Mediji

Arhiv: V Ženevi pritisk na Kitajsko

Ameriški predsednik Trump z najavo o uvedbi dodatnih carin na 200 mrd USD uvoženega blaga iz Kitajske očitno misli resno. Ugodni gospodarski podatki iz Amerike omogočajo ZDA dobro izhodiščno točko za nadaljevanje trgovinske vojne. Kratkoročni učinki teh ukrepov bodo po predvidevanjih krepitev globalnih cen, višanje obrestne mere, šibkejši juan ter nižje vrednosti delnic. Na srednji rok bi se lahko vrednost svetovne trgovine zmanjšala za 170 milijard dolarjev. Dvajset gospodarsko najmočnejših držav (G-20) je po navedbah Svetovne trgovinske organizacije (WTO) v zadnjem obdobju podvojilo število trgovinskih ovir.

Arhiv: GOSPODARSTVO KOROŠKE IN SAVINJSKO-ŠALEŠKE REGIJE VZTRAJA PRI ZAGOTOVITVI PRAVOČASNE IZVEDBE 3. RAZVOJNE OSI

GZS OZ Koroška in Savinjsko-šaleška gospodarska zbornica skupaj opozarjata, da je odlašanje z izgradnjo severnega kraka 3. razvojne osi nedopustno ter apelirata na zavedanje o pomenu gospodarstva obeh regij za razvoj celotne Slovenije, pri čemer je sodobna cestna infrastruktura razvojni imperativ.

Arhiv: Razdeljena britanska politika glede prihodnosti pogajanj z EU

Odstop sekretarja za brexit Davida Davisa je presenečenje, saj je premierka Mayeva še pred dvema dnevoma zatrjevala, da ima podporo svojega kabineta za načrt o tesnem sodelovanju z EU tudi po izstopu države iz EU. Davisova odločitev pomeni novo negotovost glede prihodnje oblike izstopa Združenega kraljestva iz EU.

Trgovinska vojna med glavnima velesilama brez zmagovalcev

Napovedi Trumpove administracije o uvedbi carin na uvoz kitajskega blaga so se v petek uresničile, kot tudi kitajski odgovor. Trgovinska vojna se krepi in bi lahko zajela še druge proizvode in druge države. Zgodovinske izkušnje kažejo, da bi se lahko svetovna gospodarska rast samo v letošnjem letu zmanjšala za četrt odstotka (za 180 milijard evrov) ter v naslednjem za pol odstotka (za 360 milijard evrov). Mednarodna trgovina, svetovni potrošnik in poslovne investicije bodo pri tem najbolj prizadete, še posebej na srednji in daljši rok. Zaradi izvoza na zalogo pa napovedi novih carin navidezno pospešujejo aktualno gospodarsko rast, a za ceno nižje v prihodnosti.

Arhiv: ZAPOSLOVANJE TUJCEV – EN KORAK NA DOLGI POTI

Na Gospodarski zbornici Slovenije pozdravljamo, da bo s 1. julijem začel veljati prost pretok delovne sile s Hrvaško. Vzpostavljen bo tudi register podjetij z visoko dodano vrednostjo. Že s 13. junijem pa je možen digitalni postopek oddaje vlog za zaposlovanje tujcev na portalu e-VEM. Ob neugodnih demografskih trendih in strukturnih neskladij na trgu dela gre za korake, ki bodo pozitivno prispevali k odpravljanju kadrovske vrzeli v Sloveniji. Problem pa s tem še zdaleč ni rešen. Več informacij je na povezavi.

Arhiv: 7 osnovnih glasbenih not za poslovno uspešnost

Stabilno in enostavno poslovno okolje, popolna davčna razbremenitev 13. in 14. plače, reforma javnega sektorja, zdravstva in izobraževanja, pregon gospodarskega kriminala ter neposredna odgovornost v javni upravi so prioritetni ukrepi iz predvolilnih programom političnih strank, ki so z vidika malega in mikro gospodarstva ključnega pomena za izboljšanje podjetniška okolja v Sloveniji. To je izpostavilo prek 250 gospodarstvenikov na današnjem 7. Vrhu malega gospodarstva v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

Arhiv: Certifikat Excellent SME Slovenia = certifikat odličnosti

Ljubljana, 19. junij 2018 - 10 podjetij in podjetnikov, ki imajo najmanj zadnji dve leti certifikat Excellent SME Slovenia, v zadnjem letu najvišjo bonitetno oceno 10 in izpolnjujejo izbrane finančne pogoje po metodologiji družbe Coface, je v okviru Vrha malega gospodarstva prejelo nagrado Excellent SME. Dogodek je organizirala Gospodarska zbornica Slovenije (GZS).

Arhiv: Jubilejna 10. Ecotrophelia Slovenija izžareva inovacijski potencial mladih

Ljubljana, 15. junij 2018 – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS-ZKŽP) je na 18. vrhu kmetijskih in živilskih podjetij razglasila zmagovalce jubilejne 10. Ecotrophelia Slovenija 2018. Na letošnjem tekmovanju se je pomerilo 6 ekip študentov, zmagala pa je skupina, ki je razvila izdelek MOUSSE-HAVE – čokoladni mousse na osnovi odpadne vode čičerike (aquafaba) v dveh okusih.

Arhiv: 18. Vrh kmetijskih in živilskih podjetij – uspeh smo ljudje

Ljubljana, 15. junij 2018 – Uspeh smo ljudje je bila rdeča nit tradicionalnega Vrha kmetijskih in živilskih podjetij, ki ga je danes v ljubljanskem hotelu InterContinental organizirala GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij.

Po volitvah čas za dokazovanje

Po volitvah čas za dokazovanje

Volilni rezultati so potrdili, da v Sloveniji, kljub naši majhnosti, obstoji veliko zelo različnih pogledov, kako voditi državo, ki imajo tudi dovolj legalno priznane podpore, da pridejo v parlament in vplivajo na prihodnost države.

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.