Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: STA: Evropska komisija predstavila pravno podlago za uvedbo digitalnega evra (dopolnjeno)

    Bruselj, 28. junija (STA) - Evropska komisija je danes predstavila pravno podlago za uvedbo digitalnega evra, s katerim bi lahko posamezniki in podjetja plačevali kadarkoli in kjerkoli v evrskem območju. V Bruslju ob tem poudarjajo, da bo končno odločitev o dejanski uvedbi digitalne valute sprejela Evropska centralna banka (ECB). Ta je današnji predlog komisije pozdravila.

    Arhiv: SI-CERT: Poročilo o kibernetski varnosti za leto 2022

    Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT je izdal Poročilo o kibernetski varnosti za leto 2022. Zabeleženih je bilo 4123 kibernetskih incidentov, kar predstavlja 30-odstotni porast glede na leto 2021. Ponovno prednjačijo phishing napadi, kjer je opazen zasuk k našim pametnim telefonom, saj so SMS sporočila in aplikacije za hipno sporočanje postala nova vstopna točka za napadalce. V kibernetskem svetu pa je leto gotovo zaznamovala vojna v Ukrajini, ki je pokazala, kako pomembna je izmenjava informacij z mednarodno skupnostjo.

    Arhiv: FURS: Ozaveščanje o spletnih prevarah

    V kampanji ozaveščanja, s katero Združenje bank Slovenije krepi zavedanje glede naraščajočih spletnih prevar, se pojavlja tudi primer vračila dohodnine.

    Arhiv: GZS: Gospodarstvo ne more nositi še bremena dolgotrajne oskrbe

    Delodajalske organizacije, članice ESS smo bile neprijetno presenečene, da je bil danes na dopisni seji Vlade obravnavan in potrjen predlog Zakona o dolgotrajni oskrbi, ki prinaša dodatne obremenitve za gospodarstvo. Tak predlog je tudi v nasprotju z obljubami Vlade, ki je ob napovedi reform, kot enega od ciljev navedla ravno razbremenitev stroškov dela.

    Arhiv: SPOT: Na portalu SPOT od včeraj na voljo e-postopek za pridobitev subvencije za električna vozila

    Z včerajšnjim dnem je na portalu SPOT na voljo nov, zelo aktualen e-postopek, ki omogoča podjetnikom in podjetjem oddajo elektronske vloge za subvencijo ob nakupu novega električnega vozila.

    Arhiv: UPPD: Nov seznam tveganih držav

    Objavljen je nov seznam držav, v zvezi s katerimi obstaja visoko in povečano tveganje za pojav pranja denarja ali financiranja terorizma.

    Arhiv: FURS: 30. junija 2023 se izteče rok za oddajo soglasja za direktno obremenitev dohodnine

    Če želite plačati dohodnino s SEPA direktno obremenitvijo (SDD) oziroma »trajnikom«, morate soglasje za SDD oddati do 30. junija 2023.

    Arhiv: IRSD: Približuje se rok za izplačilo regresa za letni dopust

    Delodajalec je dolžan izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače do 1. julija. Zaradi dviga minimalne plače se je letos dvignil tudi minimalni regres, ta znaša 1203,36 €. Inšpektorat za delo opozarja na pomembnost spoštovanja te obveznosti ter izpostavlja, da je plačilo za delo neodtujljiva pravica delavcev.

    Arhiv: SPOT: Objavljen obrazec pooblastila za nov e-postopek – pridobitev podatkov za obračun nadomestila plače

    Od 1. 7. 2023 bodo delodajalci prek portala SPOT lahko dostopali do podatkov FURS za potrebe obračuna nadomestila plače (refundacije) med začasno zadržanostjo delavca od dela zaradi zdravstvenih razlogov.

    Arhiv: Vodič uvajanja umetne inteligence v mala in srednja podjetja v Sloveniji

    V torek, 20. 6. 2023 je v organizaciji ai4si, IKT horizontalne mreže in Združenja za informatiko in telekomunikacije pri GZS potekal spletni seminar, na katerem so bila predstavljena priporočila za začetek uvajanja UI v podjetje ter predlogi za načrtovanje razvoja glavnih stebrov UI v podjetjih v šestih korakih.

    Arhivi