Mediji

Arhiv: Umetna inteligenca kot motor rasti konkurenčnosti

Brdo pri Kranju, 19. novembra 2019 – Uporaba umetne inteligence je danes ključnega pomena za optimizacijo procesov, prebojne storitve in digitalne poslovne modele. Do leta 2030 naj bi umetna inteligenca postala glavni dejavnik rasti svetovnega BDP. Slovenska IKT podjetja so na tem področju lahko med vodilnimi in s tem lahko pomembno prispevajo k dvigovanju dodane vrednosti, so se strinjali udeleženci današnje konference GoDigital, ki jo organizira tokrat že drugič GZS-Združenje za informatiko in telekomunikacije.

Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, od 9. do 15. nov. 2019

Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, od 9. do 15. nov. 2019

V septembru 2019 je z Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana odpotovalo ali na to letališče pripotovalo okoli 171.900 potnikov, kar je 10 % manj kot v septembru 2018. To je tudi posledica odpovedi določenih letov, ki jih je upravljala Adira Airways. Tudi trendi v gospodarskem prometu so bili šibki. V Luki Koper je bilo v septembru 2019 pretovorjenih malo manj kot 2 mio. ton blaga, kar je za 7 % manj kot septembra 2018. Od cestnih motornih vozil, ki so bila v Sloveniji registrirana v septembru 2019, jih je bilo prvič v Sloveniji registriranih okoli 10.300, kar je za pol odstotka manj kot septembra 2018. Prvič registriranih osebnih avtomobilov je bilo skoraj 7.900, kar je bilo za skoraj 1 % več kot septembra 2018. Od tega je bilo skoraj 5.300 novih (ostali so bili uvoženi), kar je za 5 % več kot septembra 2018.

Arhiv: Dolžniška zavora bo učinkovala na gospodarsko rast

Ukrepi Banke Slovenije za zajezitev rasti potrošniškega kreditiranja imajo vpliv na nižjo rast v višini 0,2 % slovenskega BDP. Rast v trgovini na drobno se je že septembra znatno upočasnila.

Arhiv: Skupaj do sodobnega plačnega modela

Ljubljana, 13. november 2019 - GZS že peto leto zapovrstjo organizira posvet z imenom Dan delodajalcev, posvečen aktualnim temam s področja delovnega in socialnega prava. Ta posvet je že peti; drugi pa v okviru bipartitnega projekta Krepitev kompetenc socialnih partnerjev v kolektivnem dogovarjanju 2017-2021. Letošnja tematika je bila naslovljena »Skupaj do sodobnega plačnega modela«.

Arhiv: Slovenska transportno logistična delegacija nadaljuje skupinsko promocijo Slovenije kot logistične platforme za SE in JVE, tokrat v Seulu

Gospodarska zbornica Slovenije - Združenje za promet in Javna agencija SPIRIT Slovenija nadaljujeta s promocijo Slovenije kot logistične platforme za srednjo in jugovzhodno Evropo v Aziji, tokrat s promocijskimi dogodki v Južni Koreji. Osemnajst-članska delegacija slovenskih gospodarstvenikov celovite transportno logistične rešitve za korejska podjetja, ki poslujejo s srednjo in jugovzhodno Evropo, predstavlja v okviru promocijske poslovne konference ter individualnih poslovnih srečanj, organiziranih v času obiska v Seulu, od 11. do 14. novembra 2019.

Arhiv: Hrana prihodnosti in/ali prihodnost hrane?

Ljubljana, 11. november 2019 – Hrano, ki bo okusna, zdrava in sprejeta med kupci, je mogoče zagotoviti le s povezovanjem industrije, institucij znanja in politike ter z nadgradnjo tradicije z inovativnimi tehnologijami, so se strinjali udeleženci današnje konference Future Food. Odprta je bila tudi istoimenska razstava, ki bo v Domu gospodarstva do 10. januarja 2020. Dogodek je organizirala Gospodarska zbornica Slovenije v sodelovanju s SRIP Hrana, ob podpori MGRT in Javne agencije Spirit Slovenija.

Arhiv: Zaključuje se jubilejni 30. posvet Poslovanje z nepremičninami

Skoraj 400 udeležencev včeraj in danes v Portorožu na jubilejnem 30. posvetu Poslovanje z nepremičninami v organizaciji GZS-Zbornice za poslovanje z nepremičninami razpravlja o najpomembnejših in najbolj aktualnih vprašanjih glede poslovanja z nepremičninami.

Arhiv: 28. novembra vabijo podjetja na ogled delovnih mest Dan odprtih vrat slovenskega gospodarstva že četrtič

28. novembra 2019 od 16.30 ure dalje bo že četrtič potekal Dan odprtih vrat slovenskega gospodarstva, ki je namenjen spoznavanju poklicev v delovnem okolju, kjer se ti dejansko opravljajo. Obiskovalci bodo tako lahko neposredno dobili vse potrebne informacije o tem, kje bi želeli nadaljevati izobraževanje in se zaposlovati.

Arhiv: Uvedba elektronskega bolniškega lista

25. oktober 2019 - Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (v nadaljevanju: ZZZS) pripravlja informacijsko rešitev za izdajo obrazca »Potrdilo o upravičeni zadržanosti od dela« v elektronski obliki (v nadaljevanju: eBOL), ki bo omogočala postopno nadomestitev dosedanjega papirnega obrazca z eBOL.

Arhiv: Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, od 19. do 25. oktobra 2019

Oktobrski indeks nabavnih menedžerjev (Markit) v območju evra se je skladno z našimi pričakovanju nekoliko zvišal (s 50,1 v septembru na 50,2), pri čemer je bilo izboljšanje beležiti tako pri storitvah (51,8) kot v proizvodnji (46,2). To pomeni, da se proizvodnja še vedno krči, vendar manj intenzivno. Med večjimi gospodarstvi je bilo čutiti izboljšanje v Franciji, medtem ko se je globina padca v Nemčiji znižala....

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.