Zapri

Arhiv: Jutri se začenja strokovni posvet za arhitekte in projektante o zelenem javnem naročanju z vidika uporabe lesa

Ljubljana, 3. november 2021 – V četrtek, 4. novembra 2021, bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani izveden strokovni posvet za arhitekte in projektante o zelenem javnem naročanju z vidika uporabe lesa. Dogodek skupaj organizirajo Javna agencija SPIRIT Slovenija, Direktorat za lesarstvo pri MGRT in Lesarski grozd ob podpori GZS - Združenja lesne in pohištvene industrije.

Arhiv: Z ministrom Vizjakom o povračilu posrednih stroškov emisij kot kratkoročnem ukrepu za omilitev posledic dviga cen energentov

Minister Andrej Vizjak in njegovi sodelavci z Ministrstva za okolje in prostor so v ponedeljek, 24. oktobra, na sestanku s predstavniki GZS – predsednikom Tiborjem Šimonko, izvršno direktorico Vesno Nahtigal in glavnim ekonomistom GZS Bojanom Ivancem - obravnavali predlog GZS o prerazporeditvi porabe sredstev iz Sklada za podnebne spremembe. Ta je po mnenju slovenskega gospodarstva edini način kratkoročnega reševanja drastičnega dviga cen energentov. Minister Vizjak meni, da je za odločitve o predlaganem ukrepu pristojno Ministrstvo za gospodarstvo. Pač pa je zagotovil, da bodo na MOP še v letošnjem letu pripravili Uredbo za povračilo posrednih stroškov emisij, za katero si gospodarstvo prizadeva že osem let.

Arhiv: Podpis sporazuma o poslovnem sodelovanju z Ukrajino

Veleposlanik Ukrajine, njegova ekscelenca g. Mykhailo Brodovych in generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije mag. Aleš Cantarutti sta danes na sedežu GZS podpisala sporazum o poslovnem sodelovanju. Veleposlanik je sporazum podpisal v imenu Sveta izvoznikov in investitorjev, ki deluje v okviru Ministrstva za zunanje zadeve Ukrajine.

Arhiv: Z ministrom Andrijaničem o digitalnih in zelenih projektih

Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič se je na današnjem obisku Gospodarske zbornice Slovenije seznanil z zelenimi in digitalnimi projekti zbornice ter njeno vlogo pri promociji digitalizacije in zelenih projektov pri podjetjih. Vodstvo GZS je na srečanju izpostavilo še druge, z digitalizacijo povezane vsebine.

Arhiv: GZS poziva k spoštovanju ukrepov in doslednemu preverjanju PCT pogojev

GZS ob alarmantni epidemiološki sliki naše države poziva svoje članstvo, da k zaustavitvi hitro naraščajočega trenda okužb pripomore s še bolj doslednim preverjanjem pogoja PCT, spoštovanjem zdravstvenih ukrepov in spodbujanjem precepljenosti zaposlenih v svojem podjetju. Hkrati pa gospodarstvo pričakuje, da bo odgovorno ravnanje prevladalo tudi v vseh drugih segmentih naše družbe. GZS ponovno izpostavlja zahtevo gospodarstva, da vlada spremeni ukrep glede stroškov testiranja tako, da jih ne nosi delodajalec, marveč vsak posameznik, ki se brez utemeljenih zdravstvenih razlogov ne odloči za cepljenje.

Arhiv: GZS nad sklepi voditeljev držav EU glede rastočih cen energije razočarana

Voditelji držav članic EU so v včerajšnji razpravi o rastočih cenah energije članice EU pozvali, da naj izkoristijo predlagane ukrepe za kratkoročno pomoč najranljivejšim državljanom in podporo evropskim podjetjem. Na Gospodarski zbornici Slovenije smo nad temi sklepi razočarani. Nadaljuje se »kriza političnega odločanja v EU o prehodu na zelene vire energije.«

Arhiv: Pomanjkanje zaposlenih eden ključnih izzivov v slovenskem gospodarstvu

Vsaj tretjina podjetij v predelovalnih dejavnostih se sooča s pomanjkanjem kadrov, v storitvenih podjetjih je ta delež dvajset odstotkov. Možni rešitvi na Gospodarski zbornici Slovenije vidimo v prilagajanju izobraževanja in pohitritvi postopkov pri zaposlovanju tujcev.

Arhiv: Na GZS o javnih investicijah

Na Gospodarski zbornici Slovenije je včeraj v organizaciji Medijske hiše Delo in Delovega poslovnega centra potekala poslovna konferenca Javne investicije 2021: Javne investicije kot multiplikator gospodarske rasti, na kateri so sodelovali številni slovenski strokovnjaki s področja ekonomije, gradbeništva, energetike in zavarovalništva.

Arhiv: Ugotovitve KPK: Izjava mag. Aleša Cantaruttija

"Glede na ugotovitve KPK lahko izjavim, da sem takrat ravnal po svoji vesti, z najboljšimi nameni in v želji, da bi Zavodu blagovnih rezerv ob izbruhu epidemije covida-19 čimprej zagotovili potrebno zaščitno opremo za Sloveniji. Če bi bil danes postavljen v tak položaj, bi ravnal enako.

Arhiv: Gospodarstveniki z ministrom Vizjakom o gradbeni zakonodaji

Ljubljana, 20. oktober 2021 - Gradbena zakonodaja je z vidika posegov v okolje in prostor ena osrednjih in najpomembnejših regulativnih ureditev, so se strinjali udeleženci današnjega posveta, na katerem so predstavniki ministrstva in direktor GZS - Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala (ZGIGM) predstavili osnutka Gradbenega zakona in Zakona o urejanju prostora, ki se nahajata v parlamentarni obravnavi. Dogodek je organizirala GZS - Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala.

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.