Novice


Arhiv: Relevanca umetne inteligence za management v gospodarstvu

Kako bodo managerji uporabljali novega kopilota? Kaj se bo zgodilo s podjetji, ki bodo zamudila z uporabo umetne inteligence? Kaj se bo zgodilo z managerji, ki ne bodo uporabljali umetne inteligence? O teh in podobnih vprašanjih bodo razpravljali Tibor Šimonka, doc. dr. Barbara Toplak Perovič, Nuša Pavlinjek, Devid Palčič, izr. prof. dr. Matej Mertik in prof. dr. Matjaž Gams.

Arhiv: Konferenca o internacionalizaciji gospodarstva v znamenju zelenih in inovativnih prebojnih rešitev

Gospodarstveniki, podjetniki in raziskovalci so pod sloganom »Greenovated in Slovenia« govorili o prepoznavnosti Slovenije v tujini, prodiranju podjetij na tuje trge, tržnih nišah za inovativne in visokotehnološke rešitve ter priložnostih za podjetja v mednarodnem razvojnem sodelovanju.

Arhiv: Vabljeni k ogledu posnetka dogodka: Slavnostna podelitev priznanj najboljšim inovacijam severnoprimorske regije 2023

Se zaradi drugih obveznosti niste uspeli udeležiti slavnostne podelitve priznanj za najboljše inovacije severnoprimorske regije 2023, ki smo jih na GZS SPGZ podelili v sredo, 21. junija 2023? Vabljeni k ogledu celotnega dogodka.

Arhiv: Nagrade za najboljše inovacije podelili tudi severnoprimorskim inovatorjem-21. junij 2023

GZS Severno Primorska gospodarska zbornica, Nova Gorica je podelila priznanja najboljšim inovatorjem v regiji. Podelili so 3 zlate, 7 srebrnih in 5 bronastih priznanj. Vse tri z zlatim priznanjem nagrajene regionalne inovacije so se uvrstile v tekmovanje za najvišje nagrade na nacionalni ravni, ki bodo podeljene na Dnevu inovativnosti 19. septembra.

Arhiv: Zeleni vodik - čist, trajnostni in univerzalni gradnik energije za večjo energetsko neodvisnost

Prehod v nizkoogljično nevtralno družbo bo možen le z revolucionarno tehnološko prenovo industrije, ki bo podprta s temeljnimi spremembami v načinih proizvodnje, distribucije in porabe energije. Spremembe bodo tako korenite, da EU v tem kontekstu govori o tretji industrijski revoluciji. Eden pomembnejših energentov, ki bi pomenili preskok na tem področju, je zeleni vodik, ki bo omogočil večjo energetsko neodvisnost od klasičnih fosilnih goriv ter ohranitev konkurenčnosti ključne industrije, so se strinjali udeleženci konference, organizirane v sklopu priprave Promocijsko vertikalnega pospeševalnika na področju vodikovih tehnologij.

Arhiv: Izšla junijska številka Glasa gospodarstva

V junijski številki Glasa gospodarstva smo se osredotočili na usmeritve GZS in o njih povprašali tudi članstvo. Veliko pozornost smo posvetili energetiki. Dr. Jože P. Damjan in Drago Babič, avtorja študije Ocena učinkov zamud in napak pri izvajanju energetske politike Slovenije, predstavljata njene izsledke. Ana Vučina Vršnak, izvršna direktorica Energetske zbornice Slovenije, je v pogovoru za Glas gospodarstva poudarila, da je sektor energetike v obdobju velikih izzivov pokazal visoko mero odpornosti. V pogovoru z direktorico Vido Kožar in vodji sekcij predstavljamo GZS - Podjetniško trgovsko zbornico, ki združuje interese malega gospodarstva, v zadnjem obdobju so se ji pridružila tudi nekatera velika podjetja. Predstavljamo Slavka Zupančiča iz Krke d.d., prvega prejemnika nagrade GZS okolijski trajnostni menedžer. Pišemo tudi o novem sistemu obračuna omrežnin, novostih, ki jih vnašajo spremembe Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti ter odzivih naših članov. Čaka vas še veliko zanimivega branja z različnih področij Tokrat vas prvič z veseljem povabimo k branju digitalnega Glasa gospodarstva.

Arhiv: Delodajalske organizacije pričakujemo celovito predstavitev predvidenih zakonodajnih sprememb

Številni zakoni se trenutno sprejemajo preveč parcialno. Delodajalske organizacije ob tem ugotavljamo, da vsako ministrstvo s svojimi zakonskimi predlogi gospodarskim subjektom nalaga le nove finančne in administrativne obremenitve namesto obljubljenih razbremenitev, kar je nesprejemljivo. Zato smo delodajalske organizacije, članice ESS, v pozivu, naslovljenem na gospodarskega ministra, izrazile željo in pričakovanje, da se zakoni sprejemajo skrbno premišljeno in v socialnem dialogu z vsemi reprezentativnimi deležniki. Zahtevamo, da nam pristojni ministri pred nadaljnjimi aktivnostmi na zakonodajnem področju, ki so predmet dela ESS, v najkrajšem možnem času najprej celovito predstavijo namene, cilje, finančne in administrativne posledice za gospodarstvo vseh predvidenih zakonodajnih sprememb, vključno s predvidenimi reformami.

Arhiv: Skoraj 8-odstotni padec industrijske proizvodnje je opozorilni znak o nezadostnih ukrepih na področju energetike

Medtem ko se je v EU proizvodnja v aprilu povečala za en odstotek, je Slovenija beležila daleč največji, skoraj 8-odstotni padec. Padec je očiten znak, kako občutljiva je naša industrija na visoke cene energentov. Gospodarska zbornica Slovenije že od začetka leta opozarja na padajoče trende, saj je industrijska proizvodnja pri nekaterih panogah od novembra lani upadla celo za 10 do preko 20 odstotkov.

Arhiv: Energetska politika: Ključno je premišljeno, odločno in hitro ukrepanje vlade

»Na Gospodarski zbornici Slovenije podpiramo načrte države na področju OVE virov, vendar smo dolžni opozoriti, da ti viri ne zagotavljajo stabilnega in cenovno konkurenčnega vira energije za industrijo. V kolikor ne želimo ogroziti delovanje industrije v prihodnosti, moramo poleg OVE investirati tudi v jedrsko energijo, ki se je izkazala kot najbolj zanesljiva in konkurenčna,« je ob predstaviti celovitih rezultatov študije o ekonomskih in podnebnih učinkih zamud pri izvajanju energetske politike Slovenije izpostavila generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal.

Arhiv: Odziv GZS na medijsko poročanje glede izplačila dividend v družbi SIJ d. d.

Tematika, ki je v teh dneh preplavila medije, se je posredno dotaknila tudi naše organizacije - Gospodarske zbornice Slovenije, ki ima več kot 172-letno tradicijo. Pojasnjujemo, da je bila vloga GZS vseskozi, tudi v času energetske krize, podrejena našemu poslanstvu - zastopanju interesov gospodarstva oziroma naših članov. Predstavniki zbornice smo, vključno s predsednikom GZS, odločevalce opozarjali na težave podjetij, na nekonkurenčne pogoje velikih in energetsko intenzivnih podjetij in na alarmantne cene energentov, ki so v Sloveniji bistveno višje kot na konkurenčnih trgih. To ste od nas pričakovali in zahtevali naši člani, ki ste o tej zahtevi razpravljali tudi na organih zbornice. Nenazadnje smo enake zahteve naslavljali tudi skupaj z drugimi delodajalskimi združenji in gospodarskimi organizacijami.

Arhivi