Novice


Arhiv: Gospodarstvo ne more nositi še bremena dolgotrajne oskrbe

Delodajalske organizacije, članice ESS, smo bile neprijetno presenečene, da je bil v ponedeljek na dopisni seji vlade obravnavan in potrjen predlog Zakona o dolgotrajni oskrbi, ki prinaša dodatne obremenitve za gospodarstvo. Tak predlog je tudi v nasprotju z obljubami vlade, ki je ob napovedi reform kot enega od ciljev navedla ravno razbremenitev stroškov dela.

Arhiv: Ministrstvo za delo dalo neusklajen predlog novele Zakona o delovnih razmerjih v javno obravnavo

Delodajalske organizacije, članice Ekonomsko-socialnega sveta, smo bile v ponedeljek preko medijev seznanjene z enostransko potezo Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti o začetku javne obravnave predloga novele Zakona o delovnih razmerjih. Potezo ministrstva razumemo kot povsem nesprejemljivo in neobičajno, saj pogajalska skupina, imenovana na podlagi sklepa Ekonomsko socialnega sveta (ESS), uradno ni zaključila s pogajanji. Ministrstvo, pristojno za delo, kot varuh socialnega dialoga, s tem dejanjem ponovno krši temeljna pravila delovanja ESS kot tudi dogovor o načelih dela pogajalske skupine ESS. Delodajalska stran je bila v teh pogajanjih v izrazito neenakopravnem položaju in izigrana, saj so bila ministrova zagotovila in dogovori o pogajanjih dokončno prekršena. Zato ostro nasprotujemo takšnemu ravnanju, ki onemogoča socialni dialog, iskanje kompromisov in doseganje čim širšega konsenza o predlaganih zakonodajnih rešitvah.

Arhiv: Za gospodarstvo, turizem in šport letos na voljo še dodatnih 34,3 mio evrov razvojnih spodbud ter 258 mio evrov povratnih sredstev

MGTŠ je obseg razvojnih sredstev za letošnje leto iz napovedanih 304,9 milijona evrov povečalo na 339,2 milijona evrov. Dodatna sredstva bodo namenjena za podporo zagonskim in hitro rastočim podjetjem ter inovativnim podjetjem.

Arhiv: Predsednik GZS Tibor Šimonka na Odmevih spregovoril o padcu Slovenije na lestvici konkurenčnosti

»Velikih korakov na bolje v kratkem času ne bomo dosegli, ker gre za kompleksne zadeve ... Najbolj boli, da tam, kjer bi lahko hitro ukrepali, ne ukrepamo,« je bil jasen predsednik GZS in dodal, da »Vlado moti, da je GZS in jaz osebno kot predstavnik vseh članov GZS glasen, kritičen, ampak vedno korekten.« Vabljeni k ogledu.

Arhiv: Relevanca umetne inteligence za management v gospodarstvu

Kako bodo managerji uporabljali novega kopilota? Kaj se bo zgodilo s podjetji, ki bodo zamudila z uporabo umetne inteligence? Kaj se bo zgodilo z managerji, ki ne bodo uporabljali umetne inteligence? O teh in podobnih vprašanjih bodo razpravljali Tibor Šimonka, doc. dr. Barbara Toplak Perovič, Nuša Pavlinjek, Devid Palčič, izr. prof. dr. Matej Mertik in prof. dr. Matjaž Gams.

Arhiv: Konferenca o internacionalizaciji gospodarstva v znamenju zelenih in inovativnih prebojnih rešitev

Gospodarstveniki, podjetniki in raziskovalci so pod sloganom »Greenovated in Slovenia« govorili o prepoznavnosti Slovenije v tujini, prodiranju podjetij na tuje trge, tržnih nišah za inovativne in visokotehnološke rešitve ter priložnostih za podjetja v mednarodnem razvojnem sodelovanju.

Arhiv: Vabljeni k ogledu posnetka dogodka: Slavnostna podelitev priznanj najboljšim inovacijam severnoprimorske regije 2023

Se zaradi drugih obveznosti niste uspeli udeležiti slavnostne podelitve priznanj za najboljše inovacije severnoprimorske regije 2023, ki smo jih na GZS SPGZ podelili v sredo, 21. junija 2023? Vabljeni k ogledu celotnega dogodka.

Arhiv: Nagrade za najboljše inovacije podelili tudi severnoprimorskim inovatorjem-21. junij 2023

GZS Severno Primorska gospodarska zbornica, Nova Gorica je podelila priznanja najboljšim inovatorjem v regiji. Podelili so 3 zlate, 7 srebrnih in 5 bronastih priznanj. Vse tri z zlatim priznanjem nagrajene regionalne inovacije so se uvrstile v tekmovanje za najvišje nagrade na nacionalni ravni, ki bodo podeljene na Dnevu inovativnosti 19. septembra.

Arhiv: Zeleni vodik - čist, trajnostni in univerzalni gradnik energije za večjo energetsko neodvisnost

Prehod v nizkoogljično nevtralno družbo bo možen le z revolucionarno tehnološko prenovo industrije, ki bo podprta s temeljnimi spremembami v načinih proizvodnje, distribucije in porabe energije. Spremembe bodo tako korenite, da EU v tem kontekstu govori o tretji industrijski revoluciji. Eden pomembnejših energentov, ki bi pomenili preskok na tem področju, je zeleni vodik, ki bo omogočil večjo energetsko neodvisnost od klasičnih fosilnih goriv ter ohranitev konkurenčnosti ključne industrije, so se strinjali udeleženci konference, organizirane v sklopu priprave Promocijsko vertikalnega pospeševalnika na področju vodikovih tehnologij.

Arhiv: Izšla junijska številka Glasa gospodarstva

V junijski številki Glasa gospodarstva smo se osredotočili na usmeritve GZS in o njih povprašali tudi članstvo. Veliko pozornost smo posvetili energetiki. Dr. Jože P. Damjan in Drago Babič, avtorja študije Ocena učinkov zamud in napak pri izvajanju energetske politike Slovenije, predstavljata njene izsledke. Ana Vučina Vršnak, izvršna direktorica Energetske zbornice Slovenije, je v pogovoru za Glas gospodarstva poudarila, da je sektor energetike v obdobju velikih izzivov pokazal visoko mero odpornosti. V pogovoru z direktorico Vido Kožar in vodji sekcij predstavljamo GZS - Podjetniško trgovsko zbornico, ki združuje interese malega gospodarstva, v zadnjem obdobju so se ji pridružila tudi nekatera velika podjetja. Predstavljamo Slavka Zupančiča iz Krke d.d., prvega prejemnika nagrade GZS okolijski trajnostni menedžer. Pišemo tudi o novem sistemu obračuna omrežnin, novostih, ki jih vnašajo spremembe Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti ter odzivih naših članov. Čaka vas še veliko zanimivega branja z različnih področij Tokrat vas prvič z veseljem povabimo k branju digitalnega Glasa gospodarstva.

Arhivi