Mediji

Odpiranje vrat japonskim investicijam

Izvršni direktor GZS Mitja Gorenšček se je v vlogi državnega svetnika, predstavnika gospodarstva, prejšnji teden udeležil uradnega obiska delegacije Državnega sveta na Japonskem. Med drugim so obiskali tudi dve podjetji, Seico, znanega proizvajalca ročnih ur, ter izdelovalca avtomobilov Mazda. S predstavniki japonskega ministrstva za gospodarstvo so se pogovarjali o aktualnih izzivih v energetiki.

Ali veste, da lahko so 15. novembra zaprosite za pomoč zaradi visokih cen električne energije in zemeljskega plina?

Upravičenci so pravne ali fizične osebe ali gospodarska interesna združenja. Predvidene so tri vrste pomoči – enostavna pomoč, posebna pomoč in pomoč za energetsko intenzivna podjetja. Več o tem pojasnjuje Simona Lesar iz Strateškega razvoja GZS v svojem Hitrem poslovnem nasvetu.

Zbornice regije Alpe Adria tudi o energetski krizi

Predstavniki zbornic, vključenih v NAAN (New Alpe Adria Network), so se sestali na letni konferenci v Benetkah. Med udeleženci je bil Mitja Gorenšček, izvršni direktor GZS, ki je aktivna članica mreže. Udeleženci so razpravljali o gospodarskih razmerah posameznih regij, usklajeni širitvi infrastrukture ter razmerah na trgu dela.

Obalno-kraška regija ima jasne strateške cilje

Ekonomsko-socialni svet obalno-kraške regije bo v naslednjih dveh letih oblikoval strategijo razvoja obalno-kraške regije do leta 2050, skupaj z akcijskimi načrti za posamezna področja«, je po današnji seji dejal predsedujoči svetu, direktor Primorske gospodarske zbornice Robert Rakar.

Španija: Potreben je pravi pristop

Povezujemo, krepimo prepoznavnost, odkrivamo poslovne priložnosti za slovenska podjetja in preko mreže partnerjev odpiramo vrata. Konec novembra (od 21. do 25. novembra) CEMP z lokalnimi partnerji pripravlja delegacijo v Navarro in Baskijo.

Arhiv: Saudova Arabija: Zaupanje se gradi počasi

Center za mednarodno poslovanje pri GZS je v sodelovanju s slovenskimi nosilci internacionalizacije in saudskimi partnerji zasnoval niz promocijskih aktivnosti slovenskega gospodarstva na saudskem trgu.

Koreja: Priložnosti na več področjih

Sporazum z EU je pospešil rast blagovne menjave. V okviru novo odprtega veleposlaništva v Seulu deluje gospodarski oddelek, s katerim GZS že načrtuje skupne aktivnosti za pomoč našim izvoznikom. V začetku decembra bo potekal poslovni dogodek z naslovom Korea Grand Sourcing Fair 2022 (KGSF 2022), na katerem se bodo udeleženci lahko srečali s korejskimi dobavitelji, letos prvič pa bodo organizirana tudi poslovna srečanja tujih dobaviteljev s korejskimi uvozniki.

Arhiv: Pobuda GZS glede vračanja prejete pomoči po PKP zakonodaji

Skladno z veljavno zakonodajo so nekatera podjetja prejela odločbe FURS, s katerimi jim je naloženo plačilo vračila pomoči oziroma vračila sorazmernega dela pomoči v zelo visokih zneskih, ki že ogrožajo njihovo likvidnost ter poslovanje.

Arhiv: Energetska samozadostnost Slovenije bo za porabnika cenejša in varnejša

Ljubljana, 27. oktober 2022 – »Veliko govorimo o zeleni energiji in energetskem prehodu. Vprašanje pa je, kaj smo na tem področju že naredili oziroma kakšni so načrti Slovenije. V kolikor ne bomo zagotovili zadostnih virov nizkoogljične energije, bomo ogrozili proizvodnjo materialov in s tem konkurenčnost slovenskega gospodarstva,« je poudaril predsednik GZS Tibor Šimonka na posvetu o energetskem prehodu Slovenije, ki so ga danes v Državnem svetu skupaj organizirali Strateški svet GZS za energetski prehod, Svet za razvoj pri SAZU in Državni svet RS.

Arhiv: Reprezentativne delodajalske organizacije proti izredni uskladitvi minimalne plače

Ljubljana, 26. oktober 2022 – "Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS), Trgovinska zbornica Slovenije (TZS), Združenje delodajalcev Slovenije (ZDS) ter Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije (ZDOPS) nasprotujemo napovedani izredni uskladitvi minimalne plače, saj ta ni predvidena v Zakonu o minimalni plači in predstavlja odstop od načela predvidljivosti poslovnega okolja," so v skupnem stališču, posredovanem predsedniku vlade in ministroma za gospodarstvo in delo, zapisale reprezentativne delodajalske organizacije.

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.