Mediji

Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, od 16. do 19. marca 2021

Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, od 16. do 19. marca 2021

Po februarskem sproščanju zajezitvenih ukrepov, ko je bila poraba električne energije večinoma enaka lanski, je bil v začetku marca zabeležen medletni upad v višini 6 %. Promet tovornih vozil na slovenskih avtocestah je bil v prvem tednu marca za 2 % nižji kot v enakem obdobju lani. Promet domačih vozil je bil medletno podoben, promet tujih vozil pa za 3 % manjši.

Arhiv: Zaposlene na poti robotizacije nujno opremiti z ustreznimi kompetencami

Ljubljana, 16. marec 2021 – Robotizacija industrije je proces, ki je neizogiben in že poteka, je pa pri tem nujen družbeni dogovor, so se strinjali govorci in udeleženci današnjega posveta »Ali robotizacija in avtomatizacija industrije jemlje delovna mesta?«. Humanizacija tehnologije oz. postavljanje človeka v ospredje in vključevanje vseh deležnikov so bili glavni zaključki posveta, ki ga je organizirala Zbornica elektronske in elektroindustrije GZS v partnerstvu s Sindikatom kovinske in elektroindustrije Slovenije.

Arhiv: Skupaj za varno in odgovorno revitalizacijo in dolgoročen razvoj gostinstva in turizma ter dobaviteljev hrane in pijač

Danes so predstavniki Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS, Turistično gostinske zbornice Slovenije in Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno – podjetniški zbornici Slovenije podpisali Memorandum o sodelovanju in vzpostavitvi medsektorske verige vrednosti živilsko predelovalnega sektorja, gostinstva in turizma. Z njim želijo prispevati k hitrim in učinkovitim rešitvam za pomoč, obnovo in razvoj gostinstva, turizma in celotne dobaviteljske verige, po epidemiji COVID 19, ki je vse močno prizadela. Skupno želijo iskati dolgoročne razvojne rešitve, sooblikovati zakonodajo in ukrepe. K podpisu memoranduma bodo lahko pristopili tudi vsi drugi deležniki, ki bodo imeli interes in podobne cilje.

Arhiv: Leto dni dela nove vlade: Ključni podporni mehanizmi na trgu dela

Ljubljana, 11. marec 2021 - Večji del zadnjega leta je bil v znamenju priprav podpornih paketov #PKP1-8, ki so do določene mere naslavljali izzive, ki jih je epidemija covid-19 prinašala gospodarstvu. Zato je bilo delo Vlade RS zelo zahtevno. Ključni izziv epidemije je bil v napovedovanju gibanja okuženih, s čimer je imela tudi stroka težave, ter usklajevanju ukrepov med državami na eni ter iskanjem najustreznejšega razmerja med zajezitvenimi ukrepi in sproščanjem na drugi strani. Vsekakor lahko potrdimo, da smo bili pri tem v Sloveniji uspešnejši v drugem valu epidemije.

Arhiv: Gospodarski krog podpira uvedbo razvojne kapice

Gospodarske organizacije, ki sodelujemo v okviru Gospodarskega kroga (Gospodarska zbornica Slovenije, Združenje Manager, SBC – Klub slovenskih podjetnikov in AmCham Slovenija) podpiramo uvedbo razvojne oz. socialne kapice. Z njo bo Slovenija privlačnejša za vrhunske kadre, ki so nujno potrebni za zvišanje dodane vrednosti, ki je eden izmed temeljnih ciljev naše države.

Arhiv: Poziv avtoservisne in avtomobilske stroke: ko gre za varnost vozil in voznikov, so vse storitve nujne!

Omejitve in ukrepi na področju dejavnosti avtoserviserjev in prodaje vozil v času epidemije so prinesli tudi veliko zmede in negotovosti pri uporabnikih vozil. Teh je v Sloveniji več kot 1,5 milijona. Zato so predstavniki stroke, Sekcija pooblaščenih trgovcev in serviserjev z motornimi vozili pri GZS-Podjetniško trgovski zbornici, Sekcija avtoserviserjev pri OZS ter Sekcija za osebna motorna vozila pri TZS na današnji novinarski konferenci vlado pozvali k sooblikovanju ukrepov in opozorili na nujnost rednega servisiranja vozil in nemotenega delovanja dejavnosti tudi v času epidemije, ko je osebno vozilo za številne edino prevozno sredstvo.

Arhiv: Apel in predlogi proizvajalcev ter dobaviteljev v turistično gostinski panogi in verigi

Proizvajalci živil, dobavitelji proizvodov in storitev v celotni verigi za gostinstvo, so na vlado naslovili apel, da ta razmisli o vsaj delnem odprtju lokalov, skladno s pravili, ki naj jih in jih lahko gostinci upoštevajo. Veliko je namreč vseh vrst gostinskih lokalov (bari, restavracije, gostilne, drugi ponudniki tovrstnih storitev), ki imajo zunanje terase in po analogiji iz maja 2020, lahko v skladu z zahtevami NIJZ, ustrezno varno in pregledno organizirajo svoje delo. Dodatno so vlado pozvali, da razmisli o dodatnih ukrepih, ki bi jih zajeli v PKP9 in s katerimi bi omogočili poslovno preživetje.

Arhiv: O težavah z razpisi za mala, srednja in velika podjetja tudi v Združenju kovinske industrije

Številna slovenska podjetja so se zaradi posledic pandemije v preteklem letu soočala z omejitvami poslovanja ter pri tem utrpela tudi precejšnjo gospodarsko škodo. Med njimi je tudi vrsta podjetij iz panoge kovinske industrije, ki so v večini izvozno usmerjena ter življenjsko odvisna od ključnih trgov, na katerih poslujejo. Za okrevanje gospodarstva in za uspešen zagon podjetij bo potrebno več pozornosti posvetiti prav uresničevanju njihovih razvojnih in naložbenih načrtov.

Arhiv: Aleš Cantarutti z aprilom novi generalni direktor GZS

Ljubljana, 25. februar 2021 – Aleš Cantarutti je bil na današnji e-seji Upravnega odbora Gospodarske zbornice Slovenije (UO GZS) imenovan za novega generalnega direktorja GZS. 4-letni mandat bo nastopil 1. aprila 2021.

Arhiv: MORATORIJI IN DRŽAVNA JAMSTVA ZA NOVA POSOJILA: POBUDA GZS, ZBS IN OZS ZA PODALJŠANJE INTERVENTNE ZAKONODAJE

GZS, ZBS in OZS so 17. februarja v skupnem pozivu na Vlado RS naslovili pobudo, da se predlogi podaljšanja nekaterih ukrepov s področja moratorijev in državnih jamstev za nova posojila vključijo v #PKP9. Predlagali so, da se odlog plačila obveznosti podaljša do konca leta 2021 ne glede na morebitno koriščenje te možnosti, podaljšanje poroštvene sheme za nova posojila ter njeno poenostavitev pri manjših posojilih.

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.