Mediji

Arhiv: Delodajalske organizacije ne nasprotujemo prenosu EU direktiv v Zakon o delovnih razmerjih

Ljubljana, 12. oktober 2023 - Delodajalske organizacije ne nasprotujemo prenosu dveh EU direktiv v Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1), ne moremo pa pristati na ostale predlagane spremembe, ki niso bile usklajene med vsemi socialnimi partnerji, so med drugim zapisali predstavniki petih delodajalskih organizacij - Gospodarske zbornice Slovenije, Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, Trgovinske zbornice Slovenije, Združenja delodajalcev Slovenije in Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije - v pismu, naslovljenem na predsednika vlade.

Arhiv: Materiale potrebujemo - ali jih bomo izdelovali mi, ali kdo drug

Portorož, 12.10.2023:»Industrija proizvodnje materialov je trenutno v največji stiski in se sooča z zaskrbljujočim padanjem naročil. Potrebujemo konkretne in ciljane ukrepe države. Država, ki ne bo imela zadostnih virov strateških materialov, jih bo prisiljena uvažati, zato mora s svojimi materiali upravljati pametno ter spodbujati vlaganja v raziskave in razvoj alternativnih materialov in tehnologij«, je bila jasna generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal, ki se je udeležila letnega srečanja SRIP MATPRO (Strateško razvojno-inovacijsko partnerstvo Materiali kot končni produkti) na Bernardinu.

Arhiv: Danes bi bil zeleni prehod slovenske industrije v velikem delu že zaključen!

Ljubljana, 10. oktober 2023 – Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je v teh dneh upravičencem za leto 2022 izplačalo 25,7 milijona evrov iz Sklada za podnebne spremembe kot nadomestilo energetsko intenzivnim podjetjem, ki so oziroma bodo v letih od 2022 do 2024 plačevala višje cene električne energije zaradi trgovanja s kuponi toplogrednih plinov. V tem obdobju bodo sicer podjetja prejela vsega skupaj 99,15 mio evrov.

Arhiv: Gospodarstveniki pri predsedniku vlade enotno in odločno: »Če želimo blaginjo za vse, je čas, da prenehate dodatno obremenjevati gospodarstvo.«

Predsednice in predsedniki 14 gospodarskih in kmetijskih organizacij ter združenj so se danes sestali s predsednikom vlade dr. Robertom Golobom in ministrsko ekipo. Gospodarstvo je pozvalo k srečanju, saj si želi biti enakovreden sogovornik pri pripravi premišljenih in dolgoročnih po-poplavnih in siceršnjih ukrepov ter sprememb. Parcialni ukrepi, ki so bili že sprejeti ali najavljeni, povzročajo še dodatne nepotrebne pretrese, v že tako nestabilnem poslovnem okolju. Gospodarstveniki se zavedajo, da lahko le skupaj – država, gospodarstvo in civilna družba – oblikujejo prihodnost države in družbe ter zagotavljajo blaginjo za vse.

Arhiv: Vietnamsko – slovensko B2G in B2B srečanje na GZS

Izvršna direktorica GZS za področje strateškega razvoja in internacionalizacijo Marjana Majerič vidi srečanje kot priložnost za izmenjavo izkušenj in stališč o različnih vidikih in gospodarskih vprašanjih, na primer o povečanju stroškov surovin, vprašanjih dobavne verige, težavah pri zaposlovanju ljudi, ponovni industrializaciji in cenah energije.

Arhiv: Azijski kadrovski bazen – priložnost za slovensko gradbeno in komunalno gospodarstvo, pa tudi ostale gospodarske panoge

Slovensko gradbeno in komunalno gospodarstvo že vrsto let opozarjata, da za svoje normalno delovanje in razvoj potrebujeta kakovostne kadre, ki bodo na ustrezen način zagotavljali nadaljnjo gospodarsko rast in tehnološki razvoj obeh za državo pomembnih gospodarskih panog. Pomanjkanju delovne sile smo priča v vseh vejah gradbeništva in komunalnega gospodarstva – od najenostavnejših poklicev vse do inženirskega kadra. Na današnjem posvetu v organizaciji GZS – Zbornice gradbeništva in IGM v sodelovanju z Adeccom so bile zato predstavljene številne priložnosti, ki jih temu delu gospodarstva nudi azijski trg.

Arhiv: Popravilo blaga je bolj trajnostna rešitev, ki pa bo za manjša podjetja izziv

Ljubljana, 9. oktober 2023 – GZS sicer podpira predlog direktive Evropskega parlamenta in Sveta o popravilu blaga, kar lahko prispeva k trajnostnemu razvoju in bolj učinkoviti uporabi naravnih virov, vendar opozarja, da bodo predvsem manjša podjetja imela težave pri spoštovanju te direktive.

Arhiv: Savinjska šaleška regija pričakuje pohitritev popoplavne sanacije

Velenje, 6. oktober 2023 – Člani Upravnega odbora Savinjsko-šaleške gospodarske zbornice so na svoji seji opozorili na ključne probleme popoplavne obnove regije in pomanjkanje razpoložljivih informacij s strani vlade o načrtovanih rokih in aktivnostih za čim hitrejšo sanacijo gospodarstva in okolja regije. Zavzeli so se za vzpostavitev koordinacije med Gospodarsko zbornico Slovenije, Savinjsko šaleško gospodarsko zbornico, Razvojno agencijo SAŠA ter župani.

Arhiv: Računovodja mora biti vedno korak naprej

Kar 365 udeležencev se je zbralo na 25. Kongresu izvajalcev računovodskih storitev, največjem in najpomembnejšem izobraževalnem in družabnem dogodku računovodske stroke. Pod geslom »Pogled v prihodnost« na dvodnevnem dogodku, ki ga tradicionalno vsako leto organizira GZS - Zbornica računovodskih servisov, razpravljajo o novostih in trendih na področju računovodskih storitev, ki so nenazadnje bistvenega pomena za poslovno uspešnost in strateške odločitve podjetij in samostojnih podjetnikov.

Arhiv: Uvedba samostojnega predmeta informatike in računalništva v šole je kritična nuja

Ljubljana, 3. oktober 2023 – V Sloveniji bi morali letno usposobiti okoli šest tisoč strokovnjakov informacijske in komunikacijske tehnologije, a jih le okrog 2.500, kar Slovenijo uvršča na prvo mestu v EU po težavah pri pridobivanju IKT kadrov. Ravno zato je obvezen predmet računalništva in informatike (RIN) s primernim učnim programom, ki bi digitalno opismenjeval vse mlade v osnovnih in srednjih šolah, kritična nuja, je izpostavil Igor Zorko, predsednik Gospodarskega strateškega sveta GZS za digitalizacijo in predsednik GZS - Združenja za informatiko in telekomunikacije na današnjem posvetu. Temelje za stanje čez 10, 15 let je treba postaviti danes.

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.