Zapri

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


  Arhiv: Sporočilo za medije: Zbornica računovodskih servisov ponovno opozarja na nujnost podaljšanja roka za predložitev letnih poročil in davčnih obračunov za leto 2021

  Ljubljana, 19. januar 2022 – GZS-Zbornica računovodskih servisov (ZRS), ki združuje 500 podjetij, ki se ukvarjajo z računovodsko dejavnostjo, je danes ponovno na Ministrstvo za finance (MF) in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) naslovila poziv za podaljšanje roka za predložitev davčnih obračunov in letnih poročil za leto 2021. Zaposleni v računovodskih servisih opozarjajo na velike stiske glede trenutne situacije.

  ZRS se je ponovno obrnila na oba ministra in vse pristojne službe na obeh ministrstvih s pozivom in prošnjo za podaljšanje roka za predložitev davčnih obračunov in letnih poročil za leto 2021. Prvič smo jih pozvali že 30. 11. 2021.

  Virus SARS-Cov 2 – različica omikron neusmiljeno povečuje število okuženih in tistih, ki so z okuženimi imeli tesne stike, kar povzroča vsak dan večje število odrejenih izolacij in karanten, s tem pa vedno večje število zaposlenih, ki zaradi bolezni, izolacije ali karantene ne morejo opravljati svojega dela. Samo v zadnjih 12 dneh se je število okuženih skoraj potrojilo! Projekcije kažejo na vsaj še mesec intenzivnega širjenja okužb, lahko pa tudi dlje.

  Kljub rahljanju ukrepov v zvezi s karanteno otrok v šolah in kljub skrajševanju časa karantene v primeru tesnih stikov z okuženimi, je delo v računovodskih servisih, ki se sicer z vso potrebno skrbnostjo pripravljajo na zaključevanje poslovnega in davčnega leta 2021, izredno oteženo. Vse to vzbuja veliko skrb pri naših članih.

  Na drugi strani pa do okužb, bolezni in karanten prihaja tudi pri naročnikih storitev, kar lahko pomeni velik časovni zamik pri dostavi dokumentacije in s tem velike verjetnosti, da za določene naročnike računovodski servisi ne bodo mogli v predpisanih rokih zaključiti letnih poročil in davčnih obračunov.

  Tudi če bi se zadeve umirile v naslednjem mesecu (na kar močno upamo), pa bo izpad delovnih ur v času do umiritve oz. do upadanja okužb povzročil velike zaostanke pri delu računovodij v računovodskih servisih, saj je potrebno poleg zaključevanja leta 2021 delati tudi tekoče in nujne zadeve. Ne smemo pozabiti, da računovodski servisi vodijo poslovne knjige več kot 90 % vseh gospodarskih subjektov.

  Ministrstvo za finance je na prvi poziv odgovorilo, da davčni organ upošteva opravičljive oz. utemeljene razloge zavezancev pri oddaji davčnih obračunov po zakonsko predpisanem roku, vendar za računovodske servise to ni tolažba.

  Zaradi navedenega smo ponovno pozvali obe ministrstvi, da predlagata državnemu zboru sprejem ustreznega zakona in podaljšata vse roke do 31. 5. 2022.


  Kontaktna oseba za predstavnike medijev:
  Polonca Podgoršek, direktorica
  Zbornica računovodskih servisov
  tel: 01 5898 314
  e-pošta: zrs@gzs.si

   

   

   

  Fotogalerija

   

  Arhivi