Mediji

GZS: Sprejeti #PKP8 prinaša manj, kot bi moral

#PKP8, ki je bil potrjen na včerajšnji seji Državnega zbora, prinaša nujne ukrepe, a je gospodarstvo s sprejetim besedilom zakona le delno zadovoljno, saj so podjetja od #PKP8 pričakovala več. Na GZS pričakujemo, da bodo izpuščena področja bolje naslovljena v napovedanem #PKP9.

Srečanje med MZZ in člani EESO

Gašper Dovžan, državni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve, se je preko videokonference srečal s slovenskimi člani v Evropskem ekonomsko-socialnem odboru, katerega članica je tudi samostojna pravna svetovalka pri Gospodarski zbornici Slovenije, Urška Sojč. Srečanje je bilo izvedeno v okviru priprav na predsedovanje Slovenije Svetu EU, z namenom medsebojnega informiranja o predvidenih aktivnostih, ki so vezane na sodelovanje med Evropskim ekonomsko-socialnim odborom ter Ministrstvom za zunanje zadeve.

Sonja Šmuc s koncem februarja zapušča GZS kot generalna direktorica

Sonja Šmuc bo zaključila mandat na mestu generalne direktorice z 28. februarjem 2021, skladno s sporazumnim dogovorom z vodstvom GZS. V obdobju po prenehanju funkcije dosedanji generalni direktorici GZS in do imenovanja ter nastopa funkcije novega generalnega direktorja bo vršilec dolžnosti izvršni direktor GZS, Mitja Gorenšček.

Predlog #PKP8: GZS pripravila predloge sprememb

Gospodarska zbornica Slovenije je danes na Vlado RS in poslanske skupine naslovila predloge sprememb Predloga zakona o dodatnih ukrepih za omilitev posledic COVID-19 (#PKP8) v amandmajski obliki. Spremembe pričakuje tako pri subvencioniranju minimalne plače kot pri ukrepih čakanja na delo, skrajšanega delovnega časa ter kratkotrajnih bolniških odsotnosti.

GZS pozvala finančno ministrstvu h pomoči podjetjem v najbolj prizadetih dejavnostih

Gospodarska zbornica Slovenije je na Ministrstvo za finance RS naslovila pobudo za pomoč tistim skupinam podjetij, ki ostajajo pri do sedaj veljavnih interventnih ukrepih v celoti ali delno spregledane. Pri tem je izpostavila predvsem subjekte, ki pripadajo dejavnostim fitnesa, rekreacije in regeneracije, sejmarskih dejavnosti, industrije srečanj, gostinstva in turizma ter drobnega gospodarstva. Navedla je tudi nekaj predlogov sprememb veljavnih ukrepov - med drugim pri ukrepih čakanja na delo, kritju fiksnih stroškov, odlogu kreditnih obveznosti in obveznosti lizinga.

GZS pripravila predloge ukrepov za #PKP8 ter predlagala spremembe začasnih odlokov

GZS je na Vlado RS posredovala predloge ukrepov za 8. protikoronski zakonodajni paket. Razmere za poslovanje so v vrsti podjetij še vedno zelo zaostreni, predlagani ukrepi GZS pa bi podjetjem omogočili obstoj in nadaljnje poslovanje. Hkrati je GZS predlagala tudi spremembo nekaterih začasnih odlokov.

Krizni dodatek: GZS dala pobudo za spremembo mnenja MDDSZ glede upoštevanja poslovne uspešnosti

Gospodarska zbornica Slovenije je na MDDSZ naslovila pobudo za spremembo njihovega mnenja glede upoštevanja poslovne uspešnosti kot pogoja za pridobitev pravice do kriznega dodatka po #PKP7. Predlagala je, da se poslovna uspešnost, ugotovljena za določeno obdobje, pri pridobitvi pravice do kriznega dodatka, upošteva v sorazmernih deležih.

Na slavnostni skupščini o pokoronskem času in krepitvi medzborničnega sodelovanja

Ob 170-letnici delovanja je GZS organizirala slavnostno digitalno skupščino, na kateri so predstavniki zbornic, ustanovljenih z istim aktom, razpravljali o trenutnih razmerah, nujnih korakih za nov gospodarski zagon in prihodnjem sodelovanju.

GZS - 170 let tradicije

Gospodarska zbornica Slovenije danes praznuje 170-letnico svojega delovanja. Zgodovino je pričela pisati leta 1851, ko je bila ustanovljena prva čez-sektorska gospodarska zbornica na Slovenskem. Od prvih začetkov pa vse do danes ostaja rdeča nit vseh zborničnih prizadevanj zastopanje interesov članov in krepitev konkurenčnosti slovenskega gospodarstva.

Arhiv: Obvezno upokojevanje uravnotežuje pravice delodajalcev in delojemalcev

Ljubljana, 31. december 2020 - Na GZS menimo, da so ocene sindikatovo več stomilijonskem pritisku na pokojninsko blagajno in javne finance zaradi ukrepa upokojevanja po #PKP7 močno pretirane. Vsak delodajalec si želi ohranjati dobre sodelavce in večina starejših zaposlenih, ki želijo delati, je za podjetja dragocena. Za tiste, ki jim je v 40 letih dela zmanjkalo elana ali sodobnega znanja, pa je prav, da ima tudi delodajalec možnost, da se izreče o nadaljevanju ali prekinitvi delovnega razmerja z zaposlenim, ki ima pogoje za upokojitev in s tem doseženo socialno varnost.

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.