Mediji

Arhiv: Družinska podjetja zaposlujejo 70 % ljudi

Podatki iz raziskave, predstavljene na današnjem dogodku v soorganizaciji EY Slovenija in GZS-Podjetniško trgovske zbornice, razkrivajo, da družinska podjetja prispevajo kar 69 % prodaje in 67 % dodane vrednosti slovenskih podjetij. »Odgovor, kaj žene slovensko gospodarstvo, je zato jasen: družinsko podjetništvo,« pravi dr. Boštjan Antončič iz Ekonomske fakultete, ki je v sodelovanju z EY Slovenija pripravila in izvedla raziskavo.

Arhiv: Pametna specializacija: razpisi naj bodo transparentni, pogoji jasni in cilji merljivi

Na današnji konferenci se je prek 400 udeležencev seznanilo s svežnjem ukrepov na področju raziskav, razvoja in inovacij. Poudarek je bil na predstavitvi ciljev, pogojev in meril skupnega razpisa »Izboljšanje mednarodne konkurenčnosti in odličnosti raziskav za sodelovanje v verigah vrednosti«. Dogodek je potekal v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), Službe Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Arhiv: UO GZS o makroekonomskem pogledu na slovensko poslovno okolje

Ljubljana, 3. decembra 2015 – Člani Upravnega odbora Gospodarske zbornice Slovenije (UO GZS) so na današnji seji z Velimirjem Boletom razpravljali o makroekonomskih razmerah, v katerih posluje slovensko gospodarstvo. Sprejeli so tudi Plan dela GZS za leto 2016.

Arhiv: Nadstrankarska podpora Manifestu industrijske politike v Državnem zboru

Tako koalicijski kot opozicijski poslanci so včeraj na seji treh odborov Državnem zboru (DZ) močno podprli Manifest industrijske politike, ki ga je pripravila Gospodarska zbornica Slovenije (GZS).

Arhiv: Certifikat Excellent SME Slovenia = certifikat odličnosti

Letnega srečanja prejemnikov certifikata Excellent SME, ki ga je organizirala Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), se je udeležilo preko 100 imetnikov tega certifikata. Tokrat so bile prvič podeljene tudi nagrade 15 podjetjem in podjetnikom, ki so uspeli pridobiti certifikat tri leta zapored in imajo v zadnjem letu po metodologiji družbe Coface najvišjo bonitetno oceno 10.

Arhiv: PREVZETNA RR SFERA HOČE VEČ DENARJA, ŠKARJE IN PLATNO. BO POVEČALA TUDI IZVOZ IN DODANO VREDNOST?

Akademska sfera je z apelom iz Sobotne priloge Dela z dne 14.11.2015 Vlado RS in resorna ministrstva kot odgovorne za izvajanje Operativnega programa RS in Strategije pametne specializacije (SPS) opozorila na posledice več let trajajočega zniževanja financiranja raziskovalne dejavnosti, ki je objektivno padlo pod mejo dopustnega. Zaradi kritične ravni opremljenosti, zastarele infrastrukture in hkrati razredčenih vrst sposobnih, zlasti mlajših, raziskovalcev, RR institucije niso sposobne sprejeti izzivov, ki jih pred znanost in gospodarstvo postavlja SPS.

Je 12% davčnih zavezancev res srednji razred?

Vlada je na sobotni korespondenčni seji sprejela nov dohodninski sveženj ukrepov. Po tem predlogu naj bi bil srednji sloj z zmanjšanjem obremenitve tretjega davčnega razreda za dve leti davčno razbremenjen; četrti dohodninski razred kljub obljubljeni začasnosti ostaja nespremenjen. Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) ob novem predlogu opozarja, da prinaša pozitiven učinek le 12% vseh davčnih zavezancev, tistim torej, ki imajo neto letno davčno osnovo nad 18.960,28 ter manj kot 70.907,20 evrov.

Arhiv: Ministrstvo za okolje in prostor naj nemudoma umakne predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Stanovanjskega zakona (SZ-1B)

Po preučitvi objavljenega Predloga in pripadajočega gradiva člani Zbornice za poslovanje z nepremičninami pri GZS (v nadaljevanju: Zbornica) ugotavljajo, da predlog ne vsebuje nobenih, še posebej pa ne utemeljenih, razlogov za sprejemanje zakona po skrajšanem ali celo nujnem postopku. Edino kar je popolnoma jasno je, da je bil pripravljavec v izjemni časovni stiski in je s pripravo gradiva zelo hitel. Posledica tega je slabo pripravljen zakon, ki dejansko v besedilu ne zasleduje ciljev, ki so si jih pripravljavci postavili v uvodu.

Arhiv: Sporočilo za medije s 26. posveta Poslovanje z nepremičninami

Na 26. posvetu Poslovanje z nepremičninami, ki se v organizaciji GZS-Zbornice za poslovanje z nepremičninami danes in jutri odvija v Portorožu so najprej spregovorili o energetski sanaciji stavb in o Nacionalnem stanovanjskem programu. Sogovorniki na prvi okrogli mizi so ugotovili, da energetska sanacija predstavlja izjemno priložnost za gospodarstvo, saj je v ta namen na voljo tudi precej nepovratnih sredstev.

Redefinicija minimalne plače in mini davčna reforma

Delodajalci smo zelo zaskrbljeni zaradi političnih odločitev, ki argumente in zahteve gospodarstva postavljajo na drugi tir. Še toliko bolj to velja za odločitev glede redefinicije minimalne plače.

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.