Mediji

Energetska kriza: GZS nezadovoljna s predlogom novele zakona o pomoči gospodarstvu

Ljubljana, 23. september 2022 – GZS je na današnji seji Ekonomsko socialnega sveta opozorila, da je v predlog novele zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina vključen bistveno krajši nabor sprememb, kot ga je gospodarstvo pričakovalo in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo tudi napovedoval.

ESS obravnaval tudi predlog davčnega paketa

Na današnjem ESS smo bili seznanjeni z izsledki strokovnega odbora ESS za davčne spremembe.

Pacienti morajo imeti dostop do kakovostnih in varnih medicinskih pripomočkov

Ljubljana, 22. 9. 2022 - Zbornica ponudnikov medicinske tehnologije in storitev MedTech Slovenija, pri GZS danes in jutri organizira prvi forum MedTech Slovenija, ki je največji dogodek s področja medicinske tehnologije in storitev v Sloveniji. Domači in tuji strokovnjaki govorijo o kakovosti in predvsem dostopnosti medicinskih tehnologij in uveljavljanju novih oziroma v tujini že uveljavljenih terapij v slovenski prostor.

Dan inovativnosti 2022: 7 zlatih priznanj in 3 posebna priznanja za inovacijski izziv

Brdo pri Kranju, 20. september 2022 – V okviru Dneva inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) danes že 20. podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in drugih organizacijah. Rdeča nit letošnje podelitve je bila Z inovacijami presegamo meje. Nacionalno priznanje GZS za najboljše inovacije predstavlja najvišje priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij in s tem promocijo inovativnosti v Sloveniji. Podeljenih je bilo 7 zlatih, 23 srebrnih, 12 bronastih ter 3 posebna priznanja za inovacijski izziv.

Bruto dodana vrednost na zaposlenega je v kreativni industriji 3,5 odstotka višja kot je povprečje v gospodarstvu

Brdo pri Kranju, 20. september 2022 – V okviru Dneva inovativnosti je v dopoldanskem delu potekala konferenca, ki jo je organizirala Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) v sodelovanju s Kompetenčnim centrom za design management (KCDM 3.0). Na konferenci so sodelovali številni strokovnjaki s področja dizajna iz Slovenije in tujine. Osrednji del konference je bila okrogla miza, na kateri je sodeloval tudi minister za izobraževanje, znanje in šport dr. Igor Papič. Na konferenci je GZS predstavila tudi rezultate ankete o stanju inovativnosti v gospodarstvu.

Design daje širši pogled in odkriva nove možnosti

Izkušnje tistih, ki so design management vpeljali v svoje procese, so pozitivne. Predvsem pa poudarjajo, da gre za dolg proces. Primeri dobrih praks se predstavljajo tudi v okviru strokovne konference na Dnevu inovativnosti 20. septembra.

Pripombe GZS k Predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o javnem naročanju

GZS je v okviru javne obravnave na pristojno ministrstvo posredovala pripombe k Predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o javnem naročanju.

Slovenija še vedno na repu Evrope po okrevanju letalskega promet

Ljubljana, 16. september 2022 - Po podatkih Eurostata je imela Slovenija avgusta letos v primerjavi z avgustom 2019 kar 42 % manj letov. GZS - Združenje za promet pričakuje, da bo letalski promet v Sloveniji dosegel raven izpred treh let šele v letu 2026. Ključno težavo vidi v premajhnem številu letalskih povezav z glavnega slovenskega letališča.

Pripombe GZS k predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah ZIL

GZS je dne 15.9.2022 na pristojno ministrstvo posredovala pripombe k predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o industrijski lastnini.

Izšla septembrska izdaja revije Glas gospodarstva

Gospodarska zbornica Slovenije že dlje časa opozarja na čedalje bolj zaostrene razmere, ki so posledice energetske draginje. Kakšne ukrepe predlaga gospodarstvo vladi in resornim ministrom, objavljamo v tokratni številki Glasa gospodarstva.

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.