Novice


Slovenska kmetijska in živilska podjetja so strateškega pomena

"Hrana je strateška dobrina, zato je pomembno, da imamo v vseh časih stabilna kmetijska in živilska podjetja in učinkovit sistem oskrbe z živili," pravi predsednik GZS - Zbornice živilskih in kmetijskih podjetij (GZS-ZKŽP) Janez Rebec.

Gospodarski krog s skupno iniciativo Skupaj solidarni

Organizacije, povezane v Gospodarski krog, Združenje Manager, Gospodarska zbornica Slovenije, SBC – Klub slovenskih podjetnikov, Britansko-slovenska gospodarska zbornica in AmCham Slovenija, želimo v teh težkih časih povezani pomagati slovenskim državljankam in državljanom, državi, celotni poslovni skupnosti, predvsem pa v sodelovanju tudi našim članom. V sodelovanju med nami in v sodelovanju z državo vas vabimo, da nas obvestite, če ste tudi sami pripravljeni sodelovati in pomagati. Prispevate lahko z materiali in sredstvi, s storitvami, z znanjem in s prostovoljci ter s finančnimi donacijami.

Podaljšanje rokov za oddajo poročil, ki izhajajo iz zahtev ZVO-1 in njegovih podzakonskih predpisov ter Zakona o vodah

GZS je na MOP poslala pobudo za podaljšanje rokov za oddajo letnih okoljskih poročil. Prejeli smo odgovor, da je odlog možen v skladu s 6. členom interventnega Zakona o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2. Zakon je bil tema 32. izredne seje državnega zbora, 20. marca 2020. Ministrstvo za okolje in prostor je tudi že pripravilo nova izhodišča k Zakonu za blažitev posledic bolezni COVID-19. Roki glede obveznosti poročanja, vzpostavljeni na podlagi Zakona o varstvu okolja in podzakonskih predpisov, sprejetih na podlagi ZVO-1, ter na osnovi Zakona o vodah, se preložijo tako, da ta obveznost poročanja nastopi v roku dveh mesecev po preklicu izrednih ukrepov zaradi epidemije virusne okužbe SARS-CoV-2 (COVID 19).

Videokonferenca: Krizni odziv v času COVID-19 in po njem

Izbruh COVID-19 je prekinil proizvodnjo in svetovne verige vrednosti z resnimi posledicami za podjetja, stranke in svetovno gospodarstvo. Podjetja se morajo spopasti s tremi dimenzijami krize Covid 19 – z vsemi naenkrat in z vsemi takoj. Izkoristite priložnost in si oglejte videokonferenco z Brankom Žibretom in Markom Derčo iz podjetja Kearney boste spoznali orodja in tehnike, ki jih lahko za lažje izvajanje načrtov hitro uvedemo v katerikoli fazi.

Delovnopravni ukrepi za mala, srednja in velika podjetja

Kateri so možni delovnopravni ukrepi za malo podjetje, npr. v turizmu, ki je moralo zapreti hotel ali lokal? Kaj pa za srednje velika podjetja v storitvah, ki imajo težave v poslovanju zaradi zmanjšanja prihodkov? Katere delovnopravne ukrepe ima na razpolago veliko podjetje v industriji, kateremu so se prihodki razpolovili? Pravna služba GZS je pripravila nabor možnih ukrepov, vključno z obrazci za delo na domu in čakanje ter odredbo o ugotovitvi obstoja višje sile nemožnosti prihoda na delo/opravljanja dela.

Poslovanje Zavoda RS za zaposlovanje v času epidemije koronavirusa

Zaradi epidemije koronavirusa, od 13.3.2020 do preklica Zavod RS za zaposlovanje za stranke ne posluje osebno, ampak preko telefona, nabiralnika, navadne in elektronske pošte.

Stanje in poslovanje z različnimi državami

Kakšne razmere so na Slovaškem? Kateri so novi ukrepi v Ruski federaciji? ... Oglejte si dnevno ažurirane informacije.

Neposredno financiranje podjetij za olajšanje poslovanja v času epidemije COVID-19

V okviru neposrednega financiranja podjetij je na SID banki že na voljo 50 milijonov evrov za kredite, ki so namenjeni predvsem velikim, ter tudi malim in srednjim podjetjem za obdobje naslednjih 6 mesecev, in sicer za zagotavljanje likvidnosti ter ponudbe proizvodov in storitev, povezanih z izvajanjem ukrepov zaradi širjenja SARS-CoV-2. V naslednjem tednu bo SID banka objavila tudi nov program neposrednega financiranja, MSP9, ki bo namenjen izključno samostojnim podjetnikom, malim in srednje velikim podjetjem ter zadrugam. Sredstva kredita v višini od 100.000 € do 7 milijonov € z ročnostjo od 2 do 12 let bodo podjetniki lahko namenili kritju celotnih stroškov poslovanja.

Poziv GZS SPGZ županom Goriške statistične regije za odpis NUSZ podjetjem v času epidemije

Spoštovani, sporočamo vam, da je Severno Primorska gospodsarska zbornica poslala poziv vsem županom v regiji, da v času izrednih razmer odpišejo podjetjem plačilo nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča.

VIDEOKONFERENCA: Krizni odziv v času COVID-19 in po njem

Izbruh COVID-19 je prekinil proizvodnjo in svetovne verige vrednosti z resnimi posledicami za podjetja, stranke in svetovno gospodarstvo. Večina podjetij ima že pripravljen nabor ukrepov, ki pa jih je treba na dnevni osnovi dopolnjevati. Nujno je tudi načrtovati scenarije za ekstremne situacije, krizne načrte, nabor takoj izvršljivih ukrepov … Izkoristite priložnost in se udeležite videokonference z Brankom Žibretom in Markom Derčo iz podjetja Kearney. Spoznali boste orodja in tehnike, ki jih lahko za lažje izvajanje načrtov, hitro uvedemo v katerikoli fazi. Čas bo tudi za vprašanja in razpravo, lahko pa vprašanja posredujete tudi v naprej.

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.