Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


  Arhiv: FURS: Ponudniki turističnih bonov in Bonov 21 pozor! Portal za unovčevanje bonov na eDavkih bo odprt zgolj še nekaj dni

  FURS ponovno opozarja, da bo portal za unovčevanje turističnih bonov (TB) in Bonov 21, ki jih za opravljeno storitev niste uspeli unovčiti, odprt do vključno 30. 9. 2022.

  Arhiv: STA: Vlada potrdila predloge davčnih sprememb

  Ljubljana, 26. septembra (STA) - Vlada je na dopisni seji potrdila zakonodajni sveženj davčnih sprememb, s katerimi v delu posega v spremembe, sprejete marca letos v prejšnjem mandatu DZ, prinaša pa tudi nekatere nove rešitve. Večje spremembe davčne zakonodaje medtem na ministrstvu za finance napovedujejo za prihodnje leto, veljati pa naj bi začele v 2024.

  Arhiv: FURS: Finančna uprava v nadzore nad vračanjem sredstev, prejetih na podlagi interventne zakonodaje

  Vse prejemnike pomoči po interventni zakonodaji (tako imenovani protikorona ali PKP ukrepi) pozivamo, da v primeru neizpolnjevanja pogojev za prejem upravičenj, do 10. oktobra 2022 oddajo Izjave o vračilu upravičenj prek sistema eDavki, s čimer se lahko izognejo nadzoru in globam.

  Arhiv: STA: Interventnemu zakonu s področja oskrbe z energijo zelena luč DZ

  Ljubljana, 13. septembra (STA) - DZ je s 56 glasovi za in nobenim proti sprejel interventni zakon o ukrepih za obvladovanje kriznih razmer na področju oskrbe z energijo. Ta bo veljal do konca leta 2025 in temelji na štirih stebrih - zagotavljanje normalne oskrbe v primeru krize, skrb za zanesljivost oskrbe, zmanjšanje uvozne odvisnosti in blažitev pritiskov na cene energije.

  Arhiv: GZS proti obvezni božičnici

  Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je na enem izmed dogodkov dejal, da so »… na ministrstvu predlagali, da se uvede obvezna božičnica. To pomeni dodaten regres, kar pomeni, da se zaposlenim, če bo to sprejeto to zimo, izplača regres v znesku minimalne plače, ki ga bodo porabili za to da bodo lažje prebrodili draginjo.« Na GZS konkretnega predloga še nismo prejeli, zato podrobnosti ne moremo komentirati. Menimo pa, da je zakonska ali kakršna koli pravna obveznost izplačila nagrade za poslovno uspešnost, t. i. »božičnice«, ki bi izhajala na podlagi sklenjenega delovnega razmerja, nesprejemljiva. Takšne rešitve tudi primerljive države ne poznajo. Zavoljo tega takšnega predloga na GZS ne podpiramo.

  Arhiv: AJPES: Poslovanje društev in nepridobitnih organizacij

  Društva in nepridobitne organizacije predstavljajo pomemben del civilne družbe. V letu 2021 je bilo v 22.793 društvih 5.189 zaposlenih, ki so ustvarili 663 mio EUR prihodkov, 6.737 nepridobitnih organizacij pa je zaposlovalo 9.052 delavcev, ki so ustvarili 648 mio EUR prihodkov.

  Arhiv: SPOT: Prijava nezgode in poškodbe pri delu

  Od 1. 9. 2022 dalje je mogoče prijavo nezgode in poškodbe pri delu podati zgolj elektronsko prek portala SPOT. V kolikor prijave NPD ne bo urejal zakoniti zastopnik, si morate delodajalci urediti nova pooblastila. Predlagamo, da to naredite čim prej, da boste lahko morebitne poškodbe ali nezgode pri delu prijavili v predpisanih rokih.

  Arhiv: ECB: Ključne obrestne mere ECB

  Svet ECB je sklenil zvišati tri ključne obrestne mere ECB za 75 bazičnih točk. Tako se bo obrestna mera za operacije glavnega refinanciranja zvišala na 1,25%, obrestna mera za odprto ponudbo mejnega posojila na 1,50%, obrestna mera za odprto ponudbo mejnega depozita pa na 0,75%. Nove obrestne mere bodo začele veljati 14. septembra 2022.

  Arhiv: FURS: Novosti, ki jih prinaša prenovljena eKartica

  Knjigovodska kartica – eKartica v eDavkih davčnim zavezancem omogoča vpogled v stanje terjatev in obveznosti, evidentiranih v knjigovodski evidenci Finančne uprave iz naslova davkov, prispevkov, trošarin in okoljskih dajatev. Da bi bila eKartica za zavezance še bolj uporabna, so od zdaj na voljo nove funkcionalnosti eKartice, ki so bile razvite tudi upoštevajoč pobude uporabnikov.

  Arhiv: Finančna uprava z Zbornico računovodskih servisov o izboljšavah poslovanja

  Vodstvo finančne uprave se je na rednem letnem sestanku srečalo z vodstvom Zbornice računovodskih servisov. Udeleženci so obravnavali predloge za izboljšave in pobude članov Zbornice računovodskih servisov. Te se nanašajo zlasti na področje eDavkov, sistem pooblaščanja in eKartice.

  Arhivi