Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: STA: Študentsko delo obdavčeno z dohodnino, šteje pa v pokojninsko dobo

    Ljubljana, 26. septembra (STA) - Študentsko delo je obdavčeno z dohodnino, pri čemer za študente in dijake velja posebna olajšava. Prizna se jim lahko tudi splošna olajšava, če jih kot vzdrževane družinske člane ne uveljavljajo starši. Študentsko delo šteje v pokojninsko dobo, od zaslužka se namreč plačuje prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v višini 15,5 odstotka.

    Arhiv: MOPE: Aktualne in načrtovane finančne spodbude Ministrstva za okolje, podnebje in energijo

    V preglednici najdete aktualne in prihajajoče razpise oziroma finančne spodbude Ministrstva za okolje, podnebje in energijo. Gre za okvirno najavo bodočih javnih razpisov, javnih pozivov in drugih postopkov dodeljevanja sredstev.

    Arhiv: Webinar: Usposabljanje s področja intelektualne lastnine za računovodje

    v organizaciji Urada RS za intelektualno lastnino v sodelovanju z Uradom Evropske unije za intelektualno lastnino

    Arhiv: Anketa: Uporaba umetne inteligence na področju računovodstva in davčnega svetovanja

    Anketa vsebuje 10 kratkih vprašanj.
    Rezultati ankete bodo objavljeni v reviji SIR*IUS.

    Arhiv: Eurostat: Letna stopnja inflacije v EU - avgust 2023

    Letna stopnja inflacije v EU je avgusta znašala 5,9 % (julija 6,1 %, avgusta 2022 10,1 %). Najnižja inflacija je bila na Danskem (2,3 %), v Španiji in Belgiji (obe 2,4 %), najvišja pa na Madžarskem (14,2 %), Češkem (10,1 %) in Slovaškem (9,6 %). Slovenska inflacija je bila 6,1-odstotna.

    Arhiv: FURS: Nadzor nad vračanjem ukrepa za gospodarstvo za odpravo posledic dviga cen energentov

    Vse podjetnike in podjetja, ki so prejeli pomoč po Zakonu o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu (ZUOPDCE) pozivamo, da v primeru neizpolnjevanja pogojev za prejem pomoči za gospodarstvo zaradi dviga cen energentov (v nadaljevanju: energetski ukrep) do 10. oktobra 2023 oddajo izjavo o vračilu pomoči prek eDavkov, s čimer se lahko izognejo nadzoru.

    Arhiv: UO GZS s finančnim ministrom o mini davčni reformi

    »Predlagamo mini davčno reformo, ki bi podjetjem omogočila, da vsaj nekoliko zadihajo. Gre za preizkušene metode, ki so jih v bolj propulzivnih evropskih državah že preizkusili in zabeležili odlične rezultate,« je izpostavil predsednik GZS Tibor Šimonka na današnji seji Upravnega odbora GZS v razpravi z ministrom za finance Klemnom Boštjančičem.

    Arhiv: FURS: Nov obrazec NF–NarNesrece - Izjava o izpolnjevanju pogojev do pomoči za samozaposlene

    Obrazec "NF–NarNesrece" je dostopen na spletnem portalu eDavki in v mobilni aplikaciji eDavki. Vložiti ga je treba najpozneje do 31. januarja 2024. Izjave ni mogoče vložiti v papirnati obliki.

    Arhiv: Analitika GZS: Kratka spletna anketa Gospodarska pričakovanja 2024 – vabljeni k sodelovanju

    Nižji obseg industrijske proizvodnje, ohlajanje storitvenega sektorja, višje obrestne mere in visoka inflacija pomembno vplivajo na poslovanje slovenskih podjetij. Zato vas naprošamo, da z nami delite svoj pogled na spremembe pri nekaterih ključnih poslovnih kategorijah v letu 2024. Anketa bo vključena v mednarodno poročilo Eurochambres, evropskega združenja zbornic. S sodelovanjem lahko pridobite tudi poročilo o pričakovanjih na drugih evropskih trgov.

    Arhivi