Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: FURS: Prekluzivni rok pri uveljavljanju odbitka DDV

    Zaradi več vprašanj davčnih zavezancev, ki se nanašajo na razlago drugega odstavka 67. člena ZDDV-1 , izdaja Finančna uprava RS na podlagi drugega odstavka 13. člena ZDavP-2 pojasnilo.

    Arhiv: AJPES: Obvezen vpis elektronskega naslova gospodarskih družb

    Na podlagi zadnje spremembe Zakona o gospodarskih družbah (novela ZGD-1K, objavljena v Uradnem listu RS, št. 18/2021, dne 9. 2. 2021) morajo družbe v predlogu za vpis ustanovitve navesti tudi elektronski naslov družbe, ki se vpiše v Poslovni register Slovenije. Obstoječe družbe pa morajo elektronski naslov v register vpisati v roku enega leta od uveljavitve zakona, to je do 24. 2. 2022.

    Arhiv: FURS: Širitev sistema vse na enem mestu in posebne ureditve za poslovne subjekte – VEM

    Za poenostavitev obveznosti poslovnih subjektov, ki delujejo v državah članicah, kjer nimajo sedeža, bo vzpostavljena elektronska ureditev »vse na enem mestu«, v nadaljevanju VEM (OSS), in sicer za identifikacijo, izključitev in predložitev posebnega obračuna DDV.

    Arhiv: MDDSZ: Ukrep čakanja na delo podaljšan še za en mesec

    Vlada RS je sprejela sklep o podaljšanju ukrepa delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo še za mesec junij. Po vseh protikoronskih zakonih je Zavod RS za zaposlovanje do vključno 20. maja 2021 za ukrep povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo delodajalcem izplačal 533,1 mio evrov, in sicer 31.605 delodajalcem za 214.128 zaposlenih.

    Arhiv: SURS: Pozitiven trend gospodarske klime se nadaljuje

    Gospodarsko razpoloženje je bilo tudi v maju 2021 boljše kot v prejšnjem mesecu, tokrat za 6,2 odstotne točke. To je bilo že šesto zaporedno mesečno zvišanje tega kazalnika.

    Arhiv: SURS: Zaupanje višje v vseh gospodarskih panogah

    Kazalnik zaupanja je bil v maju 2021 v vseh štirih gospodarskih panogah (v trgovini na drobno, storitvenih dejavnostih, gradbeništvu in predelovalnih dejavnostih) višji kot v aprilu 2021 in kot v maju 2020, od dolgoletnega povprečja pa je bil višji v treh; v storitvenih dejavnostih je bil nižji.

    Arhiv: ZRSZ: Izdaja sklepov o ustavitvi postopkov za odstopljene vloge po interventnih zakonih

    V prihodnjih dneh bomo na Zavodu pričeli izdajati sklepe o ustavitvi postopkov za vse vloge po interventni zakonodaji, od katerih ste delodajalci sami odstopili iz različnih razlogov.

    Arhiv: AJPES: Poslovanje gospodarskih družb v letu 2020

    Družbe in podjetniki, ki so predložili letna poročila za leto 2020, so zmanjšali število zaposlenih, prihodke, tudi prihodke na tujem trgu in neto čisti dobiček, neto dodano vrednost pa so ohranili v enakem obsegu kot leto prej. V letu 2020 so družbe prekinile trend izboljševanja kazalnikov gospodarnosti in donosnosti.

    Arhiv: Certificiran strokovnjak za obračun plač

    Znani so termini za jesenska predavanja ter dva nova izpitna roka.

    Arhiv: Vabilo na brezplačni Brexit webinar

    Mednarodno globalno podjetje Crowe v torek, 25. maja, vabi na 2-urni brezplačni webinar na temo Brexita (v angleškem jeziku).

    Arhivi