Novice


Arhiv: Spodbude za mikro podjetja v lesarstvu 2023-24

Javni sklad Republike Slovenije za podjetništvo je objavil Javni razpis P4LM 2023 – Spodbude za mikro podjetja v lesarstvu 23-24, prek katerega bo sofinanciral investicije mikro podjetij v opredmetena in neopredmetena sredstva. Poudarek bo na projektih, ki bodo omogočali nadaljnji razvoj in trajnostno rast mikro podjetij na okolju prijazen način in skladno s principi krožnega gospodarstva. Okvirna skupna višina sredstev za izvedbo razpisa je 1.800.000,00 EUR, in sicer od 15.000 do 70.000 EUR na posamezno podjetje, sofinanciranih pa bo 60 % upravičenih stroškov. Roka za predložitev vlog sta 4. 9. in 6. 11. 2023 do 14. ure.

Arhiv: Izstop GZS iz Ekonomsko-socialnega sveta (ESS)

Spoštovane članice, spoštovani člani, Obveščamo vas, da smo se vodstva vseh petih reprezentativnih delodajalskih organizacij in združenj, članic Ekonomsko-socialnega sveta, na sestanku 19. julija dogovorila, da izstopamo iz Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) vse dotlej, dokler v naši državi ne vzpostavimo enakopravnega tripartitnega socialnega dialoga, ki bo temeljil na spoštovanju Pravil o delovanju Ekonomsko-socialnega sveta. O tem smo predsednika Vlade RS in socialne partnerje v ESS pisno že obvestili.

Arhiv: FURS: Obrazec VATR-APP (Zahtevek za vračilo DDV v drugi državi članici EU)

Davčnim zavezancem, ki so v začetku leta oddali zahtevek za vračilo plačanega DDV v Italijo preko eDavkov (obrazec VATR-APP - Zahtevek za vračilo DDV v drugi državi članici EU) in do dneva objave tega obvestila na eDavke še niso prejeli potrdila o prejemu (obrazec VATR-APPR - Potrditev prejema zahtevka za vračilo DDV v drugi državi članici EU), predlagamo, da ponovno vložijo zahtevek.

Arhiv: Izšla je julijska številka revije Glas gospodarstva

V julijski številki revije Glas gospodarstva predstavljamo vrsto aktualnih vsebin, od digitalizacije, energetske samooskrbe do kadrov, povezljivosti … Torej izzivov, pri katerih ima kompas in krmilo ladje v rokah država. Krčenje proizvodnje je alarmantni signal, ki poziva k njenemu nujnemu ukrepanju, sicer bo našo barko kljub jasnim ciljem in razvojnim prizadevanjem gospodarstva vleklo v napačno smer. Glas gospodarstva prinaša še veliko zanimivega branja! Vabljeni, da ga »prelistate« tudi na spletu!

Arhiv: Dolgotrajna oskrba da, a ne na plečih delodajalcev

Reprezentativne delodajalske organizacije, članice ESS, smo prejšnji teden na ministre in poslance DZ naslovile svoje predloge in pripombe na predlog zakona o dolgotrajni oskrbi, ki ga je Vlada posredovala v nadaljnjo parlamentarno proceduro brez soglasja socialnih partnerjev. Predlog namreč prinaša dodatne obremenitve za slovensko gospodarstvo, kar bi zmanjšalo njegovo konkurenčnost in posledično ogrozilo delovna mesta.

Arhiv: Izšla je panožna številka revije GG Gradnje

Panožna številka revije Glas gospodarstva Gradnje osvetljuje razmere v gradbeništvu ter dosežke in izzive panoge, ki je eden najmočnejših gospodarskih multiplikatorjev. Med drugim predstavljamo stanje najpomembnejših državnih projektov ter razvojne načrte in opozarjamo na nujnost pospešitve izgradnje JEK 2. Revija osvetljuje tudi vlogo Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala (ZGIGM) pri ključnih izzivih.

Arhiv: Negativni trendi v industrijski proizvodnji so znak za alarm

Tudi statistični podatki o industrijski proizvodnji v Sloveniji za mesec maj niso obrnili negativnega trenda, ki ga industrija beleži vse od oktobra lani. »Kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih je najšibkejši po juliju 2020,« je izpostavil glavni ekonomist GZS Bojan Ivanc na izrednem sestanku vodstva GZS s predsedniki panožnih združenj, ki so med drugim obravnavali tudi pričakovane dodatne obremenitve gospodarstva kot posledico napovedanih reform vlade.

Arhiv: GZS podpira pobudo »21 stopinj za ohranitev 21. stoletja«

Gospodarska zbornica Slovenije je pristopila k pobudi »21 stopinj za ohranitev 21. stoletja«. Osnovni cilj pobude je, da postane globalno gibanje, ki bi prispevalo k zmanjšanju porabe energije za hlajenje poslovnih in stanovanjskih prostorov. Podpisniki želimo na eni strani spodbuditi uporabnike klimatskih naprav, da pri hlajenju prostorov varčujejo z energijo, po drugi strani pa vključiti tudi proizvajalce klimatskih naprav in sistemov. Vizija je, da po korakih pridemo do točke, ko temperature hlajenja ne bi bile nižje od 24oC. Pobuda je pridobila široko podporo tako med gospodarskimi subjekti kot tudi med okoljskimi organizacijami, podpisniki pa smo jo pred dnevi posredovali tudi ministru za gospodarstvo, turizem in šport.

Arhiv: Likvidnostna posojila za MSP za blaženje energetske krize

Slovenski podjetniški sklad preko javnega razpisa Krizno likvidnostni kredit P7E 2023 razpisuje 10 milijonov evrov likvidnostnih posojil. Posojila so namenjena podjetjem, ki so utrpela gospodarsko škodo zaradi obvladovanja kriznih razmer na področju oskrbe z energijo. Slovenski podjetniški sklad bo ponujal posojila v višini od 15.000 do 100.000 evrov. Za ta bodo lahko zaprosila mikro, mala in srednje velika podjetja z najmanj enim zaposlenim, ki so bila ustanovljena pred 1. januarjem 2022 in imajo bonitetno oceno vsaj SB8.

Arhiv: Vprašalnik o vrzelih v znanju in potrebah gradbenega ekosistema v Evropi

Začetno vozlišče Akademije Novega evropskega Bauhausa za trajnostno grajeno okolje z obnovljivimi materiali (NEBAP Hub) Univerze na Primorskem teži k razogljičenju domov in zgradb po Evropi in širše. S tem namenom razvija usposabljanja in izpopolnjevanja za strokovnjake s področja ACE (arhitektura, gradbeništvo, inženiring), državljane in kulturne akterje, oblikovalce politik, študente in izobraževalce, investitorje, zavarovalnice in organe za standardizacijo. Da bi ta bila čim bolj učinkovita in prilagojena specifičnim potrebam, je pripravljen anketni vprašalnik o vrzelih v znanju in potrebah gradbenega ekosistema.

Arhivi