Mediji

Arhiv: POZIV K SPOŠTOVANJU PRIPOROČIL

TZS, OZS, GZS, ZDS in ZDOPS pozivamo prebivalce Slovenije, vodstva podjetij in zaposlene v podjetjih ter drugih institucijah k strogemu in doslednemu spoštovanju priporočil za preprečevanje širjenja okužb s COVID-19. Le striktno izvajanje priporočil in ukrepov bo pripomoglo k stabilizaciji in obvladovanju trenutnih razmer ter dopuščalo vsaj delno izvajanje storitvenih dejavnosti v Sloveniji ter nadaljevanje sproščanja.

Arhiv: Odziv GZS-Zbornice računovodskih servisov na poziv ministra za zdravje k popolnemu zaprtju gospodarstva

GZS - Zbornica računovodskih servisov meni, da je predlog ministra za zdravje Tomaža Gantarja k popolnemu zaprtju gospodarstva nesprejemljiv. Vlado RS poziva, naj poišče druge ustreznejše rešitve za zajezitev epidemije.

Arhiv: Dvig minimalne plače v razmerah covid-19 bo ogrozil delovna mesta tudi v kovinsko predelovalni industriji

Podjetja, člani Združenja kovinskih materialov in nekovin pri GZS pričakujejo, da se jim bodo letos čisti prihodki od prodaje v povprečju znižali za 27,2 %. Kar 81 % podjetij bo beležilo upad prodaje. Izredno zahtevne razmere na svetovnih trgih, kamor podjetja plasirajo tri četrtine svoje proizvodnje, so posledica covid-19 pandemije, zato po prepričanju upravnega odbora združenja razmere kličejo po nujni enoletni zamrznitvi novele Zakona o minimalni plači. Člani združenja so prepričani, da se je v času spopadanja s pandemijo vredno boriti za vsako delovno mesto.

Arhiv: Skupščina GZS o digitalni preobrazbi in aktivnostih GZS

Skupščina GZS o digitalni preobrazbi in aktivnostih GZS Ljubljana, 9. december 2020 – Člani Skupščini GZS so na današnji e-seji obravnavali Umarjevo Poročilo o produktivnosti 2020. Razpravljali so tudi o problematiki minimalne plače ter sprejeli Plan dela GZS za leto 2021.

Arhiv: Ob visokih ukrepih za zaščito zdravja, je nujno sprostiti gospodarstvo, ne pa zaostriti ukrepe

Cilja sproščanja: z okrepljenimi hitrimi testi bistveno bolj in hitreje zajeziti epidemijo kot v zadnjih tednih, obenem pa takoj sprostiti nekatere dejavnosti že pred novim letom.

Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, od 28. novembra do 4. decembra 2020

Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, od 28. novembra do 4. decembra 2020

Cena zajezitvenih ukrepov: aktualni in hipotetični scenarij. Poskusili smo oceniti obseg nastale škode v nacionalni ekonomiji zaradi implementacije zajezitvenih ukrepov od konca septembra naprej do konca novembra (približno 2 meseca). Srednja ocena izgubljene dodane vrednosti je pri 520 mio EUR, z najverjetnejšo spodnjo mejo pri 440 mio EUR in zgornjo pri 600 mio EUR. To je skladno z našo oceno o padcu BDP v zadnjem četrtletju na medletnem nivoju pri -8 % in letnim padcem BDP pri -6,5 %. Uporabljena predpostavka je, da se omejitveni ukrepi v enakem obsegu podaljšajo do konca leta. V kolikor bi bil sprejet širši nabor omejitev, ki bi ohromil delovanje širšega gospodarstva (tudi industrije in gradbeništva), bi bilo v 14 dneh izgubljene 700 mio EUR dodane vrednosti. Pri tem je potrebno opozoriti, da bi bila polovica izgubljene dodane vrednost kasneje lahko povrnjena z večjo intenziteto poslovanja v kasnejšem obdobju.

Arhiv: GZS pripravila predloge 13 sistemskih ukrepov za #PKP7

Gospodarska zbornica Slovenije je Vladi RS posredovala predloge ukrepov, za katere je prepričana, da jih je potrebno vključiti v 7. protikoronski zakonodajni paket.

Arhiv: UO GZS o protikriznih ukrepih in aktivnostih GZS

Ljubljana, 2. december 2020 – Člani UO GZS so na današnji e-seji obravnavali vladne ukrepe v okviru protikoronskih zakonodajnih paketov ter problematiko minimalne plače. Sprejeli so tudi predlog Plana dela GZS za leto 2021, ki so ga posredovali v potrditev Skupščini GZS.

Arhiv: Dan inovativnosti 2020: 11 zlatih priznanj in 2 posebni priznanji za mlado podjetje.

V okviru Dneva inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) danes že 18. podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in drugih organizacijah. Nacionalno priznanje GZS za najboljše inovacije predstavlja najvišje priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij in s tem promocijo inovativnosti v Sloveniji. Podeljenih je bilo 11 zlatih, 24 srebrnih, 5 bronastih priznanj, 2 posebni priznanje za mlado podjetje, 1 posebno priznanje za inovacijski izziv – povezovanje kulturno kreativnih industrij in gospodarstva. Nagrajena je bila tudi najboljša inovacija leta po izboru javnosti. Dogodek je letos v celoti potekal v virtualnem okolju.

Arhiv: Tri strateška razvojno-inovacijska partnerstva (SRIP-i) na skupnem dogodku o priložnostih v krožnem in podnebno-nevtralnem gospodarstvu in družbi

Trajnostni razvoj in krožno gospodarstvo postavljata pred industrijo in družbo veliko izzivov, a se znamo z njimi uspešno soočati, je pokazal virtualni dogodek z naslovom Priložnosti v krožnem in podnebno-nevtralnem gospodarstvu in družbi, ki so ga skupaj pripravila tri strateška razvojno-inovacijska partnerstva (SRIP-i): SRIP Materiali kot končni produkti (MATPRO), SRIP Tovarne prihodnosti (ToP) in SRIP Krožno gospodarstvo, v tesnem sodelovanju s Službo za varstvo okolja GZS. Potekal je 24., 25. in 26. novembra v spletnem okolju.

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.