Mediji

Arhiv: Razprava o davčni reformi je hkrati razprava o konkurenčnem in predvidljivem poslovnem okolju

Ljubljana, 10. januar 2024 – »Dvakratna sprememba zakona o dohodnini v istem letu zagotovo ni primer stabilnega in predvidljivega poslovnega okolja, ki mu je vlada v lanskem letu dodala še nove obremenitve,« je uvodoma, v imenu organizatorjev javnega posveta o davčni reformi, 15 gospodarskih in kmetijskih združenj in organizacij, ki sestavljajo Gospodarski krog, dejala generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal in dodala, da vlada z nobenim ukrepom, razen v primeru blaženja energetske krize, ni zmanjšala bremen gospodarstva. Davčni sistem mora biti pregleden, enostaven, razumljiv in predvidljiv za ljudi in poslovne subjekte.

Arhiv: Gospodarski krog ogorčen nad dodatnimi obremenitvami

Ljubljana, 20. december 2023 - V imenu Gospodarskega kroga, ki predstavlja 15 gospodarskih in kmetijskih združenj in organizacij, izražamo ogorčenje nad tem, da vlada tudi tokrat ni prisluhnila našemu pozivu, naj se vzdrži sprejemanja dodatnih obremenitev za gospodarstvo. Nekatere rešitve, ki jih je Državni zbor RS na predlog vlade potrdil v Zakonu o interventnih ukrepih na področju zdravstva in v Zakonu o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev, bodo namreč povečale stroške in obremenitve gospodarstva za najmanj 330 milijonov evrov letno.

Arhiv: GZS pozdravlja novelo Zakona o kolektivnih tožbah

Ljubljana, 19. december 2023 - Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) pozdravljamo novelo Zakona o kolektivnih tožbah (ZKolT-A), ki jo je prejšnji teden sprejel Državni zbor. »Pri oblikovanju rešitve je GZS tvorno sodelovala, zato smo toliko bolj zadovoljni nad sprejemom, ki pomeni korak v pravo smer pri iskanju ravnotežja med učinkovitim kolektivnim varstvom pravic in vzpostavitvijo zakonskih varovalk, ki so namenjene preprečevanju zlorabe postopka,« je dejal izvršni direktor GZS Marko Djinović.

Arhiv: Vlada je znova preslišala zahteve gospodarstva

Ljubljana, 14. 12. 2023 - Reprezentativne delodajalske organizacije (Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije, Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije) ugotavljamo, da je vlada pri interventnem zakonu v zdravstvu ponovno zamudila priložnost, da bi dokazala, da ji je mar do dialoga s predstavniki gospodarstva. Zato pozivamo poslance, naj ne podprejo za gospodarstvo najbolj spornih predlogov.

Arhiv: Srce industrije je in bo človek

Brdo pri Kranju, 13. december 2023 – »Človek je bit vsake družbe, temelj vsakega konkurenčnega gospodarstva, industrije. Vsak posameznik v organizaciji predstavlja dragocen vir znanja, izkušenj in ustvarjalnosti. In te vire mora vsak vodja znati prepoznati in uporabiti,« je dejal minister za gospodarstvo, turizem in šport na današnji 5. nacionalni konferenci Industrija prihodnosti. Udeleženci so razpravljali o tem, kako se podjetja v obdobju digitalne in zelene transformacije prilagajajo človekovim potrebam ter kako se posameznik kot del industrije najučinkoviteje prilagaja trajnostnemu načinu dela z usvajanjem novih znanj in spretnosti. Dogodek so organizirali Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, Javna Agencija Spirit Slovenija in Gospodarska zbornica Slovenije.

Arhiv: Dr. Kračun na Skupščini GZS: Predloženi proračunski dokumenti niso verodostojni

Člani Skupščine GZS so s predsednikom Fiskalnega sveta razpravljali o prihodnjih javnofinančnih trendih. Sprejeli so tudi Plan dela GZS za leto 2023.

Arhiv: Vlada naj z dejanji dokaže, da misli resno

Ljubljana, 4. decembra 2023: Gospodarske in kmetijske organizacije ter združenja , zbrana v t. i. gospodarskem krogu. pozdravljajo namero predsednika vlade Roberta Goloba, ki je z novim letom napovedal redna, mesečna srečanja z gospodarstvom, vendar ostajajo previdna spričo dejstva, da se je vlada v preteklosti že večkrat izneverila. V kolikor so obljube predsednika vlade iskrene, naj to dokaže z zamrznitvijo že napovednih dodatnih obremenitev gospodarstva, so bili na novinarski konferenci neomajni predsednice in predsedniki omenjenih organizacij in združenj.

Arhiv: Tibor Šimonka na Vrhu slovenskega gospodarstva: Sloveniji manjka »big picture«

Brdo pri Kranju, 29. november 2023 - »Glavna pomanjkljivost naše države je, da ji manjka vizija, kaj želimo doseči,« je izpostavil predsednik GZS Tibor Šimonka na 18. Vrhu slovenskega gospodarstva. Udeleženci so se strinjali, da je skupni cilj vseh razvoj Slovenije. Uskladili oz. 'uglasili' (op. rdeča nit dogodka je bila 'uglašeni v razvoju') so se glede treh ključnih ukrepov. Prvič, Slovenija mora postati energetsko samozadostna. Zato je potrebno najkasneje v naslednjem letu izvesti referendum o gradnji JEK2. Drugič, pot do večje blaginje je višja dodana vrednost, kar lahko dosežemo le z večjimi vlaganji v raziskave in razvoj. Država se je že zavezala, da bo za raziskave in razvoj namenila 1 % BDP. Dodatnih 0,25 % mora zagotoviti za inovacije. Tretjič, vzdržati se mora dodatnih obremenitev podjetij. Največjega in najpomembnejšega strateškega dogodka GZS se je udeležilo prek 450 gospodarstvenikov, predstavnikov politike in medijev.

Arhiv: ZAKLJUČKI 18. VRHA SLOVENSKEGA GOSPODARSTVA

Skupni cilj vseh je razvoj Slovenije. Zato so nujni vsaj trije ključni koraki oz. ukrepi.

Arhiv: Slovenski logisti v Indiji

GZS - Združenje za promet in Javna agencija SPIRIT Slovenija sta ob podpori Veleposlaništva RS v New Delhiju v preteklem tednu uspešno nadgrajevala promocijo Slovenije kot logistične platforme za Srednjo in Jugo-vzhodno Evropo na azijskih trgih, tokrat, z logističnimi poslovnimi forumi v Indiji.

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.