Mediji

Arhiv: Jean-Claude Trichet na obisku na GZS

Iz krize državnega dolga smo se vsi nekaj naučili. ESM mehanizem pa je tisti institucija, ki lahko pomaga evrskim državam v težavah, je dejal Jean-Claude Trichet, predsednik ECB v obdobju 2003-11 na današnji okrogli mizi. Bivši guverner ECB je menil, da ima območje evra prihodnost, državljani EU pa zaradi številnih prednosti v vsakodnevnem življenju pretežno podpirajo projekt enotne valute. Izpostavili so problematiko predloženega italijanskega proračuna. Država sicer dosega 2-odstotni presežek na tekoči bilanci (glede na BDP), pred plačilom obresti pa ima tudi javno-finančni presežek. Kljub temu visok javni dolg v kombinaciji z nizko gospodarsko rastjo zbuja skepso v predstavljene predpostavke o prihodnji rasti te evropske ekonomije.

Arhiv: Na 22. Dnevu slovenskega papirništva okoli 200 strokovnjakov iz papirne in papirnopredelovalne panoge

Bled, 14. november 2018 - Danes na Bledu poteka 22. Dan slovenskega papirništva, ki mu jutri sledi še 45. mednarodni letni simpozij Društva inženirjev in tehnikov papirništva. Okoli dvesto udeležencev se tokrat posveča vprašanju, kakšen je in kakšen bo položaj papirja v digitalni dobi. Številni domači in tuji strokovnjaki ugotavljajo, kakšne premike bodo morale narediti papirnice v prihodnje, kaj za tradicionalno papirno industrijo pomeni prehod na industrijo 4.0 in kako pomembna je pri tem spremenjena miselnost. Ključna komponenta za uvajanje sprememb v podjetjih je spremenjena miselnost v podjetjih, ki pa je seveda odlika kompetentnega kadra.

Arhiv: Odgovor na javni protest glede izjave generalne direktorice GZS na TV Sloveniji

Nekajsekundno sporočilo, kot je bilo objavljeno, je bilo izvzeto iz več minutnega pogovora, zaradi česar ni bilo mogoče ujeti širšega konteksta, v katerem je bilo dano. Zato je GZS v petek Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije in Konfederaciji sindikatov Slovenije PERGAM poslala odgovor, ki ga je v vednost posredovala tudi medijem.

Arhiv: 29. posvet Poslovanje z nepremičninami tudi tokrat presegel pričakovanja

V Portorožu se je zaključil tradicionalni, že 29. po vrsti, posvet Poslovanje z nepremičninami v organizaciji GZS-Zbornice za poslovanje z nepremičninami. Tudi letošnji posvet je z zanimivim programom, ki je bil krojen po meri pričakovanj panoge, privabil skoraj 400 obiskovalcev. Ti so bili izjemno zadovoljni s programom in predstavljenimi temami, še posebej pa so pohvalili razpravi prilagojen format posameznih omizij.

Minimalna plača že sedaj 41 % višja kot v 2010

Predlog Levice o dvigu minimalne plače v letih 2019 in 2020 ni nov, je pa enako nevaren, kot je bil pred letom dni. Je teptanje mednarodnih dogovorov o socialnem dialogu, k čemur so se predstavniki vlade zavezali na prvi seji ESS pred dobrim tednom. Šokirani smo nad odzivom koalicijskih strank, ki naj bi podprle tako nerazumen predlog Levice. Še na zadnji seji (petek, 26. oktobra) smo s strani predsednika Vlade RS prejeli jasno zagotovilo, da bodo spremembe pri minimalni plači usklajene s socialnimi partnerji. Čeprav večina podjetij ne bo čutila dviga minimalne plače, bo to velik problem za podjetja, kjer je ustvarjena dodana vrednost na zaposlenega pod 20.000 EUR in kjer dela 70.000 zaposlenih.

GZS na ESS o socialnem dialogu

Ljubljana, 26. oktober 2018 – Predstavniki GZS so na današnji seji ESS izpostavili pomen vloge Ekonomsko socialnega sveta v socialnem dialogu ter predlog pristopa k oblikovanju novega socialnega sporazuma.

Arhiv: Slovenija – referenčna država zelene mobilnosti

Ljubljana, 26. oktober 2018 – Slovenska avtomobilska industrija je pomemben oblikovalec svetovnih trendov na področju prebojnih tehnologij, med katerimi še posebej izstopata avtonomna vožnja in elektrifikacija. Slovenija ima potencial, da postane referenčna država zelene mobilnosti, se je strinjalo prek 170 udeležencev današnjega posveta, ki ga je organizirala GZS v sodelovanju s SRIP ACS+, zunanjim in gospodarskim ministrstvom ter SPIRIT Slovenija. Odprta je bila tudi razstava o mobilnosti, ki bo v Domu gospodarstva do 19. decembra.

Arhiv: Delodajalci obžalujejo odstop sindikatov od pogajanj za sklenitev nove kolektivne pogodbe dejavnosti za kemijsko industrijo

Ljubljana, 22. oktober 2018 - Pogajalski skupini delodajalcev in sindikatov pretekli teden nista uspeli doreči še zadnjih dveh odprtih členov za novo kolektivno pogodbo za kemijsko industrijo. Sindikalna stran je pogajanja prekinila. Kemijska industrija tako kot edina industrijska dejavnost ostaja brez sklenjene kolektivne pogodbe dejavnosti, ki zadeva skoraj 30.000 zaposlenih v skoraj 800 gospodarskih družbah kemijske industrije.

Arhiv: ŽITNA KONFERENCA 2018 - PRIHODNJI IZZIVI SLOVENSKEGA ŽITNEGA SEKTORJA

Ljubljana, 18. oktober 2018 – Na Gospodarski zbornici Slovenije je 18. oktobra v organizaciji GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij potekala Žitna konferenca 2018. Žitna konferenca predstavlja osrednji letni dogodek, kjer se srečajo deležniki slovenskega žitnega sektorja in prisluhnejo predstavitvam najaktualnejših tematik s področja pridelave in predelave žit. Naša skupna želja je sodelovanje vseh vpletenih partnerjev in inštitucij za izboljšanje konkurenčnosti slovenskega žitnega sektorja.

Arhiv: Komentar GZS: Ob začektu pogajanj za višje plače v javnem sektorju

Danes se začenjajo pogajanja o dvigu plač v javnem sektorju. Malo je znanega o pogajalskih okvirih, še manj o povišanju mase za plače, ki je za Vlado RS še sprejemljiva zaradi zagotavljanja javnofinančne vzdržnosti. V gospodarstvu bomo pogajanja budno spremljali, saj bi popuščanje zahtevam sindikatov javnega sektorja zaradi ohranitve trenutnega socialnega miru lahko povečalo javno-finančna tveganja in vplivalo na srednjeročni gospodarski razvoj naše države.

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.