Mediji

Arhiv: Nesorazmeren dvig minimalne plače bo šok za sistem

Dvig minimalne plače za 4,7 % je nevaren precedens, saj ne sloni na smiselnih argumentih. Gospodarstvo je sicer v vzponu, vendar bodo manj uspešne panoge plačale ceno uspeha ostalega dela gospodarstva. Uspešnejši del gospodarstva pa bo plačal dvig plačnih pričakovanj. Namesto dviga minimalne plače bi se morala država usmeriti v izboljševanje pogojev za srednji razred.

Arhiv: GZS se zavzema za največ 10-dnevni rok za pridobitev enotnega dovoljenja

Demografski trendi potrjujejo bojazen, da bo pomanjkanje karov še večji izziv kot je bila do nedavno visoka brezposelnost. Zato je treba zagotoviti možnosti in priložnosti za hitrejše in enostavnejše zaposlovanje tujcev, še posebej visokokvalificiranih, so se strinjali udeleženci današnje okrogle mize v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije.

Arhiv: Javni poziv predsedniku Vlade RS k razrešitvi ministra za kulturo Antona Peršaka

Združenje radiodifuznih medijev pri Gospodarski zbornici Slovenije – Medijski zbornici je na letnem zboru članstva v sredo, 17. januarja 2018, soglasno sprejelo sklep za javni poziv predsedniku Vlade RS Miru Cerarju, da razreši ministra za kulturo Antona Peršaka.

Arhiv: Javni : zasebni sektor

Zahteve sindikatov javnega sektorja v višini 1 mrd EUR bi, če se uresničijo, pomenile za četrtino višjo maso plač v javnem sektorju od sedanje. To bi povzročilo ali kršenje fiskalnega pravila, ki je zapisano v ustavi, ali pa - v primeru njegovega spoštovanja - krčenje drugih postavk, kot so investicije in socialni transferji.

Arhiv: Javni sektor: v enem letu toliko kot v desetih

Masa plač se je v desetih letih v javnem sektorju* povečala za milijardo evrov, kar je bistveno več kot v gospodarstvu. Prav toliko so vredne aktualne zahteve v javnem sektorju. Te so naravnane izrazito v korist ene skupine in na škodo vseh državljanov in zaposlenih v gospodarstvu. Masa plač v javnem sektorju je v Evropi povprečno za 550 mio EUR nižja od sedanje (pri enaki stopnji razvitosti).

Arhiv: Dvig minimalne plače da, a sorazmeren

Nesorazmeren dvig minimalne plače, kot izhaja iz predloga MDDSZ, je brez racionalne ekonomske utemeljitve in ne bi koristil gospodarstvu, srednjeročno pa tudi ne zaposlenim in državi. Apeliramo, da v okviru socialnega dialoga zagotovimo pogoje, ki bodo vzdržni in razvojno naravnani, tako preko minimalne plače kot tudi sistemsko potrebnih sprememb na področju trga dela.

Arhiv: Francosko – slovenska konferenca o krepitvi blagovne menjave in obojestranskih investicij

Ljubljana, 16. januarja 2018 –Francija, s katero vrsto let sodelujemo predvsem na področju avtomobilske industrije, slovenskim podjetjem nudi tudi številne druge poslovne priložnosti, so se strinjali udeleženci današnje konference. Konferenco so organizirali Veleposlaništvo Republike Francije v Sloveniji, Gospodarska zbornica Slovenije, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo R Slovenije, Business France in Javna agencija SPIRIT Slovenija.

Arhiv: Francosko – slovenska konferenca o krepitvi bilateralnega gospodarskega sodelovanja

Francija, s katero vrsto let sodelujemo predvsem na področju avtomobilske industrije, slovenskim podjetjem nudi tudi številne druge poslovne priložnosti.

Arhiv: Podpisana nova Kolektivna pogodba grafične dejavnosti

Po dveh letih intenzivnih pogajanj in devetnajst let po podpisu do sedaj veljavne Kolektivne pogodbe grafične dejavnosti iz leta 1998 je bila danes podpisana nova Kolektivna pogodba grafične dejavnosti.

Arhiv: Pijačarska podjetja s samoregulacijo prispevajo k izboljšanju prehranskih navad

Ljubljana, 20.12.2017 – GZS–Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij je na novinarski konferenci predstavila poročilo o napredku sektorja brezalkoholnih pijač v letu 2016 na petih področjih zavez odgovornosti. Poročilo o napredku za leto 2016 dokazuje uspešnost samoregulacije pijačarskih podjetij, saj ta širijo ponudbo nizkoenergijskih pijač, pijač z manj sladkorja ter potrošniku zagotavljajo dodatne informacije o energijski vrednosti na označbah svojih izdelkov. Izpostavljen je bil program PREŽIVI, ki predstavlja nadgradnjo projekta Zaveza odgovornosti. Le-ta s posameznih sektorjev prerašča na celotno živilskopredelovalno industrijo.

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.