Mediji

Gospodarstvo nestrpno pričakuje opredelitev do Manifesta industrijske politike

Ura resnice se bliža, je generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Samo Hribar Milič komentiral rok (konec januarja), do katerega se morajo ministrstva po sklepu treh odborov državnega zbora izreči glede predlaganih ukrepov Manifesta industrijske politike.

Posledica morebitnega razpada Schengena na transport in turizem

V kolikor bi vsak tovornjak za prečkanje meje potreboval zgolj uro več, bi to slovenskemu gospodarstvu pomenilo vsaj 8 mio evrov več stroškov. Če bi se zgolj vsak deseti Italijan in Avstrijec odločila, da zaradi daljšega potrebnega časa za prečkanje meje ne bi obiskala Slovenije, bi to pomenilo več kot 55 mio evrov turističnega izpada letno. Za slovensko gospodarstvo je pomembno, da država podpre vse rešitve na evropski ravni, ki krepijo varnostno situacijo na zunanjih mejah ter zaščiti interese slovenskega gospodarstva na notranjih mejah.

Arhiv: Ura teče naprej, Slovenija pa bolj kot ne spi!

Na novinarski konferenci 18. januarja so predstavniki GZS in gospodarstva spregovorili o pričakovanjih glede odzivov ministrstev na predloge iz Manifesta industrijske politike, ključnih področjih sprememb ter drugih aktualnih gospodarskih tematikah.

»Kravja kupčija« na plečih lesarjev

Slovenska lesnopredelovalna industrija je vseskozi podpirala zakon o upravljanju gozdov v lasti RS, saj je pričakovala boljšo oskrbo s hlodovino kot doslej. Vendar opozarja, da je novo državno podjetje nujno ustanoviti čimprej, saj bo sicer oskrba lesnopredelovalnih podjetij s hlodovino po prenehanju veljavnosti koncesij konec junija 2016 ogrožena. Ob tem ostro protestira proti današnji odločitvi v DZ, ki bi temu podjetju omogočila tudi predelavo lesa. To bi pomenilo hudo nelojalno konkurenco s strani države!

Padec cene nafte: blagoslov ali finančni 11. september?

Pri zdajšnji ceni nafte večina proizvajalcev ne krije marginalnih stroškov črpanja, zato lahko cene v območju 20-40 USD označimo bolj kot ne za začasne. Lahko pa kljub temu ostanejo nizke še nekaj časa. Slovenija trgovinsko sicer ni močno izpostavljena do držav, ki jih lahko prizadene naftni šok. Vendar to ne pomeni, da morebiten šok ne bi posredno prizadel naših izvoznikov.

Kitajska zelo verjetno ni sistemski problem za svet

Na finančnih trgih se je v zadnjih nekaj dneh sodeč po naslovnicah v glavnih svetovnih medijih zgodilo nekaj podobnega kot leta 2008, pri čemer je zdaj kot sprožilec naveden padec na kitajskem delniškem trgu in padec juana.

Arhiv: Analiza tveganj povezanih z neizgradnjo II. tira Koper – Divača in možnih alternativ

Arhiv: Analiza tveganj povezanih z neizgradnjo II. tira Koper – Divača in možnih alternativ

Študija ponuja ključne odgovore na vprašanja tveganj neizgradnje drugega tira Koper - Divača, alternativ ter ekonomske upravičenosti in najprimernejših modelov financiranja projekta.

Arhiv: Močna poslovna delegacija v Iran

Ljubljana, 8. januar 2016 – 46-članska poslovna delegacija bo spremljala ministra Počivalška ob njegovem uradnem obisku v Islamski republiki Iran. Obisk vladno gospodarske delegacije med 9. in 12. januarjem v Teheranu organizirajo GZS, MGRT, SPIRIT in MZZ.

II. tir Koper - Divača: odločno, pregledno in po pameti!

Skrajni čas je, da resno začnemo graditi II. tir Koper - Divača, saj je strateškega pomena za Slovenijo. Zato odločitev Vlade za ustanovitev projektnega podjetja na podlagi javno-zasebnega partnerstva pozdravljamo. Toda hkrati je nujna zunanja revizija projekta, pravi generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič.

Izbor dr. Mramorja je bolj priznanje za Slovenijo in predhodnike

Javno finančni dosežki so posledica zakona o uravnoteženju javnih financ, sanacije in dokapitalizacije bank, ustanovitve DUTB, izvoznega uspeha slovenskih podjetij … Večina odločitev je bila sprejetih pred njegovim mandatom. Veliko pa je k temu prispevalo tudi gospodarstvo, predvsem izvozniki.

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.