Mediji

Arhiv: Novi vladi: nas je zadnja kriza kaj naučila?

Oblikovanje nove, manjšinske vlade spremlja bojazen, da bo politična trgovina s šesto stranko vodila do nebrzdanega povečanje javne porabe - preko višanja plač v javnem sektorju, izplačila večjih pokojnin in socialnih pomoči - ter opaznega umika tujih vlagateljev. Ključni predlogi Levice namreč predstavljajo visoko javno-finančno breme, ki bi Slovenijo pospešeno potiskali v novo krizo.

Apel k zmerni, razvojno usmerjeni vladi s posluhom za gospodarstvo

Apeliramo, da politične stranke v pogajanjih za sestavo nove vladne koalicije presežejo ideološke razlike, saj imajo v številnih primerih zelo podobna stališča do gospodarskih tem in ciljev, ki so pred Slovenijo. Na tej osnovi se vsekakor da doseči želene rezultate. Nova vladna koalicija bi morala biti močna, z jasno definiranimi zavezami, hkrati pa zmerna in usmerjena v prihodnost. Njen cilj naj bo, da v celotnem mandatu, ki je pred njo, deluje v dobro gospodarstva in s tem državljanov vseh generacij.

Arhiv: Podpis dogovora med infrastrukturnim ministrstvom in občino Braslovče

Ljubljana, 26. julij 2018 - Generalna direktorica Direktorata za kopenski promet na ministrstvu za infrastrukturo mag. Darja Kocjan in direktor občinske uprave Braslovče Milan Šoštarič sta danes na GZS slavnostno podpisala dogovor glede umeščanja in izgradnje priključka na avtocestno omrežje zaradi neposredne cestne povezave do LPC Gomilsko in lokalne občinske ceste Braslovče – Gomilsko.

Komentar GZS: Trg dela in demografski trendi

V senci težavnega sestavljanja nove vladne koalicije ostajajo številna izjemno pomembna vsebinska vprašanja odprta. Mednje sodi trg dela - pa ne zgolj zaradi svoje rigidnosti, temveč predvsem zaradi demografskih trendov, s katerimi se bo soočala Slovenija v naslednjih desetletjih.

Dodatne ameriške sankcije proti Rusiji morda kmalu uvedene

Ameriški senat razmišlja o sprejetju zakona DETER, ki bo omogočil sprejetje novih sankcij proti Rusiji. Trenutne sankcije ameriškim naftnih družbam prepovedujejo aktivnosti na območju Ruske federacije. Od leta 2014 so v veljavi prepoved uvoza določenih izdelkov, prepoved potovanj 700 ruskim fizičnim osebam ter zamrznitev njihovega premoženja v tujini. Po Trumpovem prevzemu predsedovanja ZDA so te izgnale ruske diplomate, zaprle rusko konzularno predstavništvo ter uvedle sankcije napram dodatnim ljudem, med drugim proti Olegu Deripaski.

Slovenija potrebuje sposobno, razvojno vlado

Že peto leto zapored je gospodarska rast v Sloveniji visoka. V letošnjem letu bo po naših ocenah znašala med 4 in 5 odstotki. Stopnja anketne brezposelnosti je najnižja po letu 2009. V letu 2017 smo imeli javno-finančni presežek. Zaradi hitre rasti javno-finančnih prihodkov (davki na potrošnjo, prispevki, višji davek na dobiček podjetij …) pričakujemo še višjega tudi v letu 2018. Kljub tem pozitivnim trendom je država močno zadolžena. Samo za obresti letno namenimo 1 milijardo EUR oziroma 500 EUR na državljana. Izdatki države so preveliki, na kar opozarja tudi Evropska komisija. Živimo, kot da bo globalna konjunktura trajala še vsaj deset let, vsi analitiki pa že opozarjajo na nepremičninski balon, pregrete borzne razmere, naraščanje zadolženosti in predvsem na neuspešnost spopadanja z globalnimi problemi – migracijami, trgovinsko vojno, okoljskimi izzivi in surovinskimi omejitvami.

Arhiv: Krožno gospodarstvo – Model prihodnosti

Ljubljana, 16.07.2018 – Na novi spletni platformi lahko podjetja in raziskovalne ustanove iz držav na območju Podonavja izmenjujejo oziroma trgujejo z materiali in proizvodi za ponovno uporabo in ustvarjajo mreže sodelovanja za razširjanje krožnega gospodarstva. Platforma (http://danube-goes-circular.eu/) z virtualno tržnico je nastala v okviru Evropskega Interreg projekta MOVECO, ki združuje partnerje iz desetih držav na območju Podonavja. Mednarodni konzorcij na spletni platformi deležnikom iz gospodarstva in drugih organizacij ponuja nabor orodij za implementacijo konceptov krožnega gospodarstva, z informacijami, ki so pomembne za prehod v krožno gospodarstvo, kot na primer o delovanju shem razširjene odgovornosti proizvajalcev v različnih državah.

Arhiv: Podpisana je nova kolektivna pogodba dejavnosti trgovine Slovenije

Danes, 16. julija 2018 so Sindikat delavcev trgovine Slovenije in Svet gorenjskih sindikatov, kot predstavnika delavcev, ter Trgovinska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije – Sekcija za trgovino in Gospodarska zbornica Slovenije – PTZ, kot predstavniki delodajalcev, sklenili novo Kolektivno pogodbo dejavnosti trgovine Slovenije. Nova kolektivna pogodba bo začela veljati 15. avgusta 2018, razen določb, ki se nanašajo na število nedelj v letu in minimalno nominalno višino dodatka za nedeljsko delo, ki se začnejo uporabljati 1. septembra 2018. Kolektivna pogodba za trgovino bo veljala do 31. decembra 2022.

APEL GZS: ZA odgovorne zaveze o prihodnosti Slovenije

V zadnjih dneh so v medijih zaokrožile informacije o osnutku koalicijske pogodbe in določenih vsebinskih predlogih, o katerem se pogovarja šest političnih strank. Po nekaterih ocenah bi lahko predvideni ukrepi predstavljali tudi do 1,5 milijarde več izdatkov javnih blagajn.

Arhiv: Zdravstvo: 35 mio evrov več zbranih sredstev čim prej nameniti pacientom

Ljubljana, 12. julija 2018 – Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) poziva Vlado RS, ki opravlja tekoče zadeve, da izpelje vse potrebne aktivnosti za spremembo Odloka, ki bo omogočil porabo več zbranih sredstev za zdravstvo. Problemi, ki jih ima aktivno prebivalstvo z naslova slabe dostopnosti do zdravstvenih storitev, namreč še kako vplivajo na gospodarstvo in njegovo uspešnost!

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.