Mediji

Arhiv: Gospodarstvo in stroka podpirata izgradnjo JEK2

Krško, 19.5.2023 - »Energetska kriza, z ekstremnim porastom cen energije, je pokazala uničujoči vpliv uvozne odvisnosti na konkurenčnost gospodarstva in na nacionalno varnost« je izpostavila generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal na mednarodni konferenci o prehodu v nizkoogljično družbo v organizaciji Inštituta dr. Antona Korošca in Wilfried Martens Centre for European Studies.

Arhiv: QUO VADIS, 3. razvojna os?

Ljubljana, 19. maj 2023 – Na posvetu v Državnem svetu RS o poteku skoraj 20-letnega načrtovanja in izvajanja projekta 3. razvojne osi so svoja stališča predstavili tudi predstavniki GZS. Opozorili so na zgubljanje konkurenčnosti podjetij v regijah v tem območju. Slovensko in regionalno gospodarstvo zato zahteva odločitev politike, da je projekt 3. razvojne osi eden izmed najpomembnejših državnih razvojnih in infrastrukturnih projektov, pomembnih za razvoj države na različnih področjih.

Arhiv: V okviru Dneva meroslovja 2023 na GZS obeležili podpis Metrske konvencije v Parizu, leta 1875

Urada RS za meroslovje je skupaj s sekcijo SiMER, 17. maja 2023 na Gospodarski zbornici Slovenije organiziral Dan meroslovja ob spominu na podpis pomembne mednarodne pogodbe leta 1875 v Parizu – Metrske konvencije.

Arhiv: Tibor Šimonka znova izvoljen za predsednika GZS

Ljubljana, 17. maj 2023 - Člani Skupščine Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) so na današnji konstitutivni seji z 61 od 94 oddanih glasov za predsednika GZS za naslednje mandatno obdobje ponovno izvolili Tiborja Šimonko.

Arhiv: Izgubljamo vsaj milijardo dodane vrednost in 200 milijonov davkov

Ljubljana, 16. maj 2023 – Če ne bomo z ukrepi zaščitili našega gospodarstva, bomo na letnem nivoju izgubili prek ene milijarde dodane vrednosti in 200 milijonov evrov davkov, je bila ključna ugotovitev današnje okrogle mize, na kateri so gospodarstveniki ponovno opozorili na nekonkurenčnost slovenskega gospodarstva na globalnem trgu. Med razlogi so izpostavili previsoke cene električne energije in zahtevali primerljive ukrepe soočanja z energetsko krizo kot v drugih državah EU.

Arhiv: Skupščina potrdila Letno poročilo GZS za leto 2023

Člani zadnje seje skupščine GZS v iztekajočem mandatu so obravnavali Letno poročilo GZS za lansko leto in ga potrdili. Generalna direktorica Vesna Nahtigal je med ključnimi dosežki zbornice v lanskem letu izpostavila na zadnjem Vrhu slovenskega gospodarstva postavljene strateške cilje za razvojni preboj Slovenije do leta 2030, med njimi 88000 evrov ciljne produktivnosti dela.

Arhiv: Člani združenja za promet GZS na sejmu Transport Logistic München

Člani združenja za promet pri GZS so se udeležili mednarodnega sejma Transport Logistic v Münchnu, ki se odvija vsako drugo leto in je namenjen predstavitvi storitev s področja tovornih transportnih sistemov, logističnih storitev, prevozništva, informacijskih tehnologij, intralogistike in sorodnih vsebin. Gre za najpomembnejši logistični sejem na svetu, ki se ga udeležuje več kot 2.000 razstavljavcev in ga obišče več kot 60.000 obiskovalcev.

Arhiv: Vesna Nahtigal: Ves svet kriči o nujni domači oskrbi s primarnimi materiali, v Sloveniji pa želimo to industrijo izbrisati

Vesna Nahtigal: Ves svet kriči o nujni domači oskrbi s primarnimi materiali, v Sloveniji pa želimo to industrijo izbrisati Ljubljana, 8. maj 2023 – »Industrija ima v Sloveniji večjo težo kot v drugih državah EU, saj je delež ustvarjenega BDP industrije med najvišjimi v Evropi (22,8 %), zaposluje pa 200.000 ljudi. Poleg tega je industrija najpomembnejši odjemalec energije v državi, saj porabi 2/3 zemeljskega plina in polovico električne energije znotraj poslovne rabe. Zato mora NEPN industriji nameniti posebno poglavje, v katerem naj se država opredeli, kako ji bo zagotovila energetsko oskrbo v prihodnje in s tem pogoje za konkurenčno delovanje,« je izpostavila generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal na ponedeljkovi seji Strateškega sveta za energetski prehod pri GZS, ki ga sestavljajo predstavniki podjetij iz energetske in predelovalne industrije ter različni strokovnjaki. Na seji so se jim pridružili tudi mladi iz različnih organizacij, ki jim je ta tematika blizu.

Arhiv: Nastopil je čas za izpolnitev obljub

Gospodarske zbornice in delodajalska združenja ponovno opozarjamo na zaostrene razmere, v katerih deluje gospodarstvo. Ključen razlog so previsoke cene električne energije, zaradi katerih slovensko gospodarstvo izgublja konkurenčno prednost na globalnih trgih, na kar opozarjajo tudi podatki o industrijski proizvodnji, trgovini in ostalih storitvenih dejavnostih ter padcu naročil v prvih mesecih letošnjega leta.

Arhiv: Skrbi padanje industrijske proizvodnje in naročil

Ljubljana, 26. april 2023 –Konec marca smo beležili najnižje število registrirano brezposelnih oseb v zgodovini samostojne Slovenije, 50 tisoč. Število delovno aktivnih oseb je februarja znašalo 929 tisoč. Zaradi šibke demografske slike se krepi pomen tujcev. Od 140 tisoč novih delovnih mestih v desetih letih so jih kar 79 tisoč zasedli tuji državljani. Kljub podatkom, ki nas navdajajo z optimizmom, opreznost ni odveč. Statistični podatki namreč kažejo, da se industrijska proizvodnja znižuje.

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.