Mediji

Arhiv: Obisk visoke delegacije s Kitajske na GZS je poudaril pomembnost vzajemnega gospodarskega sodelovanja med državama

Ljubljana, 30. januar 2024 - Slovensko-kitajski poslovni svet (SKPS) je včeraj na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) sprejel visoko delegacijo s Kitajske, ki jo je vodil Wang Yong, podpredsednik Nacionalnega odbora Politične posvetovalne konference Ljudske Republike Kitajske.

Arhiv: Delodajalske organizacije za čimprejšnji začetek dela skupine za davke, ki mora prinesti pozitivne rezultate tako za državljane kot tudi za gospodarstvo

Ljubljana, 26. januar 2024 – Reprezentativne delodajalske organizacije (Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije, Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije) pozdravljajo pripravljenost vlade za sodelovanje z gospodarstvom pri pripravi strokovnih izhodišč za davčno reformo in odpravi administrativnih ovir, začenši s težavami, ki jih imajo pri izvajanju zakona o evidentiranju delovnega časa tako zaposleni kot tudi delodajalci.

Arhiv: Javna razprava o Načrtu za podnebno nevtralno in energetsko suvereno Slovenijo: Ukrepajmo danes, kajti jutri bo lahko že prepozno!

Ljubljana, 26. januar 2024 – »V gospodarstvu se zavzemamo, da bi referendum o izgradnji JEK2 izvedli še letos,« je poudaril predsednik GZS Tibor Šimonka in ob tem izrazil zadovoljstvo, da tudi v odgovornih strukturah vlade prihaja do spoznanja, da je potrebna čimprejšnja odločitev o izgradnji JEK2.

Arhiv: Primorsko gospodarstvo si želi boljšo prometno infrastrukturo, manj centralizacije in več internacionalizacije

Lipica, 25.1.2024: »Primorska ima, zaradi svoje geostrateške lege velik potencial, vendar jo pestijo omejitve predvsem na področju prometne infrastrukture«, je na srečanju gospodarstvenikov Primorske uvodoma poudaril predsednik GZS Tibor Šimonka. Izpostavil je med drugim drugi tir, ki sicer zamuja nekaj desetletij, ki pa ne bo rešil vseh težav.

Arhiv: Na Dnevu najboljše prakse o medpanožni uporabi tehnologij

Ljubljana, 24. januar 2024 – Na že dvanajstem Dnevu najboljše prakse so udeleženci razpravljali o večnamenski in medpanožni uporabi tehnologij in procesov, ki omogoča učinkovito sodelovanje med podjetji z različnih področjih in lahko poganja razvoj novih inovacij. Strinjali so se, da so lahko nišne rešitve iz sektorjev, kot je vesoljski, odgovor na povsem vsakodnevna vprašanja podjetij v elektroindustriji in drugih panogah. Dogodek je organizirala GZS - Zbornica elektroindustrije.

Arhiv: Gospodarstvo poziva pristojne za nemoteno izdajanje potrdil o bolniški odsotnosti v času zdravniške stavke

Reprezentativne delodajalske organizacije (GZS, TZS, OZS, ZDS, ZDOPS), ki smo tudi socialni partner v sklopu kolektivnih delovnih razmerij, in deležnik pri obravnavi predlogov zakonov, razumemo in spoštujemo izvajanje stavkovnih aktivnosti v sklopu zagovarjanja izraženih interesov zaposlenih in članov sindikata FIDES - Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije. Ob tem pa opozarjamo na stisko in ogroženost zaposlenih, ki v situaciji stavkovne okrnjenosti izvajanja zdravstvenih storitev ne morejo prejeti t. i. bolniškega lista oziroma potrdila o upravičeni zadržanosti od dela.

Arhiv: Srečanje tujih diplomatov na GZS

Predstavniki tujih diplomatsko konzularnih predstavništev, ki pokrivajo Slovenijo, igrajo pomembno vlogo pri razvoju mednarodnih poslovnih odnosov, je poudaril direktor Centra za mednarodno poslovanje GZS (CEMP) na letošnjem srečanju tujih diplomatov v torek, 23. januarja, na GZS.

Arhiv: 30 let inženiringa na GZS

Združenje za inženiring in Združenje za svetovalni inženiring letos praznujeta 30 let delovanja na Gospodarski zbornici Slovenije ter 30-letnico vstopa svetovalnega združenja v evropsko združenje FIDIC.

Arhiv: Strokovni posvet Slovenija stoji na cestah: Reševanje prometnih zastojev mora postati eden ključnih državnih razvojnih in infrastrukturnih projektov

Prometna situacija v Sloveniji s kilometrskimi zastoji na avtocestnem križu in vpadnicah ter zastarelim in slabo delujočim železniškim omrežjem je postala nevzdržna in obremenjuje tako okolje kot ljudi, gospodarstvu, ki posluje po principu »time to door«, ter slovenskemu prevozniškemu in logističnemu sektorju pa povzroča velike skrbi in stroške. Zato slovensko gospodarstvo zahteva pospešitev postopkov umeščanja v prostor in izgradnjo tretjih pasov na avtocestah, prioritetno okoli Ljubljane in na vseh vpadnicah proti Štajerski, Primorski, Gorenjski in Dolenjski. Za javni promet in vozila z več potniki vztraja pri takojšnji, čeprav začasni uporabi odstavnih pasov, dokler tretji pasovi ne bodo zgrajeni, kar bi vsaj začasno razbremenilo najbolj obremenjene dele avtocest. Ob tem poziva k nujni analizi zakonodaje in podzakonskih aktov, ki zavirajo projekte reševanja zastojev. Spremembe teh aktov so ključne za učinkovito izvajanje projektov in pospešitev postopkov, ki bi omogočili čimprejšnjo izgradnjo tretjih pasov, so se strinjali udeleženci strokovnega posveta Slovenija stoji na cestah: Kakšne bodo rešitve tega vedno bolj perečega problema?, ki sta ga organizirala Državni svet RS in Gospodarska zbornica Slovenije.

Arhiv: Tri poti do zelenega prehoda industrije: novi procesi in tehnologije, krožno gospodarstvo in zajem ogljika

»Če se bodo cene energentov še naprej umirjale, potem lahko v prihodnjih mesecih pričakujemo večji odboj industrijske proizvodnje v Sloveniji v primerjavi s povprečjem EU,« je na današnji seji Strateškega sveta GZS za energetski prehod nakazal glavni ekonomist GZS Bojan Ivanc. Čeprav se je industrijska proizvodnja v predelovalnih dejavnostih med septembrom in novembrom lani v Sloveniji povečala, je bila v prvih enajstih mesecih lanskega leta še vedno za 4,5 % nižja kot v primerljivem obdobju predpreteklega leta. Padec pa je bil še vedno dvakrat višji kot v EU-27 (-2,3 %), kar Ivanc povezuje z visokimi cenami električne energije v lanskem letu, saj je bila Slovenija na 9. mestu v EU po ceni električne energije za negospodinjske odjemalce. V 10-letnem obdobju se je cena električne energije v Sloveniji povečala kar za 190 %, precej več kot v EU-27.

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.