Mediji

Arhiv: 5 ključnih ukrepov za tehnološki in inovacijski preboj

Ljubljana, 7. septembra 2016 – Nujni so predvsem bistveno večja vpetost izobraževalne sfere v gospodarstvo, vzpostavitev privlačnejšega davčnega in investicijskega okolja, digitalizacija gospodarstva ter povečanje sredstev za R&R brez dviga javne porabe, so se strinjali udeleženci današnje 3. strateške konference Slovenija 5.0. Dogodek je organizirala Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) v sodelovanju z Inženirsko akademijo Slovenije (IAS).

Arhiv: Korak bližje h digitalni transformaciji zahodnega Balkana

Bled, 5. septembra 2016 - Na današnji konferenci, ki je potekala v okviru strateškega blejskega foruma, so predstavniki vlad, zbornic in podjetij iz držav regije zahodnega Balkana razpravljali o možnostih in priložnostih za pospešitev digitalnega preoblikovanja ter za krepitev regionalnega sodelovanja na območju zahodnega Balkana. Gospodarske zbornice so podpisale Enotno digitalno iniciativo (EDI) s ciljem povezovanja držav zahodnega Balkana za uspešen razvoj, gospodarsko rast in blagostanje »Future Region«. Dogodek je potekal v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) in Ministrstva za javno upravo.

Pozor: zaostajamo za Višegrajsko skupino

Slovenija je ponovno zabeležila višjo rast od povprečja EU, hkrati pa zaostajamo za rastmi nekaterih Višegrajskih držav. Zato so potrebne strukturne spremembe za dolgoročno rast.

Arhiv: Delodajalci na konferenci o delovnopravni zakonodaji

Rdeča nit današnjega 3. Dne delodajalcev, ki ga je organizirala Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), je bil dokument »Za dostojno delo«, ki ga je Vlada objavila spomladi. Udeleženci so razpravljali o zakonu o delovnih razmerjih tri leto po uveljavitvi ter izmenjali poglede in predloge njegovih morebitnih sprememb. Izvedena anketa o najbolj potrebnih spremembah delovnopravne zakonodaje je potrdila nujnost fleksibilizacije odpovedi pogodbe o zaposlitvi.

Arhiv: Posvet o javnih naročilih na sejmu AGRA

Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij (ZKŽP), ki deluje v okviru Gospodarske zbornice Slovenije, povečuje aktivnosti za izboljšanje javnih naročil, zato je v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) in Mariborsko razvojno agencijo (MRA) organizirala posvet o javnih naročilih.

Raziskave in razvoj? Država na račun podjetij dodatno polni proračun!

Retroaktivni pregledi podjetij, s katerimi se preverja njihova upravičenost do davčne olajšave za raziskave in razvoj do leta 2012 nazaj, so nezakoniti in neupravičeni.

Arhiv: Potrditev specifikacije »izbrana kakovost« za mleko in mlečne izdelke

S potrditvijo specifikacije »izbrana kakovost« za mleko in mlečne izdelke so slovenske mlekarne dobile možnost, da skupaj s slovenskimi pridelovalci mleka vstopijo v novo shemo kakovosti in svoje izdelke označijo z znakom, ki bo potrošnike opozarjal na njihove posebne lastnosti. »Slovenske mlekarne že sedaj letno odkupijo preko 320 mio l kakovostnega mleka slovenskih pridelovalcev in ga z vrhunsko tehnologijo predelajo v mlečne izdelke, ki bodo po novem še dodatno potrjeni s strani certifikacijskih organov. To je priložnost za ohranitev in utrditev zaupanja domačega potrošnika v slovensko pridelavo in predelavo. Kljub odpiranju novih trgov ostaja domači trg za slovenske mlekarne prioriteta«, je povedal Robert Serec, predsednik Sekcije za mlekarstvo pri GZS – Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij.

Uspeh slovenskih olimpijcev pomeni priložnost tudi za gospodarstvo

Ena zlata, dve srebrni in ena bronasta medalja – spodoben izkupiček za dva milijonski narod. Uspeh pozitivno prispeva k prepoznavnosti države in gospodarstva.

Komentar GZS: Znižajte javno porabo, gospodarstvo je svoje breme že plačalo

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) ostro zavrača namigovanja, da naj bi se z Ministrstvom za finance na načelni ravni uskladila glede vsebine davčne »reforme«. Predlog davčne »reforme« ne reformira, temveč ponovno povečuje obremenitev gospodarstva. Marjan Mačkošek, Predsednik GZS: »Razočarani smo, ker Vlada ni našla nobenega prostora za razbremenitev gospodarstva, medtem ko istočasno dobivamo podatke o rasti plač v javnem sektorju.«

Recepti velikih inovacijskih mojstrov

Recepti velikih inovacijskih mojstrov

Kakšne so izkušnje in kakšni recepti najpogostejših nagrajencev za inovacije?

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.