Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


  Arhiv: FURS: Dopolnjen predlog obdavčitve virtualnih valut

  FURS je upoštevala predloge državljanov.

  Arhiv: Informacijski pooblaščenec: Katere dodatne informacije lahko delodajalec zahteva od delavca, ki ga obvesti, da je bil v tesnem stiku z okuženo osebo?

  V mnenju smo izpostavili nekaj napotkov v zvezi z obdelavo osebnih podatkov. Delodajalec lahko z namenom preprečevanja širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 in organiziranja delovnega procesa od zaposlenega pridobi izjavo o izpostavljenosti okužbi. Načeloma pa ni upravičen, da od delavca zahteva tudi predložitev dokazil, iz katerih izhajajo konkretni razlogi za delavčevo ogroženost, temveč lahko zbira le splošne podatke o nekonkretiziranih zdravstvenih razlogih za nezmožnost opravljanja dela v delovnih prostorih oziroma na ustaljen način. Delodajalec tudi ni upravičen npr. do podatkov o tem, kje in s katerim okuženim je imel zaposleni stik, ampak le, da je do takšnega stika prišlo in kdaj.

  Arhiv: FURS: Predlog spremembe obdavčitve virtualnih valut

  Finančna uprava Republike Slovenije predlaga spremembo obdavčitve dohodkov iz naslova virtualnih valut, in to na ta način, da bi se sprejel nov zakon.

  Arhiv: MDDSZ: Odsotnost z dela in višina nadomestil

  Z Zakonom o nujnih ukrepih na področju zdravstva (ZNUPZ) se je v obdobju od 1. julija 2021 do 31. decembra 2021 uredil interventni ukrep nadomestila plač delavcem zaradi karantene na domu ali nemožnosti opravljanja dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva, ustavitve javnega prevoza ali zaprtja mej. Višina nadomestila plače delavca, ki zaradi karantene na domu ne more opravljati dela, je v ZNUPZ različno določena glede na razlog oz. okoliščine, zaradi katerih je bil delavec v karanteni na domu.

  Arhiv: SPS: Podjetniki POZOR! Težko pričakovana subvencija - Vavčer za digitalni marketing ponovno na voljo

  Slovenski podjetniški sklad (v nadaljevanju Sklad) je včeraj, 27. 8. 2021 ponovno odprl Javni poziv Vavčer za digitalni marketing. Vavčer bodo lahko koristila mikro, mala in srednje velika podjetja, ki so organizirana kot d.o.o., s.p. ali zadruge. Na voljo bo nekaj več kot 0,9 mio EUR. Nepovratne spodbude, ki jih Sklad dodatno razpisuje so preostanek sredstev, ki so ostale neporabljene, zaradi odstopov od pogodb oz. neizvedenih aktivnosti iz prve polovice leta.

  Arhiv: Članek ZRS: Izobraževanje Certificiran strokovnjak za obračun plač

  V Zbornici računovodskih servisov smo med našimi člani prepoznali potrebo po strokovnjakih, posebej izobraženih za obračunavanje plač in drugih osebnih prejemkov. Takšnih strokovnjakov na trgu primanjkuje, zaznali pa smo tudi vrzel v ponudbi tovrstnih izobraževanj. Zato smo stopili v stik z Visoko šolo za računovodstvo in finance, ki je na našo pobudo pripravila izobraževalni program Certificiran strokovnjak za obračun plač.

  Arhiv: FURS: Sprememba uporabe pravil o zastaranju denarnih nedavčnih obveznosti

  FURS obvešča, da se zaradi izoblikovane sodne prakse spreminja uporaba pravil o zastaranju pravice do izterjave denarnih nedavčnih obveznosti, ki jih davčni organ po zakonskem pooblastilu izterjuje na predlog drugih organov (predlagateljev izvršbe) in pri katerih zastaranje ni posebej urejeno v specialnih predpisih. Zato se je doslej v teh postopkih davčne izvršbe zastaranje presojalo ob upoštevanju pravil Obligacijskega zakonika (v nadaljevanju OZ).

  Arhiv: MGRT: Na voljo je novih 24 milijonov evrov posojil SID banke

  Na voljo so sveža povratna sredstva, in sicer 1,9 milijona evrov za posojila za raziskave, razvoj in inovacije ter 22,5 milijonov evrov za mikrokredite za mala in srednje velika podjetja.

  Arhiv: STA: POPRAVEK: Vlada potrdila nov predlog novele zakona o DDV

  Ljubljana, 19. avgusta (STA) - Vlada je v sredo določila besedilo novega predloga novele zakona o davku na dodano vrednost (DDV), potem ko je prejšnjemu na julijski seji DZ zmanjkal le glas podpore. V novem predlogu ostajajo zapisane rešitve, kot sta odprava praga za obvezen vstop kmetov v sistem DDV kot tudi izročitev računa kupcu v papirnati obliki le na njegovo zahtevo.

  Arhiv: Zbiramo prednaročila za koledarje ZRS za leto 2022

  Uporabnega koledarja bodo veseli vaši sodelavci, stranke ali partnerji.

  Arhivi