Mediji

Arhiv: Na Ljubljanskem gradu podeljenih 50 certifikatov Družbeno odgovoren delodajalec

Gospodarska zbornica Slovenije sodeluje v partnerstvu projekta Družbeno odgovoren delodajalec. Na svečani podelitvi certifikatov Družbeno odgovoren delodajalec, ki jih kot nosilec projekta podeljuje Ekvilib Inštitut, se je dosedanjim prejemnikom pridružilo še 44 podjetij s pristopnim in 6 z naprednim certifikatom. Doslej je pristopni certifikat že prejelo 63 podjetij, v postopek pridobivanja pa je skupaj vključenih kar 196 podjetij in organizacij. Kar 87 % prejemnikov certifikata izmed gospodarskih družb, je članov GZS.

Arhiv: Gospodarstvo čaka na shemo pomoči podjetjem zaradi izjemnega dviga cen električne energije in zemeljskega plina

Ljubljana, 17. maj 2022 – »Na GZS pričakujemo, da nova vladna koalicija prednostno pripravi ustrezno shemo pomoči podjetjem zaradi dviga cen energentov kot posledice ruske invazije. Le tako lahko slovenska podjetja, zlasti energetsko intenzivna proizvodna, ohranijo svoj konkurenčni položaj. Nemčija, Francija, Španija in Portugalska so nas tu že prehitele s podpornimi ukrepi. Takšnega časovnega zamika, kot smo mu bili priča od začetkov energetske krize, na katero je GZS vseskozi zelo glasno opozarjala, pa do dokončne vzpostavitve prve sheme pomoči, si naša podjetja ne morejo več privoščiti,« izpostavlja predsednik GZS Tibor Šimonka.

Arhiv: V teh dneh izide nova številka revije Discover Slovenija - edicija Nemčija, Avstrija, Švica

Nemčija ostaja najpomembnejša slovenska gospodarska partnerica, tudi za vse bolj tehnično zahtevne proizvode. V letu 2021 se je blagovna menjava še bolj pospešila, kljub težavam z dobavljivostjo polizdelkov na mednarodnem trgu.

Arhiv: Spodbudnejše poslovno okolje s spremembami na davčnem področju in debirokratizacijo

Ljubljana, 12. maj 2022 – »S čim prejšnjo potrditvijo kandidatov ministrske ekipe bodo dani pogoji, da se nova vlada operativno loti vseh izzivov, ki so pred našo državo in gospodarstvom - tudi v smeri oblikovanja bolj spodbudnega poslovnega okolja. Spremembe so nujne na področju davkov in pri debirokratizaciji. Pomembni so viri financiranja, kjer mora vlada aktivno spodbujati razvoj finančnega sistema, lajšati dostop do evropskih sredstev in pridobivanja bančnih garancij. Posebno skrb mora nameniti malemu gospodarstvu,« je jasna izvršna direktorica GZS Vesna Nahtigal.

Arhiv: GZS poziva k sprejemu sheme pomoči podjetjem zaradi izjemnega dviga cen električne energije in zemeljskega plina

Ljubljana, 11. maj 2022 – »Vlada mora nemudoma v skladu z dopolnjenim tool boxom Evropske komisije pripraviti ustrezno shemo pomoči podjetjem zaradi dviga cen energentov kot posledice ruske invazije,« poziva predsednik GZS Tibor Šimonka, ki dodaja, da je »le tako mogoče zadržati konkurenčnost slovenske energetsko intenzivne industrije oz. vseh podjetij, ki jih je dvig teh cen resnično močno prizadel.«

Arhiv: Ste mikro ali malo podjetje z 10 zaposlenimi? Potrebujete vse vzorce dokumentov za izpolnjevanje predpisanih zahtev za vaše podjetje?

Podjetniško trgovska zbornica je pripravila Priročnik z vzorci dokumentov za izpolnjevanje predpisanih zahtev za mikro in mala podjetja do 10 zaposlenih. V priročniku najdete nabor dokumentacije, ki je po zakonu nujen in/ali priporočljiv.

Arhiv: Podražitve energentov povzročajo spiralo podražitev storitev in posledično proizvodov

Ljubljana, 10. maj 2022 - Podražitve goriva, ki od začetka leta dosegajo 30-odstotni dvig, imajo velik vpliv na sektor gospodarskih prevozov. Bruto marža sektorja se je po četrtletnih računih skrčila že v 4. četrtletju lanskega leta. Posledično to povzroča podražitve drugih proizvodov in storitev. GZS poziva vlado, da začasno regulira cene naftnih derivatov.

Arhiv: Strategija za prihodnost: razprava o energetsko-podnebnem prehodu Slovenije

Ljubljana, 9. maj 2022 - Gospodarstvo je eden ključnih deležnikov energetsko-podnebnega prehoda Slovenije v nizkoogljično družbo, zato naj se kot partner aktivno vključi v pripravo nacionalnih energetskih strategij Slovenije, se je strinjalo več kot 120 udeležencev prve v nizu širokih javnih razprav, ki je v organizaciji Strateškega sveta za energetski prehod pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) potekala danes v hibridni obliki.

Arhiv: GZS želi pri reševanju ključnih izzivov tvorno sodelovati

Ljubljana, 9. maj 2022 – Vodstvo GZS je na verjetnega bodočega mandatarja Roberta Goloba naslovila pismo, v katerem je izpostavilo tiste ključne vsebine, za katere pričakuje, da jih nova koalicija nemudoma naslovi. Hkrati je izpostavilo pripravljenost sodelovanja pri reševanju gospodarskih izzivov.

Arhiv: Ali opravljate mednarodne prevoze blaga s kombiji

Če ste prevoznik in opravljate mednarodne prevoze blaga z vozili ali s kombinacijo vozil, katerih največja dovoljena masa naloženega vozila presega 2,5 tone, torej s kombiji, boste v skladu z evropsko Uredbo od 21. maja letos potrebovali licenco.

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.