Mediji

Arhiv: Nagrade GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke: podeljenih 8 gospodarskih oskarjev

8 gospodarstvenikov iz 5 slovenskih regij / 7 dejavnosti je danes prejelo Nagrado GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke. Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je nagrado že 52-ič podelila gospodarstvenikom kot priznanje za njihovo večletno uspešno vodenje podjetja.

Arhiv: En evro prodaje v pristaniški dejavnosti ustvari še 3 evre v preostalem gospodarstvu

Gospodarska zbornica Slovenije je predstavila študijo vplivov pristaniške dejavnosti na gospodarstvo. Trenutno je v Sloveniji več kot 7.000 delovnih mest neposredno in posredno povezanih s pristaniško dejavnostjo, v središču katere je Luka Koper, ki se tako uvršča med največje gospodarske sisteme. Multiplikator dodane vrednosti pristaniške dejavnosti v Sloveniji je celo višji kot v primeru belgijskih pristanišč oziroma je primerljiv s pristaniščem Antwerpen, ki je drugo največje pristanišče v Evropi po Rotterdamu. Luka Koper z nadaljnjim razvojem kapacitet ostaja gonilo razvoja logistike in povezanih dejavnosti.

Arhiv: Slovenska gradbena podjetja so sposobna izvesti projekt drugi tir Divača–Koper

»Presenetilo nas je, da je bil s strani ključnega državnega naročnika pri gradnji drugega tira Divača–Koper izražen dvom v sposobnost slovenskega gradbeništva za izvajanje infrastrukturnih projektov. Slovensko gradbeništvo je v preteklosti že izvajalo najbolj zahtevne gradbene projekte in jih je zmožno in sposobno izvajati tudi v prihodnje. Pri gradnji drugega tira Divača–Koper si ne želimo, da bi prišlo do razveljavitve tega razpisa, saj bi to pomenilo velik zamik pri izvedbi tega projekta.

Arhiv: Slovenska podjetja so sposobna sama izvesti gradbena dela na 2. tiru!

Gospodarska zbornica Slovenije je danes na ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca naslovila odziv na izjavo direktorja 2TDK ob uspešni pritožbi na izbiro izvajalca glavnih gradbenih del pri 2. tiru.

Arhiv: Korporacije in startupi. Ena plus ena je tri. Preverjeno! Drugič!

Že drugo leto zapored je na GZS potekal dogodek programa KorpoStart, ki ga ob podpori Slovenskega podjetniškega sklada izvaja konzorcij v sestavi CorpoHub, GZS in SAŠA inkubator. Namen programa je spodbujanje sodelovanja korporacij in inovativnih malih in srednjih podjetij (MSP, primarno start-up in scale-up podjetij) s ciljem ustvarjanja uspešnih skupnih zgodb.

Arhiv: Poziv k sprostitvi makrobonitetnega ukrepa na področju kreditiranja prebivalstva

Poziv k sprostitvi makrobonitetnega ukrepa na področju kreditiranja prebivalstva

Arhiv: Komentar GZS: Nov gospodarski zagon za Slovenijo 5.0

Nov gospodarski zagon za Slovenijo 5.0

Arhiv: GZS podpira spremembe Uredbe o odpadkih za hitrejši prehod v krožno gospodarstvo ter spremembe gradbene zakonodaje za pospešitev investicij

Predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) so danes predstavili stališča gospodarstva glede sprememb Uredbe o odpadkih in sprememb gradbene zakonodaje (v okviru ZIUZEOP). Gospodarstvo podpira predloge sprememb Uredbe o odpadkih, ker te spodbujajo prehod v krožno gospodarstvo. Prav tako podpira predlagane spremembe gradbene zakonodaje, ki skrajšujejo postopke pri pridobivanju gradbenih dovoljenj in tako pospešujejo investicije, ki so ključnega pomena za doseganje ciljev prehoda v brezogljično družbo, pa tudi za okrevanje po pandemiji covid-19.

Arhiv: Krožno gospodarstvo sloni na koristni izrabi odpadkov

Ministrstvo za okolje in prostor je dalo v javno razpravo predlog spremembe Uredbe o odpadkih, s katero bolj jasno ureja status odpadkov oziroma prenehanje statusa odpadka. Tudi odpadek je lahko koristen vir, ki ga lahko ponovno uporabimo, a pod jasnimi pravili za zaščito okolja in zdravja ljudi. Uredba se je lotila te problematike, saj brez spremembe statusa odpadka ni mogoče preiti v krožno gospodarstvo, ki ga Slovenija, vsaj načeloma, promovira.

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.