Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: MF: Objavljeni javnofinančni podatki za prvo polletje letošnjega leta

    Ministrstvo za finance je objavilo novo izdajo publikacije Javnofinančna gibanja, v kateri predstavljajo podatke štirih blagajn javnega financiranja v letošnjem prvem polletju ter podatke za prvo četrtletje za sektor država po metodologiji denarnega toka.

    Arhiv: IP: Obdelava OP ob izvedbi notranje revizije poslovanja

    IP je v mnenju poudaril, da je odločitev o tem, katera dokumentacija in s tem kateri osebni podatki bodo predmet revizije, v pristojnosti revizijske družbe. Revizorjem mora biti zagotovljena samostojnost in neodvisnost pri njihovem delu, predvsem pa jim mora biti omogočen dostop do dokumentov in s tem tudi osebnih podatkov (tako zaposlenih kot drugih oseb), povezanih z revizijo, to je do vseh tistih podatkov, ki so ustrezni, relevantni in omejeni na to, kar je potrebno za namene, za katere se obdelujejo.

    Arhiv: STA: Rekordni niz zviševanja evrskih obrestnih mer se nadaljuje

    Frankfurt, 27. julija (STA) - Svet Evropske centralne banke (ECB) je danes devetič zapored zvišal obrestne mere za območje evra. Tretjič v nizu je dvig znašal 0,25 odstotne točke. S tem je osrednji organ evrske denarne politike nadaljeval rekordni niz zaostrovanja denarne politike, ki se je začel julija lani.

    Arhiv: MF: Objavljen je predlog sprememb Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb

    Objavljen je predlog sprememb Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb, s katerim se spreminjajo določbe, vezane na določanje poslovne enote in omejevanje priznavanja obresti za davčne namene. Rok za oddajo komentarjev je 18. avgust.

    Arhiv: VŠR: Postanite Certificiran strokovnjak za obračun plač

    Obračunavanje plač in osebnih dohodkov je znanje, ki vam bo koristilo, ne glede na panogo, v kateri poslujete. Za vse, ki vas zanima, kako pravilno obračunati plače, so na Visoki šoli za računovodstvo pripravili certificiran program, na katerem boste spoznali in razumeli, kako pravilno pristopiti k obračunu.

    Arhiv: STA: DZ sprejel zakon o dolgotrajni oskrbi

    Ljubljana, 17. julija (STA) - DZ je s 54 glasovi za in 24 proti sprejel zakon o dolgotrajni oskrbi, v obravnavi po nujnem postopku. Ureja pravice iz dolgotrajne oskrbe in od 1. julija 2025 določa plačilo obveznega prispevka v višini enega odstotka. V koaliciji so prepričani, da je zakon kakovosten, v opoziciji pa mu nasprotujejo tudi zaradi obveznega prispevka.

    Arhiv: FURS: Obrazec VATR-APP (Zahtevek za vračilo DDV v drugi državi članici EU)

    Davčnim zavezancem, ki so v začetku leta oddali zahtevek za vračilo plačanega DDV v Italijo preko eDavkov (obrazec VATR-APP - Zahtevek za vračilo DDV v drugi državi članici EU) in do dneva objave tega obvestila na eDavke še niso prejeli potrdila o prejemu (obrazec VATR-APPR - Potrditev prejema zahtevka za vračilo DDV v drugi državi članici EU), predlagamo, da ponovno vložijo zahtevek.

    Arhiv: Slovenski podjetniški sklad razpisuje spodbude za mikro podjetja v lesarstvu

    Mikro podjetja iz lesarske panoge, ki na trg uvajajo proizvode in storitve na področju rabe lesa lahko preko Slovenskega podjetniškega sklada (Sklada) zaprosijo za nepovratna sredstva v višini od 15.000 EUR do 70.000 EUR. Izvajanje razpisa je predvideno v obdobju dveh let, in sicer v 2023 in v 2024.

    Arhiv: MF: Nov korak k dogovoru o mednarodni davčni reformi

    Na pariškem srečanju Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) ter skupine držav 20 največjih svetovnih gospodarstev (G20) je 138 članic z izjavo potrdilo pomemben napredek pri zgodovinskem globalnem dogovoru, ki bo omogočil pravičnejši in bolj stabilen mednarodni davčni sistem.

    Arhiv: MJU: eVročanje: preprosto, zanesljivo, digitalno

    Novembra leta 2020 je bila za potrebe elektronskega poslovanja uvedena storitev e-vročanje, dodatno pa jo je spodbudila pandemija Covid-19, ko je vročanje prek spleta prispevalo k zmanjšanju tveganja. Trenutno je v sistem elektronskega vročanja vključenih že skoraj 300 javnih institucij.

    Arhivi