Mediji

Arhiv: Letno srečanje članov GZS - Zasavske gospodarske zbornice

GZS - Zasavska gospodarska zbornica je v sredo, 23. avgusta, organizirala drugo letno srečanje članov z vodstvom GZS. Tudi letošnje srečanje je bilo namenjeno predvsem seznanitvi članov z aktivnostmi zbornice, razpravi o izzivih, s katerimi se trenutno soočajo podjetja, ter mreženju med člani. Tovrstna letna srečanja bosta Zasavska gospodarska zbornica in GZS nadaljevali tudi v prihodnjih letih.

Arhiv: Pretresljiva razsežnost poplav

»Fotografije in posnetki, ki smo jih spremljali v medijih, so nas pretresli. Toda vse razsežnosti in posledice poplav lahko dojamemo šele, ko jih vidimo na lastne oči. Ko začutiš stisko in hkrati upanje in hvaležnost prizadetih ljudi. Mnogi nimajo le uničenih domov, ujma je ogrozila tudi njihova delovna mesta.

Arhiv: Začasna ocena škode v podjetjih blizu 400 milijonom evrov

Ljubljana, 10. avgust 2023 - »Hitra pomoč gospodarstvu je najbolj učinkovit odgovor na stisko, v kateri so se znašla mnoga podjetja na najbolj prizadetih območjih. Ukrepi, ki jih je včeraj potrdil Državni zbor, gredo v pravo smer. Zato moramo s takim tempom nadaljevati«, pravi generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal.

Arhiv: Gospodarstvo pozdravlja hiter odziv vlade

Na Gospodarski zbornici Slovenije pozdravljamo hiter odziv vlade, ki razume, da je potrebno tudi podjetjem na prizadetih območjih zaradi poplav pomagati, da čim prej zaženejo proizvodnjo in ohranijo delovna mesta. Na sestanku na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, na katerem so bili prisotni tudi predstavniki Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve včeraj, 7. avgusta smo skupaj z ostalimi delodajalskimi organizacijami dorekli usklajene ukrepe.

Arhiv: Posledice poplav za gospodarstvo bodo izjemne

»Prve informacije, ki jih dobivamo od članov, so zaskrbljujoče. Škoda za gospodarstvo bo ogromna. Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da pomagamo podjetjem«, se je odzval predsednik GZS Tibor Šimonka na posledice poplav za gospodarstvo.

Arhiv: Napoteni delavci v tujino niso samo diplomati

»Delodajalci že od decembra lani, ko je bil sprejet Zakon o čezmejnem opravljanju storitev, opozarjamo vlado na problem dodatne obremenitve plač napotenim delavcem iz gospodarstva, vendar se politika ni zganila, dokler niso ugotovili, da imajo enak problem tudi javni uslužbenci«, je problematiko komentiral glavni izvršni direktor GZS Mitja Gorenšček. Spomnil je še, da so javni uslužbenci napoteni na delo v tujino že danes deležni dohodninske olajšave, kar je ustavno sporna neenaka obravnava vseh zaposlenih, zato delodajalci pričakujejo, da bo vlada enako obravnavo razširila tudi na napotene delavce iz gospodarstva.

Arhiv: Znatno ohlajanje gospodarstva: Junijski padec porabe električne energije v predelovalnih dejavnostih brez primere v zgodovini

Ljubljana, 26. julij 2023 - Junijska poraba električne energije v predelovalnih dejavnostih je bila za petino nižja kot lani in celo za desetino nižja kot v času prvega vala pandemije covida-19 (junij 2020). Julijski podatki o razpoloženju v evropskem in slovenskem gospodarstvu pomenijo poglabljanje negativnih trendov v predelovalnih dejavnostih in upočasnjeno rast v storitvenih dejavnostih.

Arhiv: GZS ponovno izpostavlja: Ne nasprotujemo sistemski ureditvi dolgotrajne oskrbe, nasprotujemo pa dodatnim obremenitvam delodajalcev

V medijih je zaokrožila izjava ministra za delo Luke Mesca, da naj bi GZS večkrat zelo jasno povedala, da po njenem mnenju financiranje dolgotrajne oskrbe ne bi smelo biti solidarnostno, ampak bi moralo predstavljati individualno zavarovanje.

Arhiv: »Razmere v gospodarstvu, kam nas peljejo reforme in stanje na področju delovanja Ekonomsko-socialnega sveta«

Vodstva vseh petih reprezentativnih gospodarskih zbornic in delodajalskih združenj, članic Ekonomsko-socialnega sveta, z današnjim dnem izstopamo iz Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) vse dotlej, dokler v naši državi ne vzpostavimo enakopravnega tripartitnega socialnega dialoga, ki bo temeljil na spoštovanju Pravil o delovanju Ekonomsko-socialnega sveta.

Arhiv: Reprezentativne delodajalske organizacije glede Zakona o dolgotrajni oskrbi: dodatnim finančnim obremenitvam se bomo zoperstavile

Ljubljana, 18. julij 2023 – Reprezentativne delodajalske organizacije, članice ESS, ostro protestiramo ob včerajšnjem sprejemu Zakona o dolgotrajni oskrbi v Državnem zboru RS brez predhodnega soglasja socialnih partnerjev glede financiranja dolgotrajne oskrbe. Zakon pomeni dodatno obremenitev za slovensko gospodarstvo, kar je povsem nesprejemljivo.

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.