Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: FURS: Nakazilo pomoči za izvedbo antigenskih hitrih testov na virus SARS-CoV-2

    FURS obvešča upravičence do pomoči za izvedbo antigenskih hitrih testov na virus SARS-CoV-2 (pravne osebe, ki so organizirane kot gospodarske družbe, samostojne podjetnike posameznike in zadruge) in upravičence do pomoči za nakup antigenskih hitrih testov in PCR testov (nacionalne panožne športne zveze), da bo izplačilo pomoči za mesec januar 2021 izvedeno 26. februarja 2021 (v poznih popoldanskih urah).

    Arhiv: FURS: Vpliv pomoči PKP na izračun odbitnega deleža

    FURS je objavil pojasnilo številka 429-356/2021 z dne 26.2.2021 glede vpliva pomoči PKP na izračun odbitnega deleža.

    Arhiv: Posnetek seminarja: Kako pristopiti k preprečevanju prevar iz vidika lastnika in računovodje?

    Decembra smo v sodelovanju z Visoko šolo za računovodstvo in podjetjem Pronet Kranj pripravili dogodek na temo prevar iz vidika lastnika in računovodje.

    Arhiv: Aleš Cantarutti z aprilom novi generalni direktor GZS

    Ljubljana, 25. februar 2021 – Aleš Cantarutti je bil na današnji e-seji Upravnega odbora Gospodarske zbornice Slovenije (UO GZS) imenovan za novega generalnega direktorja GZS. 4-letni mandat bo nastopil 1. aprila 2021.

    Arhiv: Moratoriji in državna jamstva za nova posojila: Pobuda GZS, ZBS in OZS za podaljšanje interventne zakonodaje

    GZS, ZBS in OZS so na Vlado RS naslovili skupno pobudo, da se predlogi podaljšanja nekaterih ukrepov s področja moratorijev in državnih jamstev za nova posojila vključijo v #PKP9.

    Arhiv: MDDSZ: Pojasnilo 19. člena #PKP8

    19. člen ZDUOP (PKP8) ureja prepoved izplačila dobička, nagrad za poslovno uspešnost, (…) v primeru koriščenja ukrepa skrajšanega delovnega časa v letu 2021. V obrazložitvi predloga zakona je bilo »nerodno« zapisano, da se je zaradi podaljšanja ukrepa delnega subvencioniranja skrajšanja polnega delovnega časa obveznost seznanitve FURS o izplačilu dobička, nakupih lastnih delnic ali lastnih poslovnih deležev, izplačilu nagrad poslovodstvu oziroma dela plač za poslovno uspešnost poslovodstvu, z navedenim členom vzpostavila tudi za leto 2021. To je povzročilo skrb pri nekaterih delodajalcih, da se je omenjena prepoved podaljšala še v leto 2021. MDDSZ je potrdil naše razumevanje, da prepoved iz ZDUOP (PKP8) velja zgolj za delodajalce, ki so subvencijo za skrajšanje polnega delovnega časa prejemali tudi v letu 2021.

    Arhiv: AJPES: Objave obvestil o nameravanem prenehanju opravljanja dejavnosti s.p.

    24. februarja 2021 začne veljati sprememba Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1K), s katero preneha veljati obveznost samostojnih podjetnikov, da pred prenehanjem opravljanja dejavnosti ali prenosom podjetja, namero o prenehanju objavijo na spletnem portalu AJPES.

    Arhiv: STA: Vlada podaljšala nekatere ukrepe, med drugim omejitev gibanja ponoči

    Ljubljana, 17. februarja (STA) - Vlada se je danes seznanila z mnenjem strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19. Na podlagi zadnje ocene je na seji pričakovano za sedem dni, do 26. februarja, podaljšala veljavnost nekaterih odlokov, sprejetih na podlagi zakona o nalezljivih boleznih, med drugim omejitev gibanja ponoči.

    Arhiv: Anketa GZS o državni pomoči: Ohranjanje zaposlovanja ključno za ohranitev gospodarske aktivnosti

    Ljubljana, 17. januar 2021 – 70 % storitvenih in 60 % industrijskih podjetij je v lanskem letu beležilo padec prodaje, je pokazala anketa Gospodarske zbornice Slovenije, v kateri je sodelovalo 423 podjetij. Povprečnemu podjetju se je prodaja zmanjšala za 15 %. Kljub epidemiji pa je pretežni del podjetij leto zaključil s pozitivnim dobičkom iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA). Kot najkoristnejša ukrepa za ohranitev poslovanja so anketirana podjetja ocenila čakanje na delo in skrajšan delovni čas. 39 odstotkov podjetij, ki so pomoč prejela, pa bo moralo v povprečju vrniti 40 odstotkov pomoči.

    Arhiv: STA: Dovoljeno prehajanje občinskih meja in zbiranje do deset ljudi

    Ljubljana, 15. februarja (STA) - Ob prehodu Slovenije v oranžno fazo ukrepov za zajezitev novega koronavirusa se z današnjim dnem odpravlja omejitev prehajanja občinskih in regijskih meja za prebivalce, prav tako je od danes dovoljeno zbiranje do deset ljudi. Več omejitev se sprošča tudi na področju športa. V veljavi pa ostaja omejitev gibanja ponoči, med 21. in 6. uro.

    Arhivi