Mediji

GZS nad sklepi voditeljev držav EU glede rastočih cen energije razočarana

Voditelji držav članic EU so v včerajšnji razpravi o rastočih cenah energije članice EU pozvali, da naj izkoristijo predlagane ukrepe za kratkoročno pomoč najranljivejšim državljanom in podporo evropskim podjetjem. Na Gospodarski zbornici Slovenije smo nad temi sklepi razočarani. Nadaljuje se »kriza političnega odločanja v EU o prehodu na zelene vire energije.«

Pomanjkanje zaposlenih eden ključnih izzivov v slovenskem gospodarstvu

Vsaj tretjina podjetij v predelovalnih dejavnostih se sooča s pomanjkanjem kadrov, v storitvenih podjetjih je ta delež dvajset odstotkov. Možni rešitvi na Gospodarski zbornici Slovenije vidimo v prilagajanju izobraževanja in pohitritvi postopkov pri zaposlovanju tujcev.

Na GZS o javnih investicijah

Na Gospodarski zbornici Slovenije je včeraj v organizaciji Medijske hiše Delo in Delovega poslovnega centra potekala poslovna konferenca Javne investicije 2021: Javne investicije kot multiplikator gospodarske rasti, na kateri so sodelovali številni slovenski strokovnjaki s področja ekonomije, gradbeništva, energetike in zavarovalništva.

Ugotovitve KPK: Izjava mag. Aleša Cantaruttija

"Glede na ugotovitve KPK lahko izjavim, da sem takrat ravnal po svoji vesti, z najboljšimi nameni in v želji, da bi Zavodu blagovnih rezerv ob izbruhu epidemije covida-19 čimprej zagotovili potrebno zaščitno opremo za Sloveniji. Če bi bil danes postavljen v tak položaj, bi ravnal enako.

Gospodarstveniki z ministrom Vizjakom o gradbeni zakonodaji

Ljubljana, 20. oktober 2021 - Gradbena zakonodaja je z vidika posegov v okolje in prostor ena osrednjih in najpomembnejših regulativnih ureditev, so se strinjali udeleženci današnjega posveta, na katerem so predstavniki ministrstva in direktor GZS - Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala (ZGIGM) predstavili osnutka Gradbenega zakona in Zakona o urejanju prostora, ki se nahajata v parlamentarni obravnavi. Dogodek je organizirala GZS - Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala.

Odločni NE zapiranju gospodarstva, odločni DA preventivnim ukrepom

Ljubljana, 19. oktober 2021 – »Podatki o okužbah s covidom-19 so vsak dan bolj alarmantni. A še vedno jih lahko obvladamo z odgovornim ravnanjem slehernega posameznika, doslednim spoštovanjem preventivnih ukrepov, upoštevanjem PCT pogoja ter okrepitvijo cepljenja. Gospodarstvo ostro nasprotuje vsakršnim idejam o ponovnem zapiranju. To enostavno ni sprejemljivo,« je jasen generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti. GZS zagovarja čim večjo precepljenost prebivalstva proti covid-19 ter spodbujanje zaposlenih k cepljenju. Le na ta način bo mogoče ohraniti odprtost države v naslednjem obdobju.

Sredstva iz Sklada za podnebne spremembe edini način za reševanje drastičnega dviga cen energentov v gospodarstvu

Ljubljana, 19. oktober 2021 – Na izjemen porast cen energentov se predvsem energetsko intenzivna industrija odziva tudi z ukrepi zmanjšanja obsega svoje proizvodnje in zamrznitvijo investicijskih odločitev. Zato je Gospodarska zbornica Slovenije na Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) posredovala pobudo glede prerazporeditve porabe sredstev iz Sklada za podnebne spremembe.

Skupna izjava za javnost GZS, TZS, OZS, ZDS in ZDOPS - nujna seja Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide

Ljubljana 19. oktober 2021. Pred 60. nujno sejo Odbora za delo, družino, socialo in invalide, katere sklic je zahtevala SD, in bo v ponedeljek 25.10.2021, so GZS, TZS, OZS, ZDS in ZDOPS na predsednico Odbora, Evo Irgl, člane Odbora in vabljene, vseh 5 delodajalskih organizacij, članic ESS, naslovili naslednje stališče.

Luc Frieden izvoljen za novega predsednika Eurochambres

Na skupščini 15. oktobra 2021 je bil Luc Frieden, predsednik luksemburške gospodarske zbornice, soglasno izvoljen za predsednika Eurochamres za naslednje dveletno obdobje. Funkcijo bo od sedanjega predsednika Christopha Leitla prevzel 1. januarja 2022.

Izjemen dvig cen energentov nepredstavljiv izziv za slovensko industrijo

Ljubljana, 14. oktober 2021 - »Gospodarstvo je razočarano nad prepočasnimi odzivi slovenskih in evropskih odločevalcev ter odsotnostjo pravočasnih rešitev, ki bi naslovile izjemen porast cen energentov,« je kritičen generalni direktor GZS Aleš Cantarutti. Odnos do resnosti situacije v gospodarstvu je podcenjujoč, saj odločevalci v Bruslju očitno ne razumejo resnosti situacije, v kateri se nahaja v prvi vrsti energetsko intenzivna industrija, nadalje pa tudi vsa ostala industrija. Tudi z ministrstev se na poziv GZS glede urgentnega reševanja problematike še niso odzvali.

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.