Mediji

Arhiv: Gospodarstvo potrebuje podporo Vlade RS

Ljubljana, 17. marec 2020 – Gospodarska zbornica Slovenije poziva predsednika Vlade RS h podpori gospodarstvu in uveljavitvi dodatnih ukrepov, ki bodo blažili posledice epidemije novega koronavirusa na slovenska podjetja. Proizvodnja v dejavnostih, ki so nujne za nemoteno preskrbo prebivalstva, še vedno teče. Enako velja to za podjetja, kjer je izvršitev naročila ključnega pomena za pravočasno dobavo. So pa povsod v teh družbah prilagodili delovne procese v smeri zaščite zaposlenih in preprečevanja širjenja okužb.

Arhiv: Kateri javni interes bo prevladal v primeru Kemis?

Predstavniki podjetja Kemis so v sporočilu za javnost oznanili, da so v ponedeljek prejeli odločbo Inšpektorata RS za okolje in prostor, da je tudi njihov – sicer po požaru saniran - glavni objekt, kjer poteka skladiščenje in obdelava odpadkov, nelegalna gradnja. Na podlagi te odločbe so prejšnji teden po hitrem postopku stekli ukrepi odklopa elektrike in vode.

Arhiv: Ob Dnevu odprtih podatkov ustanovili Stičišče odprtih podatkov Slovenije

Danes je na Gospodarski zbornici Slovenija potekal Dan odprtih podatkov, katerega namen je bil predvsem seznaniti in širiti zavest o pomembnosti in vlogi odprtih podatkov za razvoj družbe, hkrati pa tudi spodbujati sodelovanje in povezovanje tistih, ki odprte podatke uporabljajo pri svojem delu; gospodarstvenikov, razvijalcev aplikacij, analitikov, študentov in drugih.

Arhiv: Kdo se igra z zdravjem ter varnostjo ljudi in okolja?

V Sloveniji so postali odpadki izjemen problem. Čeprav so sestavni del življenja, se pri nas nočemo soočiti z njimi. Zato ne samo, da ne razvijamo infrastrukture za ravnanje z odpadki, temveč jo drastično poslabšujemo.

Arhiv: Gospodarstvo potrebuje jasne ukrepe za soočanje s posledicami koronavirusa

V trenutku, ko se v Sloveniji sestavlja nova vlada, se gospodarstvo sooča s posledicami pandemije novega koronavirusa. Tako v Aziji kot v številnih evropskih državah, sedaj pa tudi pri nas, se primeri okužbe širijo, s tem pa tudi težave in problemi tako na ravni posameznika kot podjetij in cele družbe.

Arhiv: Napovedovanje kompetenc prihodnosti osnova za oblikovanje učinkovitega izobraževalnega sistema po meri gospodarstva

Niti polovica razpisanih mest v poklicnem izobraževanju ni pokrita. Več kot polovica mladih v Sloveniji študira. Kljub temu pa se na številne naravoslovno-tehnične smeri vpiše manj študentov kot je prostih mest. Stopamo v obdobje digitalizacije. Nove tehnologije in materiali postavljajo pred nas izzive vseživljenjskega učenja in pridobivanja novih kompetenc, so se strinjali udeleženci današnje konference o kadrih in kompetencah v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije (GZS). Za pravočasno prilagajanje novim trendom razvoja je nujno tudi napovedovanje kompetenc za obdobje naslednjih 5 do 10 let.

Arhiv: Slovenska podjetja na Kopaonik Business Forumu

2. in 3. marca je 25-članska delegacija slovenskih podjetij pod vodstvom generalne dirktorice GZS Sonje Šmuc obiskala osrednji srbski poslovni dogodek Kopaonik Business Forum 2020. Tako imenovani "srbski Davos" vsako leto v marcu v smučarski center Kopaonik privabi preko tisoč predstavnikov srbskega gospodarstva in politike, ki tri dni na številnih panelih in okroglih mizah razpravljajo o razmerah in priložnostih srbskega gospodarstva in njegove umeščenosti v regionalne in globalne poslovne tokove.

Arhiv: GZS uspela s ključnimi predlogi dopolnitev NEPN-a

Vlada Republike Slovenije je konec februarja sprejela nov Celoviti nacionalni energetski in podnebni načrt Republike Slovenije (NEPN), ki določa energetske cilje, politike in ukrepe Slovenije do leta 2030. V prihodnjih dneh bo Slovenija dokument posredovala v Bruselj. Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) smo s sprejetim načrtom lahko zadovoljni, saj so - drugače kot v verziji NEPN 4.1, ki je bila dana v javno razpravo - v njem upoštevane ključne pripombe in sugestije gospodarstva, ki smo jih izpostavljali v dialogu s pristojnimi institucijami.

Arhiv: NEPN 5.0 - dokument s slepimi pegami

Najnovejša verzija Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta 5.0 je bolj realna in jasna kot verzija 4.1, še vedno pa ne v celoti dosegljiva. Na Gospodarski zbornici Slovenije sicer določene vsebine pozdravljamo, po drugi strani pa opozarjamo na nekaj slepih peg, ki jih je pred zeleno lučjo s strani gospodarstva potrebno ponovno pretehtati.

Arhiv: Slovenska industrija na poti krožnih in podnebno nevtralnih izdelkov - ključna slovenska metalurška podjetja danes z ministroma Počivalškom in Zajcem o izzivih evropskega zelenega dogovora in domačih strateških dokumentih (NEPN)

Člani Strateškega sveta za metalurgijo (SSM) so na današnji 12. seji svoje izzive in predloge rešitev za doseganje evropskih ciljev za zeleno prihodnost do 2050, ki bodo močno vplivali na slovensko industrijo, predstavili ministroma za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravku Počivalšku in za okolje in prostor Simonu Zajcu. Posebej so ministra, ki opravljata tekoče posle, opozorili na aktualni Celoviti nacionalni energetski in podnebni načrt (NEPN).

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.