Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: Poslovanje slovenske Sberbank začasno omejeno

    Zaradi sankcij, ki jih je EU uvedla proti Rusiji zaradi napada na Ukrajino, je Banka Slovenije danes, 28. februarja, začasno izključila iz plačilnih sistemov banko z ruskim lastništvom Sberbank d.d. Njene poslovalnice so zaprte, omogočeno je le še kartično poslovanje, ostale storitve začasno niso na voljo. Podrobnejša pojasnila bodo na voljo jutri.

    Arhiv: FURS: Plačilo davčnih obveznosti prek banke Sberbank

    V Finančni upravi RS budno spremljaJo problematiko omejevanja poslovanja slovenske banke Sberbank in morebiten vpliv na izpolnjevanje davčnih obveznosti zavezancev. Če davčni zavezanec zaradi omenjene problematike ne bo uspel pravočasno poravnati svoje obveznosti, bodo to nedvomno ustrezno upoštevali.

    Arhiv: FURS: Konec marca se izteče odlog plačila prispevkov za socialno varnost

    Rok za plačilo prispevkov za socialno varnost, ki so bili v letu 2020 odloženi samozaposlenim in kmetom, se izteče 31. 3. 2022.

    Arhiv: MGRT: Novinarska konferenca na temo razvojnih spodbud za gospodarstvo za leto 2022, 28. 2. 2022 ob 10. uri

    V ponedeljek, 28. 2. 2022 ob 10. uri bo minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška skupaj z generalnimi direktorji ministrstva na novinarski konferenci predstavil javne razpise za razvojne spodbude za slovensko gospodarstvo v letošnjem letu.

    Arhiv: MDDSZ: Publikacija o vplivu dela na daljavo na varnost in zdravje pri delu

    O vplivu dela na daljavo na varnost in zdravje pri delu sta Mednarodna organizacija dela (MOD) in Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) pripravili publikacijo, vključno z usmeritvami za takšno organizacijo tovrstnega dela, ki bo prispevala k telesnemu in duševnemu zdravju delavk in delavcev.

    Arhiv: FURS: Rok za oddajo obračunov DDPO in DohDej je 3. maj 2022

    Državni zbor RS dne 22. 2. 2022 sprejel Zakon o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu (ZUOPDCE). V posebnem poglavju »Ukrepi na davčnem področju« je med drugim določeno, da mora davčni zavezanec predložiti davčnemu organu davčni obračun od dohodka iz dejavnosti (DohDej) in davka od dohodka pravnih oseb (DDPO) najpozneje do 30. aprila za leto 2021. Ker ta dan pade na soboto, je skrajni rok za predložitev obračunov DDPO in DohDej torek, 3. maj 2022.

    Arhiv: GZS: Kaj prinaša Zakon o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu?

    Državni zbor RS je na 95. izredni seji včeraj, 22. 2. 2022, sprejel Zakon o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu (ZUOPDCE) ter Zakon o nujnih ukrepih za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov, ki poleg pomoči gospodinjstvom urejata tudi dolgo pričakovano pomoč gospodarstvu zaradi nastalega dviga cen stroškov energije. GZS je zadovoljna, da je do sprejetja zakona in pomoči gospodarstvu in kmetijstvu končno prišlo, potem ko smo na problematiko opozarjali vse od lanskega septembra.

    Arhiv: Državni zbor je 22.2.2022 potrdil podaljšanje roka za oddajo obračunov davka od dohodka pravnih oseb in letnih poročil do 30. aprila 2022

    Državni zbor je na izredni seji v torek, 22.2.2022 sprejel Zakon o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu, ki vsebuje tudi določilo o podaljšanju roka za oddajo obračunov davka od dohodka pravnih oseb in letnih poročil. Ta rok se podaljšuje za en mesec, tj. do 30. aprila 2022. Zakon začne veljati po objavi v Uradnem listu.

    Arhiv: STA: Ob sproščanju omejitvenih ukrepov tudi spremenjen protokol testiranja (dopolnjeno)

    Ljubljana, 21. februarja (STA) - Tudi po sprostitvi omejitvenih ukrepov testiranje s hitrimi antigenskimi testi še vedno ostaja brezplačno tudi za pozitivne na testih za samotestiranje, osebe s simptomi covida-19 in tiste, ki želijo predčasno prekiniti izolacijo. Pogoj PCT bo treba še vedno izpolnjevati za sprejem v bolnišnico, ne pa tudi za obisk zdravstvenega doma.

    Arhiv: Registracija v aplikacijo TRACES NT

    Sistem TRACES New Technology (TRACES NT) je spletna aplikacija Evropske komisije za najavo, sledenje, uradni nadzor in potrjevanje uvoznih pošiljk rastlin, rastlinskih proizvodov in drugega rastlinskega nadzorovanega blaga, živali in proizvodov živalskega izvora ter živil in krme neživalskega izvora, ki so predmet dodatnih zahtev ali omejitev pri uvozu ter pošiljk živali in proizvodov živalskega izvora, zarodni material in nekatere živalske stranske proizvode (ŽSP) pri trgovanju znotraj EU.

    Arhivi