Novice


Arhiv: Javni razpis za spodbude za sofinanciranje začetnih investicij na obmejnih problemskih območjih – BIZI NOO in BIZI NOO Posojilo

Slovenski regionalno razvojni sklad je objavil finančni produkt BIZI NOO za mikro, majhna in srednje velika podjetja (MSP) na obmejnih problemskih območjih za projekte snovne in energetske učinkovitosti. Vlagatelj lahko zaprosi samo za nepovratna sredstva (BIZI NOO) ali za nepovratna sredstva v kombinaciji z ugodnim posojilom (BIZI NOO posojilo) v sklopu ene vloge. Roki za oddajo vloge so 16. 6., 28. 7., 1. 9. in 29. 9. 2023 oz. do porabe sredstev.

Arhiv: V teh dneh izide majska edicija revije Glas gospodarstva

V majskem Glasu gospodarstva smo v središče postavili sledljivost. Z Renaudom de Barbuatom, predsednikom in izvršnim direktorjem globalne organizacije GS1, smo se pogovarjali o pomenu in razvoju standardov GS1 pri sledenju izdelkom. Potepali smo se po Zasavju, njegove odlike in izzive na gospodarskem področju smo odkrivali tudi v intervjuju s Tjašo Polc,direktorico GZS Zasavske gospodarske zbornice. Intervju s Petro Prebil Bašin, direktorico GZS Združenja za papirno in papirno predelovalno industrijo, pa razkriva razmere v tej energetsko intenzivni panogi. Posvetili smo se tudi aktualnim vsebinam – obnovljeni in nadgrajeni Slovenski strategiji pametne specializacije, pomanjkljivostim predloga posodobitev NEPN-a, na katere opozarja GZSD, novim tehnologijam, ki pospešujejo napredek pri doseganju okoljskih ciljev … Glas gospodarstva prinaša še veliko zanimivega branja, uporabnih informacij in nasvetov. Lepo vabljeni k branju!

Arhiv: Zahteva za uvrstitev predloga zakona o ureditvi nekaterih vprašanj v zvezi s prekrški, storjenimi v času veljavnosti ukrepov zaradi covida 19 na ESS

GZS, OZS, TZS, ZDS in ZDOPS so pozvale ESS, da se pred nadaljnjo obravnavo predloga Zakona o ureditvi nekaterih vprašanj v zvezi s prekrški, storjenimi v času veljavnosti ukrepov zaradi nalezljive bolezni COVID-19; EVA 2023-2030-0003 v Državnem zboru, le-ta obravnava na ESS. Poleg tega so pozvale Vlado RS, da predlog zakona uravnoteži na način, da se povrne škoda tudi pravnim subjektom, ki so jim bile izrečene globe zaradi prekrškov, povezanih z nespoštovanjem odlokov v času covida-19 in škoda zaradi omejitev ali prepovedi opravljanja dejavnosti.

Arhiv: Dopis socialnih partnerjev na delodajalski in sindikalni strani glede Zakona o zdravstvenem informacijskem sistemu

V svojem dopisu, naslovljenem na predsednika vlade in ministra za zdravje, so reprezentativne organizacije socialnih partnerjev na sindikalni in delodajalski strani, ki so članice ESS, izpostavile pomanjkanje resne vsebinske razprave o predlogu Zakona o zdravstvenem informacijskem sistemu v okviru pogajalske skupine. Ostro nasprotujejo temu, da bi bil predlog zakona sprejet na vladi, še preden bi pogajalska skupina zaključila s svojim delom in preden bi končno stališče glede predloga zakona sprejel ESS. Pri tem so opozorile, da bi takšno ravnanje predstavljalo neposredno kršitev 4. člena Pravil o delovanju ESS.

Arhiv: OD 2023 - »podatki + digitalizacija = sledljivost«

Letošnja konferenca bo osredotočena na pomembnost priprave pravih, preverljivih in verodostojnih okoljskih podatkov in kazalnikov v podjetjih. Celodnevni dogodek bo na dopoldanski strokovni konferenci v središče postavil pomembnost priprave pravih, preverljivih, in verodostojnih okoljskih podatkov in kazalnikov v podjetjih. Za skladnost z zakonodajo, ustrezno ravnanje z okoljem in tudi pripravo podatkov, ki jih podjetja z vidika poslovanja okolja predstavljajo različnim javnostim, v veliki meri skrbijo okoljski trajnostni menedžerji, pooblaščenci varstva okolja oziroma skrbniki okolja v podjetjih. Njihovi vlogi bo posvečena popoldanska okrogla miza, sledila bo podelitev priznanja za najboljšega okoljskega trajnostnega menedžerja. Slednji bo izbran na prvem natečaju GZS za okoljskega trajnostnega menedžerja 2023.

Arhiv: Poslovne priložnosti v Moldaviji

v sodelovanju z Javno agencijo SPIRIT Slovenija, Veleposlaništvom Republike Moldavije v Budimpešti in Častnim konzulatom Republike Moldavije v Ljubljani organiziramo poslovno – informativni seminar o priložnostih poslovanja z Moldavijo. Seminar bo v sredo, 31. maja 2023 ob 9:30 na GZS, Dimičeva 13, Ljubljana. K udeležbi na seminarju vabimo slovenska podjetja, ki želijo optimizirati svoje nabavne vire ali ponuditi svoje izdelke in rešitve na razvijajočem se trgu, ki se trudi izboljšati poslovno okolje, spodbujati podjetništvo in privabiti tuje investitorje z različnimi spodbudami in olajšavami: - živilska industrija, - tekstilna industrija, - avtomobilska, kovinska in elektro-elektronska industrija, - energetika, infrastruktura, okolje, - IKT, - trgovina

Arhiv: 6.- 7.6.2023: Webinar o poreklu blaga

Prvi dan bodo pojasnjeni osnovni pojmi s področja porekla blaga, preferencialnega in nepreferencialnega. Vse bo temeljilo na praktičnih primerih. Drugi dan pa bodo predstavljene predvsem aktualne novosti na področju preferencialnega porekla blaga.

Arhiv: 23. maja 2023 se bo v Vili Vipolže v Goriških Brdih odvila 3. mednarodna konferenca Vodikov ekosistem Severnega Jadrana 2023

Vodik je prepoznan kot ključni element na poti do ogljično nevtralne družbe. V Evropi nastajajo regionalni vodikovi ekosistemi, ki so pomemben korak k razvoju trajnostnega gospodarstva. Na mednarodni konferenci v Novi Gorici konec leta 2021 je dobila podporo odločevalcev ideja o razvoju 1. transnacionalne vodikove doline na svetu – »Dolina vodika Severnega Jadrana« (North Adriatic Hydrogen Valley). Ta projekt je povezal industrijsko, odločevalsko in raziskovalno sfero ter lokalne oblasti iz Slovenije, Hrvaške in Italije – Furlanije – Julijske krajine.

Arhiv: Vabilo na online dogodek KAKO POSLOVATI S KENIJO - sreda, 24. maj 2023

Vabimo vas na online dogodek z naslovom »Kako poslovati s Kenijo«, ki bo potekal v sredo, 24. maja 2023 v Beogradu. Na več dvostranskih srečanjih na vladni ravni je bil jasno izkazan interes za skupen nastop slovenskih in srbskih podjetij na afriški celini. Kenija je zelo primeren trg, ker ima tam Srbija veleposlaništvo, Slovenija pa je v postopku imenovanja novega častnega konzula v Nairobiju.

Arhiv: Tibor Šimonka bo na čelu GZS tudi v novem 4-letnem mandatu

29. maja bo nov 4-letni mandat predsednika GZS nastopil dosedanji predsednik GZS Tibor Šimonka. Člani skupščine GZS so mu namreč na konstitutivni seji novega mandata, ki je bila 18. maja 2023, na tajnem glasovanju namenili 61 od 94 oddanih glasov. Skupščino GZS bo vodil Hugo Bosio, v novem mandatu bodo v Nadzornem svetu GZS Janez Bijol (Bijol d.o.o.), David Bratož (Krka d.d.), Marko Cvetko (Cinkarna Celje d.d.), Matjaž Čemažar (Domel Holding) in Danica Kos.

Arhivi