Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: Vlada določila cene električne energije za mikro, mala in srednja podjetja

    Vlada je na današnji dopisni seji sprejela Uredbo o določitvi cene električne energije za mikro, mala in srednja podjetja, ki so končni odjemalci, kot jih določa Zakon o oskrbi z električno energijo in začasno določila najvišje drobnoprodajne cene zanje.

    Arhiv: Poziv za presojo ustavnosti novele Zakona o dohodnini

    Včeraj so GZS in še dvanajst drugih gospodarskimi in kmetijskih organizacij naslovile na poslanske skupine Državnega zbora (DZ) poziv za vložitev ustavne presoje na novelo Zakon o dohodnini. Novela zakona, ki jo je DZ sprejel 9. decembra, med drugim prinaša nižjo splošno davčno olajšavo, ukinja usklajevanje olajšav z inflacijo (kar zaradi visoke inflacije pomeni dejansko nižje neto plače), zvišuje obdavčitev samostojnih podjetnikov (posebej normiranih zavezancev) in visoko izobraženih kadrov, otežuje notranje lastništvo podjetij ter bistveno poslabšuje socialni položaj kmetov na območjih z omejenimi možnostmi za kmetovanje.

    Arhiv: STA: Odmerni odstotki za izračun pokojninske osnove bodo leta 2023 izenačeni za oba spola

    Ljubljana, 28. decembra (STA) - Pri upokojitvenih pogojih bo leta 2023 edina sprememba ta, da se bodo odmerni odstotki za izračun pokojninske osnove izenačili za oba spola. Tako bo tudi za moške od 1. januarja 2023 veljalo, da odmerni odstotek za 40 let pokojninske dobe znaša 63,5 odstotka, za 15 let 29,5 odstotka, za vsako leto pa 1,36 odstotka oziroma za pol leta 0,68 odstotka.

    Arhiv: FURS: Obvestilo o izpolnjevanju/preklicu izpolnjevanja pogojev za določitev mesečnega davčnega obdobja

    FURS obvešča, da bo oddaja novega Obrazca DDV-DavObdobje (Obvestilo o izpolnjevanju/preklicu izpolnjevanja pogojev za določitev mesečnega davčnega obdobja) prek sistema eDavki omogočena od 3. 1. 2023.

    Arhiv: FURS: Informacija o novostih, ki jih prinaša novela ZDavP-2N

    V Uradnem listu Republike Slovenije, št. 163/22, z dne 27. 12. 2022, je bil objavljen Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona davčnem postopku (novela ZDavP-2N), ki je začel veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu, to je dne 28. 12. 2022.

    Arhiv: STA: Na Hrvaškem menjava kun v evre brez provizije še vse naslednje leto, a s količinsko omejitvijo

    Zagreb, 27. decembra (STA) - Banke na Hrvaškem bodo po uvedbi evra kot uradne valute brez provizije menjale po največ sto kosov bankovcev in sto kosov kovancev za kuno, za večje količine pa bodo zaračunale provizijo ali ne, odvisno od poslovne politike posamezne banke, je za hrvaško nacionalno televizijo HRT povedala direktorica Hrvaškega združenja bank Tamara Perko.

    Arhiv: Seminar Davčni obračun in letno poročilo za leto 2022 - urnik seminarjev po lokacijah

    Zbornica računovodskih servisov v sodelovanju z območnimi zbornicami in samostojnimi regionalnimi zbornicami v sistemu GZS tudi letos organizira seminar Davčni obračun in letno poročilo za leto 2022.

    Arhiv: STA: Ob prelomu leta: Z letom 2023 spet nove spremembe pri davkih

    Ljubljana, 24. decembra (STA) - Manj kot leto dni po zadnjih spremembah z novim letom prihaja spet nova novela zakona o dohodnini. Ustavila bo načrtovano zviševanje splošne olajšave, kar se zdi vladi pomembno za zagotovitev stabilnosti javnih financ, a številni v njej vidijo le korak k nižjim neto plačam. V luči energetske draginje so spremembe tudi pri trošarinah.

    Arhiv: Urad RS za intelektualno lastnino: Skupni sporazum, sklenjen med SAZOR GIZ k.o. in Gospodarsko zbornico Slovenije

    Urad za intelektualno lastnino (v nadaljevanju: urad) je prejel več vprašanj v zvezi s Skupnim sporazumom o fotokopiranju avtorskih del prek obsega iz 50. člena Zakona o avtorski in sorodnih pravicah pri opravljanju gospodarske dejavnosti v Sloveniji, ki sta ga sklenila kolektivna organizacija SAZOR GIZ k.o. in Gospodarska zbornica Slovenije (v nadaljevanju: Skupni sporazum). Zato urad v nadaljevanju podaja relevantna pojasnila.

    Arhiv: Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS: Obveznosti delodajalcev na področju štipendiranja

    Delodajalci imajo na področju štipendiranja do sklada dve različni obveznosti. Vsi, ki so podelili kakršnokoli štipendijo za aktualno šolsko leto (2022/2023), morajo o tem poročati skladu do 31. decembra 2022. Do 31. januarja 2023 pa morajo delodajalci oddati potrebe po kadrovskih štipendistih za prihodnje šolsko leto (2023/2024).

    Arhivi