Novice


Arhiv: GZS podpira pobudo »21 stopinj za ohranitev 21. stoletja«

Gospodarska zbornica Slovenije je pristopila k pobudi »21 stopinj za ohranitev 21. stoletja«. Osnovni cilj pobude je, da postane globalno gibanje, ki bi prispevalo k zmanjšanju porabe energije za hlajenje poslovnih in stanovanjskih prostorov. Podpisniki želimo na eni strani spodbuditi uporabnike klimatskih naprav, da pri hlajenju prostorov varčujejo z energijo, po drugi strani pa vključiti tudi proizvajalce klimatskih naprav in sistemov. Vizija je, da po korakih pridemo do točke, ko temperature hlajenja ne bi bile nižje od 24oC. Pobuda je pridobila široko podporo tako med gospodarskimi subjekti kot tudi med okoljskimi organizacijami, podpisniki pa smo jo pred dnevi posredovali tudi ministru za gospodarstvo, turizem in šport.

Arhiv: Likvidnostna posojila za MSP za blaženje energetske krize

Slovenski podjetniški sklad preko javnega razpisa Krizno likvidnostni kredit P7E 2023 razpisuje 10 milijonov evrov likvidnostnih posojil. Posojila so namenjena podjetjem, ki so utrpela gospodarsko škodo zaradi obvladovanja kriznih razmer na področju oskrbe z energijo. Slovenski podjetniški sklad bo ponujal posojila v višini od 15.000 do 100.000 evrov. Za ta bodo lahko zaprosila mikro, mala in srednje velika podjetja z najmanj enim zaposlenim, ki so bila ustanovljena pred 1. januarjem 2022 in imajo bonitetno oceno vsaj SB8.

Arhiv: Vprašalnik o vrzelih v znanju in potrebah gradbenega ekosistema v Evropi

Začetno vozlišče Akademije Novega evropskega Bauhausa za trajnostno grajeno okolje z obnovljivimi materiali (NEBAP Hub) Univerze na Primorskem teži k razogljičenju domov in zgradb po Evropi in širše. S tem namenom razvija usposabljanja in izpopolnjevanja za strokovnjake s področja ACE (arhitektura, gradbeništvo, inženiring), državljane in kulturne akterje, oblikovalce politik, študente in izobraževalce, investitorje, zavarovalnice in organe za standardizacijo. Da bi ta bila čim bolj učinkovita in prilagojena specifičnim potrebam, je pripravljen anketni vprašalnik o vrzelih v znanju in potrebah gradbenega ekosistema.

Arhiv: Delodajalske organizacije ministrstvu poslale pripombe in predloge sprememb predloga novele ZDR-1

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) je 23. junija posredovalo v javno obravnavo predlog novele Zakona o delovnih razmerjih - 1, pri čemer le-ta poteka do 10. julija 2023. Ker reprezentativne delodajalske organizacije, članice ESS, svojih pripomb in predlogov nismo imeli možnosti podati v okviru pogajanj na ESS, smo skupne pripombe in predloge pisno posredovali pristojnemu ministru. Pri tem smo tudi opozorili na nesprejemljivo postopanje ministrstva glede vključevanja dodatnih predlogov (subsidiarna odgovornost, ureditev položaja rejnikov, posebno varstvo za žrtve nasilja v družini), ki niso bili predmet razprave, saj jih Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o delovnih razmerjih do javne razprave ni vseboval, prav tako niso bili predmet razprave v okviru socialnega dialoga. To smo označili kot ponovno grobo kršilo pravila socialnega dialoga.

Arhiv: Hitenje pri sprejemanju zakonov ne more biti izgovor za kršitev socialnega dialoga

Člani Strateškega sveta GZS za kolektivno dogovarjanje so na seji ostro obsodili kršitve Pravil o delovanju Ekonomsko socialnega sveta in pozvali Vlado k večjemu vključevanju, spoštovanju in upoštevanju socialnih partnerjev pri sprejemanju predpisov in drugih odločitev na ekonomskem in socialnem področju. »Na sestanku s predsednikom vlade nismo dobili trdnih zagotovil, da kršitev v prihodnje ne bo. Ministrstva morajo pri pripravi zakonov vključiti dovolj časa tudi za potrebe obravnave na ESS. Hitenje pri sprejemanju tako pomembne zakonodaje ne more biti izgovor,« je bil jasen glavni izvršni direktor GZS Mitja Gorenšček.

Arhiv: Ponudba Član Članu Julij 2023

Ponudba Član Članu Julij 2023

Arhiv: Dan inovativnosti - torek, 19. september 2023

Ponovno bomo podelili priznanja najboljšim inovacijam v državi.

Arhiv: Ali so slovenska podjetja pripravljena na umetno inteligenco?

Na področju umetne inteligence nas ta hip spremljajo revolucionarne spremembe, so se strinjali udeleženci posveta »Relevanca umetne inteligence za management v gospodarstvu« v organizaciji Alma Mater Europaea – ECM (Alma Mater) in Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

Arhiv: Javni razpis za sofinanciranje izvajanja izobraževanj za odrasle na področju digitalnih kompetenc

Javni razpis za sofinanciranje izvajanja izobraževanj za odrasle na področju digitalnih kompetenc

Arhiv: Prometni zastoji: zakaj zgolj javni promet ni rešitev

V Sloveniji se soočamo s preozkimi avtocestami in s še vedno zastarelim železniškim omrežjem, ki ne omogoča ne povečanja hitrosti vlakov ne povečanja kapacitet. Zato so nujni takojšnji ukrepi tako na prometni infrastrukturi kot dodatni »mehki« ukrepi, so se strinjali govorci na sredini novinarski konferenci GZS.

Arhivi