Mediji

Gospodarstveniki z ministrom Vizjakom o gradbeni zakonodaji

Ljubljana, 20. oktober 2021 - Gradbena zakonodaja je z vidika posegov v okolje in prostor ena osrednjih in najpomembnejših regulativnih ureditev, so se strinjali udeleženci današnjega posveta, na katerem so predstavniki ministrstva in direktor GZS - Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala (ZGIGM) predstavili osnutka Gradbenega zakona in Zakona o urejanju prostora, ki se nahajata v parlamentarni obravnavi. Dogodek je organizirala GZS - Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala.

Odločni NE zapiranju gospodarstva, odločni DA preventivnim ukrepom

Ljubljana, 19. oktober 2021 – »Podatki o okužbah s covidom-19 so vsak dan bolj alarmantni. A še vedno jih lahko obvladamo z odgovornim ravnanjem slehernega posameznika, doslednim spoštovanjem preventivnih ukrepov, upoštevanjem PCT pogoja ter okrepitvijo cepljenja. Gospodarstvo ostro nasprotuje vsakršnim idejam o ponovnem zapiranju. To enostavno ni sprejemljivo,« je jasen generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti. GZS zagovarja čim večjo precepljenost prebivalstva proti covid-19 ter spodbujanje zaposlenih k cepljenju. Le na ta način bo mogoče ohraniti odprtost države v naslednjem obdobju.

Sredstva iz Sklada za podnebne spremembe edini način za reševanje drastičnega dviga cen energentov v gospodarstvu

Ljubljana, 19. oktober 2021 – Na izjemen porast cen energentov se predvsem energetsko intenzivna industrija odziva tudi z ukrepi zmanjšanja obsega svoje proizvodnje in zamrznitvijo investicijskih odločitev. Zato je Gospodarska zbornica Slovenije na Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) posredovala pobudo glede prerazporeditve porabe sredstev iz Sklada za podnebne spremembe.

Skupna izjava za javnost GZS, TZS, OZS, ZDS in ZDOPS - nujna seja Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide

Ljubljana 19. oktober 2021. Pred 60. nujno sejo Odbora za delo, družino, socialo in invalide, katere sklic je zahtevala SD, in bo v ponedeljek 25.10.2021, so GZS, TZS, OZS, ZDS in ZDOPS na predsednico Odbora, Evo Irgl, člane Odbora in vabljene, vseh 5 delodajalskih organizacij, članic ESS, naslovili naslednje stališče.

Luc Frieden izvoljen za novega predsednika Eurochambres

Na skupščini 15. oktobra 2021 je bil Luc Frieden, predsednik luksemburške gospodarske zbornice, soglasno izvoljen za predsednika Eurochamres za naslednje dveletno obdobje. Funkcijo bo od sedanjega predsednika Christopha Leitla prevzel 1. januarja 2022.

Arhiv: Izjemen dvig cen energentov nepredstavljiv izziv za slovensko industrijo

Ljubljana, 14. oktober 2021 - »Gospodarstvo je razočarano nad prepočasnimi odzivi slovenskih in evropskih odločevalcev ter odsotnostjo pravočasnih rešitev, ki bi naslovile izjemen porast cen energentov,« je kritičen generalni direktor GZS Aleš Cantarutti. Odnos do resnosti situacije v gospodarstvu je podcenjujoč, saj odločevalci v Bruslju očitno ne razumejo resnosti situacije, v kateri se nahaja v prvi vrsti energetsko intenzivna industrija, nadalje pa tudi vsa ostala industrija. Tudi z ministrstev se na poziv GZS glede urgentnega reševanja problematike še niso odzvali.

Arhiv: MLEKARNE SI ŽELIJO VEČ EKOLOŠKEGA MLEKA

Ljubljana, 13. oktober 2021GZS - Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij je pripravila Mlekarsko konferenco na kateri so predstavili stanje na mlečnem trgu, trenutne in prihodnje izzive mlekarskega sektorja ter potenciale za pridelavo ekološkega mleka v Sloveniji. Interes za odkup ekološkega mleka s strani mlekarn obstaja, povečuje se tudi povpraševanje po ekološkem mleku in mlečnih izdelkih pri potrošnikih. Imamo dober potencial za povečanje ekološke prireje mleka.

Arhiv: Dan inovativnosti 2021: 9 zlatih priznanj in 1 posebno priznanje za inovacijski izziv

Ljubljana, 12. oktobra 2021 – V okviru Dneva inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) danes že 19. podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in drugih organizacijah. Nacionalno priznanje GZS za najboljše inovacije predstavlja najvišje priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij in s tem promocijo inovativnosti v Sloveniji. Podeljenih je bilo 9 zlatih, 31 srebrnih ter 1 posebno priznanje za inovacijski izziv – inovacije, ki rešujejo izzive covida-19. Nagrajena je bila tudi najboljša inovacija leta po izboru javnosti.

Arhiv: Slovensko-poljska blagovna menjava: Bomo letos presegli dve milijardi?

Ljubljana, 12. oktober 2021 - Polletni kazalci o blagovni menjavi Slovenije s Poljsko nakazujejo na to, da bi do konca letošnjega leta le-ta lahko presegla okroglo številko. Kar je še bolj navdušujoče, je dejstvo, da je obseg našega izvoza večji od uvoza iz te države. Tudi o teh ugodnih trendih in številkah je tekla beseda na današnjem delovnem srečanju generalnega direktorja GZS Aleša Cantaruttija s poljskim veleposlanikom Krzysztofom Olendzkim.

Arhiv: Na konferenci o prenovi poklicnega izobraževanja

Generalni direktor GZS Aleš Cantarutti je na konferenci Prenova poklicnega izobraževanja v letih 2016–2021 poudaril, da je »GZS skrbnica večine vajeniških pogodb. Ugotavljamo, da vstopajo v vajeništvo napredna in zelo odgovorna podjetja, ki želijo prispevati k večji zaposljivosti mladih.« Dejal je, da je izvajanje vajeništva zelo zahtevna naloga in se na tem mestu zahvalil vsem podjetjem, ki namenjajo veliko svojega časa in tudi drugih virov za usposabljanje vajencev.

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.