Mediji

Arhiv: Izjema za napotene javne uslužbence: Ali velja za vse ali pa bomo vložili ustavno presojo!

Ljubljana, 3. oktober 2023 - »Odločitev vlade, da za napotene javne uslužbence zagotovi enoletno prehodno obdobje izvajanja določil Zakona o izvajanju čezmejnih storitev, je sprejemljiva zgolj in edino, če bo enako veljalo tudi za vse ostale napotene delavce,« je dejal Mitja Gorenšček, glavni izvršni direktor GZS. Ob tem je opozoril, da imajo napoteni javni uslužbenci že sedaj dohodninsko olajšavo, z izjemo pa bi ohranili tudi ugodnejšo obravnavo pri plačilu prispevkov.

Arhiv: Večja uporaba zdravstvenih pripomočkov bi zmanjšala stroške in izboljšala zdravljenje pacientov

V četrtek, 28. septembra in petek, 29. septembra je potekal največji dogodek s področja medicinske tehnologije in storitev v Sloveniji. Več kot dvajset domačih in tujih predavateljev je v ospredje postavljalo dostopnost in enakovredno obravnavo uporabnikov zdravstvenih storitev. Dvodnevni dogodek je organizirala Zbornica ponudnikov medicinske tehnologije in storitev GZS - MedTech Slovenija.

Arhiv: Koroško gospodarstvo potrebuje osnovne konkurenčne pogoje in razvojne spodbude

Slovenj Gradec, 27. september 2023 – Srečanja s predsednikom vlade in ministri ob njihovem obisku v koroški regiji so se udeležili številni predstavniki gospodarstva, kot so direktorji podjetij Tab, SIJ Metal Ravne, Monter Dravograd, Avto Kočevje, Kolding, Koroška kmetijsko gozdarska zadruga, Vabo, Robeta in mnogi drugi. Zavedajo se težke situacije koroškega gospodarstva in številnih izzivov, ki jih v prihodnih letih še čakajo.

Arhiv: Ustanovljen saudsko-slovenski poslovni klub

Ljubljana, 27. september 2023 - Ob obisku saudskega ministra za gospodarski razvoj in načrtovanje Alibrahima v Sloveniji sta Gospodarska zbornica Slovenije in Federacija saudskih zbornic podpisali dogovor o ustanovitvi saudsko-slovenskega poslovnega kluba.

Arhiv: Tibor Šimonka na konferenci Izvozniki 2023

Industrija proizvodnje materialov je trenutno v največji stiski in se sooča z zaskrbljujočim padanjem naročil. Potrebujemo konkretne in ciljane ukrepe, je uvodoma poudaril predsednik GZS, in dodal: “Nekoliko me pomirja dejstvo, da se na gospodarskem ministrstvu tega zavedajo in so pristopili k oblikovanju strateškega načrta za povečanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva.

Arhiv: Ostro nasprotujemo nameri vlade, da še dodatno obremeni delodajalce

Delodajalske organizacije GZS, TZS, OZS, ZDS in ZDOPS smo predsedniku vlade dr. Robertu Golobu poslale dopis, v katerem izražamo ostro nasprotovanje nameri Vlade RS, da ponovno uvede daljše obdobje izplačevanja bolniške odsotnosti v breme delodajalca na način, kot je to veljalo pred spremembo zakonodaje v letu 2022.

Arhiv: Podjetja pripravljena na zeleni prehod, ovira so dolgi postopki umeščanja v prostor in pomanjkanje sredstev

Ljubljana, 22. september 2023 – »Slovenska industrija se velikokrat sooča z očitki, ali morda celo stereotipi, da premalo dela na zelenem prehodu, na energetski učinkovitosti in ogljični nevtralnosti. Vendar anketa, ki smo jo naredili med podjetji te stereotipe demantira, saj kaže, da že tri četrtine podjetij dela na teh projektih,« je na posvetu o Nacionalnem energetskem in podnebnem načrtu (NEPN) uvodoma povedala generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal in še enkrat spomnila, da je cilj gospodarstva, da NEPN vsebuje take ukrepe, ki bo industriji zagotovila stabilen in konkurenčen vir energije. »Če tega ne zmoremo ali ne želimo, potem moramo tej industriji tudi jasno povedati, da ji v tej deželi ni mesta,« je bila jasna Nahtigal.

Arhiv: UO GZS s finančnim ministrom o mini davčni reformi

Ljubljana, 21. september 2023 – »Predlagamo mini davčno reformo, ki bi podjetjem omogočila, da vsaj nekoliko zadihajo. Gre za preizkušene metode, ki so jih v bolj propulzivnih evropskih državah že preizkusili in zabeležili odlične rezultate,« je izpostavil predsednik GZS Tibor Šimonka na današnji seji Upravnega odbora GZS v razpravi z ministrom za finance Klemnom Boštjančičem.

Arhiv: Proti spremembam ZVO-2 po hitrem postopku

»V sredo, 21. septembra, smo imeli z vodstvom Državnega sveta zelo konstruktiven dialog. Strinjamo se, da si vsi želimo živeti v lepšem in čistejšem okolju in da bo slovensko gospodarstvo naredilo vse v svoji moči, da pripomore k temu cilju. Vendar predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu okolja, za katerega so nevladne organizacije v ponedeljek zbrale potrebno število podpisov za vložitev v Državni zbor, ni prava pot,« je uvodoma poudarila generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal in povzela mnenje gospodarskih organizacij, ki so pristopile k temu pozivu.

Arhiv: Dan inovativnosti 2023: 10 zlatih priznanj in 2 posebni priznanji za inovacijski izziv

Brdo pri Kranju, 19. september 2023 – V okviru Dneva inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) danes že enaindvajsetič podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in drugih organizacijah. Rdeča nit letošnje podelitve je bila »Inovacija = ideja x energija2«. Nacionalno priznanje GZS za najboljše inovacije predstavlja najvišje priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij in s tem promocijo inovativnosti v Sloveniji. Podeljenih je bilo 10 zlatih, 22 srebrnih, 11 bronastih priznanj, 2 posebni priznanji za inovacijski izziv ter 1 priznanje za prebojno invencijo.

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.