koronavirusa

Finančna uprava RS je na svoji spletni strani objavila ažuriran dokument z najpogostejšimi vprašanji in odgovori o ukrepih na davčnem področju, namenjenih blažitvi posledic koronavirusa.

Arhiv: Predložitev obračunov okoljskih dajatev nespremenjeni

Zakon o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) (Uradni list RS, št. 36/2020) ne spreminja rokov za predložitev obračunov okoljskih dajatev. Plačniki morajo obračune okoljskih dajatev predložiti preko informacijskega sistema E-TROD v rokih, ki so za posamezno okoljsko dajatev navedeni na spletnih straneh FURS, v rubriki »Storitve in obrazci«.

Arhiv: Izjava za pridobitev temeljnega dohodka in oprostitev plačila prispevkov je že na voljo

Do izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka in oprostitve plačila prispevkov so upravičene samozaposlene osebe, družbeniki, verski uslužbenci in kmetje, ki zaradi epidemije COVID-19 ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu. Izjava je dostopna na spletnem portalu eDavki in v mobilni aplikaciji eDavki. Vložiti jo je treba najpozneje do 31.5.2020. Izjave ni mogoče vložiti v papirnati obliki.

Arhiv: ZZZS: Uveljavljanje refundacijskih zahtevkov zaradi epidemije COVID-12 od 11. 4. 2020 dalje

Zavod za zdravstveno zavarovanje je objavil podrobnejše obvestilo za delodajalce v zvezi z uveljavljanjem refundacijskih zahtevkov zaradi epidemije COVID-12 od 11. 4. 2020 dalje (s pripomočkom za dejanski obračun za delodajalce). Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo prinaša prinaša spremembe tudi na področju ureditve nadomestil v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Arhiv: ZRSZ: Vlaganje vlog za uveljavljanje povračila nadomestil plač

ZRSZ je objavil odgovore na pogosta vprašanja v zvezi z oddajo vlog, pa tudi celoten postopek oddaje vloge.

Arhiv: #PKP1 objavljen v petkovem Uradnem listu

Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo je začel veljati dan po objavi v Uradnem listu RS, torej 11. aprila 2020.

Arhivi