Mediji

Arhiv: Analitika GZS: Gospodarska pričakovanja ugodna tudi po močnem post-pandemičnem preobratu v 2021

Analitika GZS v svojih makroekonomskih napovedih za leto 2022 po močnem post-pandemičnem preobratu v 2021 pričakuje ugodno gospodarsko rast.

Arhiv: Dogodek »Izzivi in okrepitev povezovanja SRIP-ov, KOC-ov in odločevalcev na področju razvoja človeških virov«

Ljubljana, 10. november 2021 – »Potrebujemo več tovrstnih srečanj, kjer bi lahko se še bolj poglobile obstoječe vezi in povezave ter oblikovali načrt sodelovanja na področju razvoja človeških virov«, so se strinjali koordinatorji Strateško razvojno-inovacijskih partnerstev (SRIP) in Kompetenčnih centrov (KOC) ter predstavnika SVRK in Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklad Republike Slovenije na včerajšnjem srečanju v Digitalnem središču. Osrednja tema dogodka v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije je bila krepitev povezovanja SRIP-ov in KOC-ov ter iskanje priložnosti za skupno izvajanje aktivnosti razvoja človeških virov.

Arhiv: Anketa Eurochambres 2022

Dva največja izziva evropskih podjetij pri poslovanju v 2022 bosta dostopnost do energentov in surovin in pomanjkanje usposobljenih zaposlenih, je pokazala anketa Eurochambres 2022, združenja evropskih zbornic, katerega članica je tudi GZS. Slovenska in avstrijska podjetja zadnjemu izzivu namenjata več pozornosti kot v drugih državah.

Arhiv: Ministrica za Slovence o zamejstvu z GZS o gospodarskem povezovanju

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je sestala s predsednikom Gospodarske zbornice Slovenije Tiborjem Šimonko ter izvršnim direktorjem GZS Mitjem Gorenščkom. Pogovor je tekel o dejavnostih zbornice, s poudarkom na sodelovanju s slovenskimi gospodarskimi organizacijami, poslovnimi klubi in povezavami v zamejstvu in po svetu.

Arhiv: Skupna izjava koroških družb proti zaprtju države

Koroške družbe so pripravile skupno izjavo glede zavedanja varnosti in zdravja vseh zaposlenih, odgovornega ravnanja pri upoštevanju ukrepov za zajezitev korona virusa, ter izjemno pomembnost, da podjetja ostanejo zanesljiv partner svojim kupcem.

Arhiv: Odločni NE zapiranju gospodarstva, nujna okrepitev spoštovanja pogoja PCT in precepljenosti prebivalstva

Ljubljana, 4. november 2021 – Ob slabšanju epidemiološke slike v naši državi in regiji in vse glasnejših pozivih stroke k popolnemu zaprtju države Gospodarska zbornica Slovenije opozarja, da zaprtje gospodarstva ni sprejemljivo. Poziva k doslednemu preverjanju pogoja PCT in spoštovanju preventivnih ukrepov na vseh področjih javnega življenja, od vseh državljanov pa pričakuje odgovorno ravnanje. Svoje članstvo poziva, da k zaustavitvi hitro naraščajočega trenda okužb pripomore tudi s spodbujanjem višje precepljenosti zaposlenih v podjetjih. Predlaga pa tudi testiranje cepljenih in prebolevnikov v dejavnostih, kjer je največ medosebnih stikov.

Arhiv: Pogoji investiranja in poslovanja v Srbiji

Na današnjem poslovnem dogodku na GZS se je srečalo 40 predstavnikov izbranih srbskih občin in mest ter predstavnikov slovenskih podjetij, ki jih zanima investiranje in poslovanje v Srbiji. Udeležence srečanja je nagovoril tudi častni konzul Republike Srbije v Sloveniji Tomaž Kavčič, ki kot ključno prednost Srbije vidi njen stik in most med vzhodom in zahodom ter stabilnost.

Arhiv: Jutri se začenja strokovni posvet za arhitekte in projektante o zelenem javnem naročanju z vidika uporabe lesa

Ljubljana, 3. november 2021 – V četrtek, 4. novembra 2021, bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani izveden strokovni posvet za arhitekte in projektante o zelenem javnem naročanju z vidika uporabe lesa. Dogodek skupaj organizirajo Javna agencija SPIRIT Slovenija, Direktorat za lesarstvo pri MGRT in Lesarski grozd ob podpori GZS - Združenja lesne in pohištvene industrije.

Arhiv: Z ministrom Vizjakom o povračilu posrednih stroškov emisij kot kratkoročnem ukrepu za omilitev posledic dviga cen energentov

Minister Andrej Vizjak in njegovi sodelavci z Ministrstva za okolje in prostor so v ponedeljek, 24. oktobra, na sestanku s predstavniki GZS – predsednikom Tiborjem Šimonko, izvršno direktorico Vesno Nahtigal in glavnim ekonomistom GZS Bojanom Ivancem - obravnavali predlog GZS o prerazporeditvi porabe sredstev iz Sklada za podnebne spremembe. Ta je po mnenju slovenskega gospodarstva edini način kratkoročnega reševanja drastičnega dviga cen energentov. Minister Vizjak meni, da je za odločitve o predlaganem ukrepu pristojno Ministrstvo za gospodarstvo. Pač pa je zagotovil, da bodo na MOP še v letošnjem letu pripravili Uredbo za povračilo posrednih stroškov emisij, za katero si gospodarstvo prizadeva že osem let.

Arhiv: Podpis sporazuma o poslovnem sodelovanju z Ukrajino

Veleposlanik Ukrajine, njegova ekscelenca g. Mykhailo Brodovych in generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije mag. Aleš Cantarutti sta danes na sedežu GZS podpisala sporazum o poslovnem sodelovanju. Veleposlanik je sporazum podpisal v imenu Sveta izvoznikov in investitorjev, ki deluje v okviru Ministrstva za zunanje zadeve Ukrajine.

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.