Mediji

Arhiv: 3. RO Izjava za javnost GZS Koroške gospodarske zbornice

Objavljamo izjavo GZS Koroške gospodarske zbornice, ki skupaj s podporniki uresničitve projekta 3. razvojne osi intenzivno nadaljuje prizadevanja za izvedbo projekta, saj napovedane spremembe terminskega načrta za gospodarstvo niso sprejemljive. Jasno izražena razvojna pobuda gospodarstva ostaja naravnana na čim prejšnjo izgradnjo sodobne prometnice.

Arhiv: Odziv GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij ob izjavi dr. Aleksandre Pivec

Odziv GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij ob izjavi dr. Aleksandre Pivec, ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano po redni seji Vlade RS, kjer so obravnavali mnenje o pobudi nekaterih trgovskih podjetij za oceno ustavnosti delov Zakona o kmetijstvu, ki se nanašajo na omejevanje nedovoljenih ravnanj

Arhiv: Menedžerska kriza

7. 12. 2018 je Grega Repovž v Uvodniku tednika Mladina izpostavil, da imamo opravka z menedžersko krizo, ki se kaže v njihovi družbeni neotesanosti, vzvišenosti, nezmožnosti sporazumevanja z delojemalci, nizki produktivnosti, krčenju plač in odpovedovanju kolektivnih pogodb, Gospodarsko zbornico Slovenije (GZS) pa, da že desetletje vodijo neomikani in grobi ljudje brez vizije in sposobnosti širšega razmisleka. Ocena je ostra in žaljiva do menedžerjev in tudi do posameznikov na gospodarski zbornici, predvsem pa ne ponuja nobenih konkretnih argumentov. Moč svoje osti naslanja na eno izjavo, ki jo Mladina že nekaj časa secira, iztrgano iz konteksta, ignorirajoč vse argumente v zvezi z rastjo minimalnih plač in dodatnimi pojasnili same izjave. Ampak, a tem kdaj drugič. Tokrat poglejmo, kako zmotne in neosnovane so Repovževe ocene.

Arhiv: Skupščina GZS o kadrovski vrzeli, raziskovalno-razvojni in inovacijski dejavnosti ter planu dela za naslednje delo

Ljubljana, 12. decembra 2018 – Na današnji seji Skupščine Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) so člani Skupščine z ministrom za izobraževanje, znanost in šport razpravljali o strategijah in ukrepih na področju izobraževanja kot odgovor na kadrovsko vrzel. Zavzeli so se za dograditev predloga zakona o raziskovalno razvojni in inovacijski dejavnosti ter ponovno ustanovitev samostojne tehnološke agencije. Sprejeli so tudi Plan GZS za leto 2019.

Arhiv: Zakaj je upravljanje družb pomembno za konkurenčnost poslovanja?

Ljubljana, 11. december - Gospodarska zbornica Slovenije, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Združenje nadzornikov Slovenije so na današnjem posvetu "Zakaj je upravljanje družb pomembno za konkurenčnost poslovanja?" predstavili Poročilo o uporabi in skladnosti s Kodeksom upravljanja za nejavne družbe za leto 2017 – za večjo konkurenčnost družb.

Arhiv: UO GZS o minimalni plači

Ljubljana, 5. december 2018 – Člani UO GZS so na današnji seji razpravljali o minimalni plači. Ocenili so, da šok terapija, kot jo pomeni trenutni predlog novele zakona o minimalni plači, ni potrebna in bi povzročila nepredvidene posledice. Zato so zagovarjali redno letno usklajevanje, izločanje dodatkov naj bi se izvedlo postopoma od leta 2020 dalje. Izločitev dodatka na delovno dobo pa za gospodarstvo ni sprejemljiva. UO je na seji imenoval tudi Strateški svet GZS za kolektivno dogovarjanje/ bipartitni socialni dialog.

Arhiv: Vrh slovenskega gospodarstva: formula 6 ukrepov za gospodarsko odličnost

Povečanje učinkovitosti javnega sektorja, sprememba dohodninske lestvice v korist neto prejemkov, usklajevanje izobraževanja in usposabljanja na delu z razvojnimi spremembami na trgu dela, razvoj trga kapitala z vsemi finančnimi instrumenti, pridobivanje zaupanja in sprememba regulative, vzpostavitev okolja za domače in tuje talente ter okrepitev menedžerskih praks so ključni ukrepi, ki tvorijo formulo uspeha za dosego ambiciozno zastavljenih ciljev do leta 2025.

Arhiv: IZJAVA GENERALNE DIREKTORICE GZS SONJE ŠMUC na temo minimalne plače

Na današnjem Vrhu slovenskega gospodarstva je generalna direktorica GZS mag. Sonja Šmuc dala posebno izjavo glede tematike minimalne plače. Poudarila je, da se GZS strinja z vsakoletnim usklajevanjem minimalne plače, kot izhaja iz obstoječega Zakona o minimalni plači, ki upošteva inflacijo in druge kriterije, kot je produktivnost. Rast minimalne plače tako ni pod vprašanjem. Ne more pa o minimalni plači odločati, mimo socialnega partnerstva, samo politika; in to celo tako, da podpira novosti, ki povsem spremenijo osnovne postulate, kot je definicija plače. Takih tektonskih premikov se ne dela brez usklajevanja in se jih ne dela v mesecu ali dveh.

Stališče Upravnega odbora Združenja za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije do financiranja gradnje II. tira

Zadnja uradna ocenjena vrednost gradbenih del za izgradnjo drugega tira je 961 milijonov evrov. Nam znana finančna konstrukcija projekta predvideva že zagotovljen 200-milijonski kapitalski vložek države, 200-milijonski kapitalski vložek zalednih držav (Madžarske), 250 milijonov evrov evropskih sredstev ter 311 milijonov evrov kredita pri Evropski investicijski banki (EIB) in Slovenski izvozni in razvojni banki (SID banka).

Arhiv: Ljubljana bo gostila več kot 200 najvplivnejših posameznikov z vsega sveta

Tretji konec tedna v novembru bo Ljubljana gostila letno evropsko srečanje Trilaterale. Od ustanovitve leta 1973 Trilaterala svetovnim voditeljem iz politike, poslovnega sveta in civilne družbe omogoča platformo za odprt dialog. Njeni člani (390) se srečujejo enkrat letno, kjer izmenjajo poglede in razpravljajo o najpomembnejših trenutnih izzivih naše družbe. Srečanje bo gostil evropski član predsedstva Trilaterale Jean-Claude Trichet, na zasedanju v Ljubljani pa pričakujejo več kot 200 članov in gostov.

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.