Mediji

Zdravstvena reforma: predlagane rešitve naj bodo premišljene

V redkih državah EU prejemanje nadomestil za začasno zadržanost iz dela ni navzgor omejeno, kot to velja v Sloveniji. In naša ureditev zagotovo ne vpliva spodbudno na čimprejšnjo vrnitev zdravih ljudi na delovno mesto. Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) že dalj časa opozarja, da je nujna reforma, ki bo zagotovila racionalno, dobro organizirano, kvalitetno in pravočasno storitev zavarovancem, ki v tem času negodujejo predvsem zaradi predolgih čakalnih dob. Zato pričakujemo celovito razpravo o možnih spremembah v sistemu zdravstvenega varstva in zdravstvenega zavarovanja, v katero bomo aktivno vključeni tudi socialni partnerji, kot ključni plačniki in koristniki.

Arhiv: Inovacije 2016 v SAŠA regiji brez presežkov, vendar na visokem kakovostnem nivoju

Savinjsko-šaleška gospodarska zbornica (SŠGZ) je 17. zapored podelila priznanja najboljšim inovacijskim predlogom, ki so bili prijavljeni na tokratni razpis na območju SAŠA regije. Podeljena so bila 4 zlata, 7 srebrnih in dve bronasti priznanji, tri najbolje ocenjene inovacije pa napredujejo na nacionalno ocenjevanje v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije.

O davčni reformi, industrijski politiki in malem gospodarstvu na junijski seji Državnega zbora

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) pozdravljamo zahtevo za obravnavo nujnih sistemskih in strukturnih ukrepov za nov razvojni zagon gospodarstva in ustvarjanje novih delovnih mest, kar je ključno za blaginjo prebivalstva in vzdržnost javnih financ, na redni seji Državnega zbora.

Arhiv: Gospodarska delegacija v Makedonijo

Z namenom iskanja priložnosti za sodelovanje z lokalnimi partnerji, predvsem s področja živilske industrije, se delegacija predstavnikov 10 podjetij jutri odpravlja na 4-dnevni obisk v Makedonijo.

Eksplozija javne porabe nova grožnja

Eksplozija javne porabe nova grožnja

»Odprava kriznih ukrepov znova ogroža javne finance«, opozarja IMF. Pravi test nas lahko doleti ob višanju obrestnih mer, ko obstaja nevarnost, da bodo izdatki države za obresti narasli za 300 mio EUR letno.

Arhiv: Ministrici na Skupščini GZS: Vključite gospodarstvo v zakonodajne postopke že v fazi priprave predlogov

Ljubljana, 17. maja 2016 – Na današnji seji Skupščine Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) so člani z ministrico za okolje in prostor (MOP) razpravljali o aktualnih tematikah za podjetja, ki so trenutno v obravnavi na MOP. Sprejeli so tudi Poročilo o delu GZS za leto 2015.

Arhiv: Dobra praksa korporativnega upravljanja za več tujih investicij - objavljen Kodeks upravljanja za nejavne družbe

Slovenska podjetja, zavezana revidiranju, ki ne kotirajo na borzi, bodo po novem lahko uporabljala Kodeks upravljanja za nejavne družbe, ki vsebuje priporočila dobre prakse. S tem bodo zadostila zakonski zahtevi v okviru ZGD-1, da v poslovno poročilo vključijo izjavo o upravljanju, za katero morajo uporabiti javno objavljen referenčni kodeks upravljanja. Kodeks, ki so ga pripravili Gospodarska zbornica Slovenije, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Združenje nadzornikov Slovenije, so med drugim podprli v Slovenskem poslovnem klubu, Ameriški gospodarski zbornici, prav tako pa tudi v Slovenskem državnem holdingu in Družbi za upravljanje terjatev bank.

GZS: Vlada naj sprejme odklonilno stališče do revizije direktive o napotitvi delavcev

Predlog revizije Direktive o napotitvi delavcev 96/71/EC, ki jo je predložila Evropska komisija (EK), bi ovirala nemoteno delovanje enotnega trga. Stroški slovenskih izvoznikov bi se povečali tudi do 30 odstotkov, zanje bi se povečala administrativna bremena in pravna nepredvidljivost. Slovenska podjetja bi s tem postala nekonkurenčna tujim, kar bi posledično vodilo v izgubo delovnih mest. Razlike v višini plačil za delo med državami članicami bi se še povečale in ne obratno, kot to želi prikazati EK. Obstaja tudi realna bojazen, da bi prišlo do še večjega izogibanja zakonodaji in s tem večje pojavnosti dela na črno in prekarnega dela.

 Skrivnosti gibanja cen črnega zlata

Skrivnosti gibanja cen črnega zlata

Jutri lahko zopet pričakujemo višje cene naftnih derivatov, kar je posledica dviga cen surove nafte brent na mednarodnih trgih. Prihodnje gibanje ostaja negotovo, vendar bodo srednjeročne cene po naših ocenah višje.

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.