Mediji

Arhiv: Predlog ukrepov UO Podjetniško trgovske zbornice, naslovljen na Vlado RS

Podjetniško trgovska zbornica je predlagala Vladi RS, da gospodarstvu v smislu bodočega zagotavljanja delovnih mest omogoči nadaljevanje aktivnosti tudi po končani ogroženosti širjenja virusa. Pričakuje, da bo država pri sprejemanju vseh ukrepov v zvezi z epidemijo in kasneje ob ponovnem vzpostavljanju gospodarstva posebej upoštevala posebnosti mikro, malih in srednjih podjetij, zadrug samostojnih podjetnikov, saj ti ukrepe in posledice obvladujejo na drugačen način.

Arhiv: Anketa GZS potrjuje: gospodarstvo nemudoma potrebuje nov paket interventne zakonodaje

93 odstotkov gospodarskih subjektov ima resne težave v poslovanju zaradi zmanjšanega povpraševanju tako na domačem trgu kot iz tujine, sprejetih ukrepov vlade, pretrganih dobaviteljskih verig.

Arhiv: Gospodarski krog vladi poslal pobudo za sodelovanje pri skupnem reševanju slovenskega gospodarstva

Organizacije, ki se povezujejo v Gospodarskem krogu, so Vladi Republike Slovenije ponudile vse znanje, ki ga premorejo slovenski managerji in managerke, podjetnice in podjetniki ter strokovnjaki in strokovnjakinje s področja ekonomije in poslovanja kot pomoč za reševanje slovenskega gospodarstva v času trenutne krize.

Arhiv: Skrb za zaščito zdravja in varnost zaposlenih je v sedanji krizni situaciji naša ključna prednostna naloga in odgovornost

V podjetjih, članih GZS - Združenja kovinskih materialov in nekovin (GZS-ZKMN) ter podjetjih, povezanih v Strateški svet za metalurgijo (SSM), pozorno spremljamo vsa dogajanja v zvezi s širjenjem okužbe s koronavirusom (SARS CoV-2) tako doma kot v svetu. Zavedamo se, da moramo v razmerah epidemije/pandemije ravnati družbeno odgovorno. Zato sta ob hkratnem prizadevanju za dolgoročno ohranitev delovnih mest varnost in zdravje zaposlenih naša največja odgovornost in prednostna skrb.

Arhiv: Skupna izjava vodstev koroških družb

Ob tem, ko se koronavirus (COVID-19) širi po vsem svetu in Sloveniji, sta naša glavna skrb zdravje in varnost sodelavcev in dolgoročna ohranitev delovnih mest. To lahko zagotovimo le tako, da tudi v teh okoliščinah za svoje kupce ostanemo zanesljiv partner, dokler nam bodo razmere to omogočale.

Arhiv: MGRT in GZS se strinjata: proizvodnja se ne sme ustaviti

Ljubljana, 17. marec 2020 – Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek ter predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Boštjan Gorjup sta se sestala z namenom izmenjave mnenj glede zapiranja tovarn in proizvodnih obratov. Z vidika, da ne bi zapiranje ogrozilo tudi oskrbe prebivalstva, sta se strinjala, da se proizvodni procesi ne smejo ustaviti. Ob tem apelirata na gospodarstvenike, da organizirajo delovne procese tako, da v največji meri zaščitijo zdravje svojih zaposlenih. To je ta trenutek najbolj pomembno.

Arhiv: Gospodarstvo potrebuje podporo Vlade RS

Ljubljana, 17. marec 2020 – Gospodarska zbornica Slovenije poziva predsednika Vlade RS h podpori gospodarstvu in uveljavitvi dodatnih ukrepov, ki bodo blažili posledice epidemije novega koronavirusa na slovenska podjetja. Proizvodnja v dejavnostih, ki so nujne za nemoteno preskrbo prebivalstva, še vedno teče. Enako velja to za podjetja, kjer je izvršitev naročila ključnega pomena za pravočasno dobavo. So pa povsod v teh družbah prilagodili delovne procese v smeri zaščite zaposlenih in preprečevanja širjenja okužb.

Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, od 7. do 13. marca 2020

Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, od 7. do 13. marca 2020

Visoki padci cen delnic, tveganih obveznic in surovin podajajo informacijo predvsem o pričakovanjih trgov glede dogajanja z realnim gospodarstvom v prihodnjih nekaj letih. Verjetno je, da so bili padci pretirani. Ni pa izključeno, da najnižja točka še ni dosežena. Pričakovanja so tako uprta v centralne banke, ki, razen ameriške, nimajo več veliko manevrskega prostora (centralne obrestne mere so povečini pri 0 %) in čedalje bolj v fiskalno politiko. Zadnje pomeni potrošnjo države za ceno širjenja javno-finančnega primanjkljaja. Še tako nizke obrestne mere v aktualnih razmerah ne spodbujajo več niti potrošnje niti investicij. V takšnih razmerah je fiskalna politika edina učinkovita.

Arhiv: Kateri javni interes bo prevladal v primeru Kemis?

Predstavniki podjetja Kemis so v sporočilu za javnost oznanili, da so v ponedeljek prejeli odločbo Inšpektorata RS za okolje in prostor, da je tudi njihov – sicer po požaru saniran - glavni objekt, kjer poteka skladiščenje in obdelava odpadkov, nelegalna gradnja. Na podlagi te odločbe so prejšnji teden po hitrem postopku stekli ukrepi odklopa elektrike in vode.

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.