Novice


Arhiv: Javno pismo: Uvedba obveznega predmeta RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKA v osnovne in srednje šole

Pozivamo, da v predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o osnovni šoli kot enega nujnih ukrepov prioritetno opredelite uvedbo obveznega predmeta računalništvo in informatika v osnovne in srednje šole, je zapisano v javnem pismu, naslovljenem na predsednika Vlade RS, ministra za vzgojo in izobraževanje, ministrici za digitalno preobrazbo ter vodje poslanskih skupin Državnega zbora RS. GZS – ZIT je sopodpisnik javnega pisma.

Arhiv: Delodajalske organizacije na predsednika vlade naslovile protestno pismo zaradi kršitev Pravil o delovanju Ekonomsko-socialnega sveta

GZS, OZS, TZS, ZDS in ZDOPS smo protestirali zaradi preštevilnih kršitev Pravil o delovanju Ekonomsko-socialnega sveta. Najbolj eklatanten primer kršenja je obravnavanje in sprejemanje zakonodajnih predlogov na Vladi RS in v Državnem zboru RS povsem mimo ESS.

Arhiv: Nadaljnji razvoj inovacijskega ekosistema v središču razprave novega strateškega sveta GZS

Člani novoustanovljenega Strateškega sveta GZS za raziskave, razvoj in inovacije (SSRRI) so z v. d. direktorico Javne agencije za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije (ARIS) razpravljali o novostih in načrtih nadaljnjega razvoja RRI ekosistema. Člani SSRRI pričakujejo, da ARIS prevzame vlogo vsebinskega in finančnega koordinatorja inovacijske dejavnosti, kot to velja za znanstvenoraziskovalno področje. Gre za veliko spremembo, ki predvideva bistveno več medresorskega usklajevanja. Kot prvi korak je treba opredeliti višino celotnih vlaganj v inovacijsko dejavnost, vzpostaviti organizacijsko strukturo ARIS ter v nadaljevanju oblikovati akcijske načrte, ki so določeni v trenutnih strateških dokumentih.

Arhiv: Pričakujemo konkretne ukrepe na področju čezmejnega opravljanja storitev

Delodajalske organizacije – Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije ter Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije opozarjamo na zamude pri sprejemanju konkretnih ukrepov, ki bodo uredili problematiko čezmejnega opravljanja storitev. Zato smo na predsednika vlade in pristojne ministre naslovile prošnjo za skupni sestanek z ministri za finance, za delo in za gospodarstvo. Pričakujemo, da se časovnica, ki je bila usklajena med socialnimi partnerji, ne bo več podaljševala in bodo konkretni ukrepi sprejeti še pred poletjem, najkasneje do konca junija.

Arhiv: Junijska ponudba član članu

Arhiv: Industrijski forum IRT 2023, 12. in 13. junij 2023, Hotel Slovenija, Portorož

Na forumu se predstavljajo dosežki in novosti iz industrije, industrijske inovacije in inovativne rešitve, primeri medorganizacijskega prenosa znanja in izkušenj ter uporabe novih zamisli, zasnov, metod, tehnologij in orodij v industrijskem okolju. Na strokovnih srečanjih in okroglih mizah se povzema resnično stanje v industriji ter njene zahteve in potrebe. Na letošnjem Industrijskem forumu IRT bo na okrogli mizi sodelovala tudi Vesna Nahtigal, generalna direktorica GZS. Člani GZS imajo popust na kotizacijo.

Arhiv: Od 1. junija 2023 v veljavi nova Ljubljanska arbitražna pravila 2023

Med glavnimi novostmi novih Ljubljanskih pravil izpostavljamo obveznost razkritja financiranja stroškov arbitraže s strani tretjih oseb; imenovanje administrativnega tajnika arbitražnega senata; uvedbo obvezne konference o upravljanju postopka – case management conference; uvedbo možnosti organizacije ustne obravnave na daljavo; poudarjen pomen načela dobre vere kot korektiva načela uspeha pri odločanju o stroških; podrobnejšo ureditev zaupnosti v arbitraži; stroškovne spodbude za uporabo »mediacijskega okna« v arbitražnem postopku in uporabo večstopenjskih postopkov (med-arb) pod okriljem Stalne arbitraže, skozi delno oprostitev plačila vpisne takse in administrativnih stroškov idr.

Arhiv: Delodajalske organizacije pozivamo k celostni obravnavi zakonskih sprememb

Mineva eno leto, odkar je vodenje Vlade RS prevzel dr. Robert Golob. Delodajalske organizacije - Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije ter Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije v prihodnje od vlade pričakujemo več posluha za potrebe in zahteve gospodarstva, predlogi zakonskih sprememb v okviru načrtovanih reform pa naj se obravnavajo in presojajo celostno.

Arhiv: AJPES: Objavljeni informaciji o poslovanju družb in podjetnikov v letu 2022

AJPES je objavil podatke o poslovanju gospodarskih družb in samostojnih podjetnikov v letu 2022.

Arhiv: Zamik izgradnje JEK2 stane 900 mio evrov letno

Na svoji prvi seji v novem mandatu se je sestal Upravni odbor GZS. Imenoval je Gorana Petka in Igorja Zorka za podpredsednika GZS ter sprejel sklep o ustanovitvi Strateškega sveta za raziskave, razvoj in inovacije. V osrednjem delu seje pa je prof. dr. Jože P. Damijan predstavil prvi del študije »Ekonomski in podnebni učinki zamud in napak pri izvajanju energetske politike Slovenije«. Med izsledki je izpostavil, da predlog NEPN, ki temelji zgolj na OVE virih, povečuje izpuste CO2, energetsko uvozno odvisnost ter stroškovno ceno električne energije za skoraj 70 EUR/MWh. Po Damjanovem prepričanju je v vseh pogledih najboljši jedrski scenarij.

Arhivi