Zapri

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


  Arhiv: STA: POPRAVEK: Vlada potrdila nov predlog novele zakona o DDV

  V 1. in 2. odstavku vesti je dan dopisne seje vlade sreda (IN NE danes). Popravek se nanaša tudi na ostale vesti o dopisni seji vlade.

  Ljubljana, 19. avgusta (STA) - Vlada je v sredo določila besedilo novega predloga novele zakona o davku na dodano vrednost (DDV), potem ko je prejšnjemu na julijski seji DZ zmanjkal le glas podpore. V novem predlogu ostajajo zapisane rešitve, kot sta odprava praga za obvezen vstop kmetov v sistem DDV kot tudi izročitev računa kupcu v papirnati obliki le na njegovo zahtevo.

  Kot so po dopisni seji danes sporočili z vlade, bodo z novim predlogom novele poenostavili in administrativno razbremenili davčne zavezance in davčni organ. Sledijo tudi ciljem okoljske politike. Predlog tako med drugim omogoča uveljavljanje odbitka DDV tudi za osebna motorna vozila za opravljanje dejavnosti, in sicer za vozila brez izpustov ogljikovega dioksida.

  Prav tako bi novela prinesla večjo fleksibilnost davčnemu organu za pojasnjevanje polj obračuna DDV, ki ga davčni zavezanci morajo predložiti preko sistema eDavki. Davčnim zavezancem glede na predlog novele ne bo več treba predložiti seznama prejetih in izdanih računov ob prvem obračunu davka na dodano vrednost, so zapisali v sporočilu za javnost.

  Z vladnim predlogom se ukinja tudi prag za obvezen vstop kmetov v sistem davka na dodano vrednost z ohranitvijo možnosti uveljavljanja pavšalnega nadomestila ali prostovoljnega vstopa v sistem davka na dodano vrednost, račun v papirni obliki pa se bo kupcu izročil le na njegovo zahtevo.

  Kot so pojasnili na vladnem uradu za komuniciranje, se s predlagano novelo, ki jo je pripravilo finančno ministrstvo, v nacionalno zakonodajo prenaša tudi več evropskih direktiv, ki urejajo nekatere obveznosti glede DDV pri opravljanju storitev in prodaji blaga na daljavo.

  Cilj predloga novele je tako uresničitev načela obdavčitve z DDV v državi članici potrošnje, to po pojasnilih vlade pomeni po stopnjah, ki se uporabljajo v Sloveniji, vključno z dobavami blaga na daljavo s tretjih ozemelj ali iz tretjih držav uvoženega blaga.

  Predlog ukinja tudi oprostitve plačevanja DDV na blago v pošiljkah neznatnih vrednosti, ki se v Slovenijo uvozi s tretjih ozemelj ali iz tretjih držav.

  Finančno ministrstvo je nov predlog novele pripravilo, potem ko je na julijski seji DZ predlaganim spremembam zakona o DDV zmanjkal le en glas podpore in so končale zakonodajno pot. Predlog novele je bil eden od zakonov iz paketa sprememb davčne zakonodaje, ki ga je vlada pripravila z namenom spodbujanja gospodarskega okrevanja po pandemiji covida-19.

  Vir: Tax-Fin-Lex >>

  Fotogalerija

   

  Arhivi